2007-11-25

Högstadiegruppens möte 2007-11-06

Föräldrar som representerar följande klasser finns med:
7A, 7B, 7C, 8B, 8C och 8D.

Skolresor
Finns en policy för vad som gäller?
Skolan ska vara avgiftsfri och skolan uppmuntrar inte till insamling eller befattar sig med detta. Ibland gör klasser saker tillsammans ändå, ofta med föräldrar som följer med.

Skolan ställer upp med lägerskola en gång per stadium vilket är en annan sak. Med nya EU-regler har detta blivit lite mer komplicerat eftersom lagen kräver vila 11 timmar per dygn för lärarna. Det innebär att mer personal måste följa med vilket medför högre kostnad.

Klassmentorerna har två dagar per läsår för att göra något med sin klass. De får pengar för detta men väljer själva aktivitet. Vissa har besökt äventyrspedagogerna eller gjort teaterbesök. Det handlar om att göra någon aktivitet tillsammans i klassen.

Lucia
Föräldrarna är välkomna att se luciatåget i aulan och bjuds på kaffe efteråt.

Soaré

Högstadieeleverna bjuder in till soaré 5 december. Det brukar vara mycket trevligt tipsar en förälder.

Skolan firar 40-årsjubileum och kommer att fira detta.

Föräldrarådsmöte 2007-11-06

Fronter
Kaj Hembo, lärare på Nyvångskolan, presenterar kommunikationsverktyget Fronter som används av alla elever från år 3. Det är en slags virtuell skola med olika rum, ett rum per lärare. Läraren skriver vad som händer just nu i ämnet, läxor mm. Här kan läraren lägga ut dokument och eleverna kan lämna in uppgifter digitalt. Ev. kommer föräldrarna att få ett konto till Fronter i januari, men ingenting är säkert. Som det är nu kan föräldrarna bara komma åt Fronter via sina barns inloggning.

Vikarier
Barnen har ibland varit utan vikarie när bl.a. idrottsläraren varit sjuk. Varför, frågar Föräldrarådet skolledningen. Det beror på att det är svårt att få tag i vikarie med kort varsel, blev svaret. Ibland går klassföreståndaren/mentor in och tar lektionen. Inga lektioner ställs in på låg- och mellanstadiet. Det finns en intern pool som innebär att vissa lärare har ”övertimmar” som inte är schemalagda för att kunna rycka in vid behov.

Skolfotografering
Varje år tas fotografier på klasserna och även individuell fotografering av alla elever. Detta blir dyrt för föräldrarna när de sedan ska betala fotona, särskilt som företaget snabbt tar ut extrakostnader om man inte betalar inom given tid. Tiden man har på sig att skicka tillbaka bilder är också alltför kort. Flera föräldrar är missnöjda med detta och tycker att man ska sätta större press på företagen. Skolledningen vill ha gruppfoton på eleverna men har inget intresse av de individuella fotona. Det beslutades att frågan lyfts till skolkonferensen och en arbetsgrupp tillsätts som, tillsammans med rektorn, kommer att arbeta med frågan inför nästa upphandling. Berit Andréasson kallar arbetsgruppen när det är dags för upphandling.

Hög ljudvolym i duscharna
Efter renoveringen av omklädningsrum och duschar har ljudvolymen blivit oacceptabelt hög i duschutrymmet. Vissa barn vill inte vara med på idrotten p.g.a. detta. Skolledningen är medveten om problemet och har fått beskedet att det enda sättet att komma åt problemet är att sätta ljudisolerande plattor i taket. Inget beslut har fattats. Föräldrarådet vill att man tar ett beslut och sätter upp plattor. Frågan lyfts till skolkonferensen.

Utbildningskvalitet
Kan utvecklingen i matte följas lika strukturerat som läsutvecklingen LUS? Detta var frågan som väckts av en förälder. Mattelärare som var med tycker inte att det är lätt att hitta liknande scheman som lätt blir alltför stereotypa och stela. De mål man arbetar efter fungerar nästan som en stege och är tillräckligt, enligt henne. Matte är ett svårare ämne eftersom kunskaperna inte fastnar lika lätt som läsinlärningen. På Hagalund har man gjort försök med Mattecirkeln. Det kommer att bli fler nationella prov och någon tycker att vi ska vara försiktiga med fler mätinstrument. Ronny, rektor, tycker att skolan måste bli bättre på att kommunicera mål. Kvalitetsredovisning för bl.a. matematiken finns på hemsidan: http://www.lund.se/upload/141166/page.html

Rapport från trafikgruppen
Trafikgruppens arbete har inneburit att det blir flera positiva förbättringar av våra barns väg till skolan. Tekniska nämnden har bl.a. beslutat att cykelbana byggs längs hela Idrottsvägen. Se hela tekniska nämndens beslut ett par inlägg nedan. Vi tackar Trafikgruppen för det fantastiska arbete de gjort!

Skolledningen informerar
Till vårterminen kommer flera nya barn till de lägre åren vilket är mycket positivt. Skolan har haft lite bekymmer med främlingsfientlighet i år F-6. Det kommer barn med ursprung i andra länder och de tas inte alltid väl omhand. Skolan jobbar med detta, bl.a. under FN-dagen då man hade temat lika – olika. Föräldrarna tycker att det är viktigt att klasserna inte blir för stora.

Skolan arbetar med hållbar utveckling och har nyligen skickat in en ansökan till Skolverket. Miljön är viktig och skolledningen funderar på att föreslå att en bilfri vecka genomförs. Vi uppmanas att diskutera vidare på gruppvisa mötet.

Mötesdatum nästa termin
16 januari, 28 februari och 5 maj 2008.

2007-11-07

Föräldrarådsmöte 6 november 2007, gruppmöte F-6

Minnesanteckningarna från Låg-Mellanstadiegruppen

Följande punkter diskuterades

Skolgårdens öppning i häcken ut mot Idrottsvägen (F-3).
Föräldrar känner oro över den stora öppning som är ut mot Idrottsvägen. Det vore önskvärt med någon form av sluss så att barn mitt i sin lek inte råkar komma ut på gatan. Berit Andreasson undersöker vilka överväganden som gjorts tidigare och vilka möjligheter som finns.

Diskussionspunkt: Idén om en bilfri vecka som ett led i skolans arbete för en hållbar utveckling.
Flera synpunkter framkom i diskussionen:
a) Vad vill man uppnå med en bilfri vecka? Målet måste vara klart för att kunna kommuniceras till barnen/ungdomarna, till föräldrar och till personalen.
b) Planeras väl så det passar in i en helhet där flera aktioner/moment ingår. Exempelvis kan den bilfria veckan föregås av och/eller följas av temadag där klasserna direkt relaterar den bilfria veckan exempelvis hälsa, miljö, trafikvett för gående och cyklister mm.
c) Förankringsarbete genom att vårens föräldramöte pratar om skolans arbete om kring hållbar utveckling och förslaget en bilfri vecka.
d) Innebär bilfrihet en zon runt skolan där barnen/ungdomarna går och cyklar?

2007-11-05

Läxpolicy för Hagalunds och Nyvångs ansvarsområde

Utbildningspolitiska programmet
C.1.2 Elevernas arbetsdag
Fullmäktigemål
I planeringen av den pedagogiska verksamheten ska grundskolorna bevaka att varje
elevs sammanlagda tid för skolarbete inklusive hemarbete, det vill säga elevens
arbetsdag, är rimlig.

Handlingsplan/Åtgärder
Grundskolorna ska utifrån målet i detta avsnitt utarbeta en lokal läxpolicy.

Mål med läxgivningen
Det ska vara tydligt för eleven av vilken anledning läxan ges.
Tänkbara motiv: uppnå personliga och nationella mål, träna eleverna att ta ansvar, befästa kunskap, involvera föräldrar

Hemmets ansvar för läxorna
Läxan ska vara utformad på ett sådant sätt att eleven vet hur läxan ska genomföras och med den svårighetsgraden att eleven klarar den själv. Av vårdnadshavare ska förväntas att de deltar och stödjer. Alla klasser ska ha ett läxschema med kontinuerligt återkommande läxor inskrivna.

Elevernas inflytande
Läraren ska tillsammans med eleven resonera kring: Hur mycket läxor ska ges?
Vilken typ av läxor ska ges? Till vilka dagar ska läxor ges? Hur ska läxorna följas
upp?

Omfattning av läxorna
Omfattning och tid ska öka med ålder och läxorna ska vara jämt fördelade över
veckan.

Varianter av läxor
Precis som med undervisningen är det viktigt med variation på läxorna.
Tänkbara varianter: utmaningar, repetition, reflektion, ta igen uppgifter efter t.ex.
sjukdom, förberedande uppgifter inför t.ex. ett muntligt framförande.

Uppföljning
Läxan ska i någon form följas upp med eleven. Via föräldramöten ska
vårdnadshavare få information om skolans läxpolicy.

2007-10-29

Kallelse Föräldrarådsmöte Nyvångsskolan

Dag Tisdag 6 november 2007
Tid kl 19-21
Plats Nyvångsskolans personalrum

- Vikarier när gymnastikläraren är sjuk
- Skolfotografering
- Ljudnivån i gymnastikhallens omklädningsrum
- Öppning i staket på lågstadieklassernas skolgård
- Utbildningskvalitet –
- Kan utvecklingen i mattekunskaper följas lika strukturerat som läsutvecklingen (LUS )?
- Rapport från trafikgruppen
- Fronter - kommunikationssystem
- Skolledningen informerar
- Övrigt
- Stadievisa möten


Vad är föräldrarådet?
Föräldrarådet är ett öppet forum för diskussion om frågor som rör våra barn och deras skola. Föräldrarådet är också en kanal för att föra frågor vidare till skolkonferensen.

Från varje klass utses två representanter till Nyvångsskolans föräldraråd. Skolledningen brukar representeras av rektorerna för årskurs F-6 samt 7-9 liksom det finns representanter för lärare och fritidspersonal på de olika stadierna.

Vi börjar med ett gemensamt möte för alla representanter. Efter cirka en timme delar vi oss i en grupp för låg- och mellanstadie och en grupp för högstadiet.

Kallelser, minnesanteckningar och diskussionsforum finns på föräldrarådets egen blogg - www.nyvangskolan.lund.se - klicka på Föräldrar och sedan på Föräldrarådet, eller gå direkt, www.foraldraradetdalby.blogspot.com. Bloggen är öppen för alla, inte bara för utsedda representanter.

Välkomna!

Beredningsgruppen
Katarina Steen Carlsson 200275
Susanne Bolding 209139
Tina Ledje 202256
Ola Hyltén

Beslut trafiksituationen vid Nyvångskolan

Nedan följer ett utdrag ur sammanträdesprotokollet
Tekniska nämnden, arbetsutskottet 2007-10-03

Om du vill läsa hela protokollet finner det här.

§ AU 93
Angående trafiksituationen vid Nyvångsskolan i Dalby
Dnr 07/137/51

Sammanfattning
Ärendet berör trafiksituationen vid Nyvångsskolan och ett antal förslag på åtgärder i gatumiljön i skolans närhet.

Beslutsunderlag
Skrivelse från Föräldrarådet på Nyvångsskolan.
Tjänsteskrivelse samt beslut från Barn- och skolnämnd Lund Öster.
Tekniska förvaltningens tjänsteskrivelse,
Yttrande över förvaltningens tjänsteskrivelse från Föräldraråden på Nyvångsskolan. Informationsblad om barnens väg till och från skola.

Tekniska nämndens arbetsutskott beslutar
att begäran om övergångsställe och målad linje avslås

att en utbyggnad av cykelbana längs Idrottsvägen, mellan Vallmovägen och Norra Fäladsvägen arbetas in i kommande investeringsplaner

att begäran om anläggning av ny avsläppningsplats avslås

att en översyn av övergångstället på Norra Fäladsvägen görs inom ramen för åtgärdsplanen för övergångsställen under 2008 samt möjlighet att flytta den anslutande grusgången utreds

att begäran om en utökning av 30–sträckan på Sandbyvägen avslås

att begäran om att 30 km/timme på Sandbyvägen skulle begränsas till att gälla måndag till fredag klockan 06-18 avslås

att det friliggande övergångsstället med trafiksignal på Sandbyvägen vid Nyvångsskolan kompletteras med en fartdämpande åtgärd och en översyn görs med avseende på cykeltrafiken

samt att bjuda in Nyvångsskolans elever och föräldrar till ett samarbete om trafiksäkerhet och val av transportsätt.

Ärendet expedieras till:
Akten
Förvaltningschefen
Sökanden

Frukost ger smarta ungar

Tips från en lärare om en bra artikel av Fredrik Paulún. Läs och lär mer om hur våra barn ska äta för att klara dagen bättre!

2007-10-06

Föräldraråd 2007-09-17, minnesanteckningar från det gemensamma mötet

22 närvarande, repr. från FA, FB, 1A, 1B, 2A, 3B, 4A, 4C, 5B, 6B, 8B, 8D, 8C, 9C, 9D

Föräldrarådets möten ligger en till två veckor före Skolkonferensen som är ett beslutande organ som också fungerar som stöd för skolledningen. Föräldrarådet fångar upp frågor och åsikter som vid behov förs vidare till skolkonferensen.

På Föräldrarådet diskuterar vi en timme i storgrupp för att sedan dela upp oss i två grupper, en för låg- och mellanstadiet och en för högstadiet.

Läxpolicy
Skolan har kommit en bit på väg med arbetet som påbörjades i våras. Synpunkter har kommit in från personal och elever och i nästa vecka ska ärendet upp i Skolkonferensen. Ett dokument som rör det arbetet kommer att läggas ut på bloggen.

Rapport från trafikgruppen
En rörig trafiksituation kring Nyvångskolan gjorde att det bildades en trafikgrupp bestående av några föräldrar. Arbetet resulterade i en skrivelse som skickats till trafikkontoret. Gruppen har också yttrat sig ang. beslutet (se skrivelserna nedan). Ett av förslagen till beslut i tjänsteskrivelsen är att cykelbana längs hela Idrottsvägen skrivs in i investeringsplanen. Trafikgruppen begärde i sitt yttrande att detta tidsbestäms och läggs in i planen 2008. Det är också viktigt att cykelbanan blir tillräckligt bred, bland annat med tanke på att avstigande från bilar som stannat längs gatan och som öppnar bildörren mot gång och- cykelbanan.. Trafikgruppen arbetar vidare och om någon är intresserad är man välkommen i gruppen.

Vad ska föräldrarådet göra läsåret 2007/08? Form? Frågor?
Mötet menar att nuvarande form fungerar bra med en timmes allmän diskussion och en timme uppdelade i stadier. Det är bra om det finns en agenda som finns på bloggen och mailas ut till klassrepresentanterna som kan sprida den vidare till klassen.

Förslag på frågor att diskutera vid senare Föräldraråd:
Utbildningskvalitet.
Matten, hur kan man göra den roligare? Kanske Mus liksom det finns Lus?
Information från skolan, hur funkar den? Separerade föräldrar kan missa information.
Fronter kommunikationssystem. Vi beslutade att en visning av Fronter görs vid nästa möte 6 november.
Arbetsmiljön på skolan.

Val av representanter till skolkonferensen
Ola Hyltén med ett barn i FA väljs. Han kommer också att vara med i Föräldrarådets beredningsgrupp.

Skolledningen informerar
Läget i låg- och mellanstadiet är lugnt. Det är stora förskoleklasser och barnen har fått gula kepsar för att synas ordentligt.

Just nu är det mycket aktiviteter med lägerskolor, friluftsdagar och vandringar.

På högstadiet är det också mycket lugnt mycket beroende på att skolan nu har ett elevantal på bara 630 barn. Det innebär också mindre pengar till skolan, men det har man lyckats lösa med naturlig avgång. Visstidsanställda har fått sluta. Till nästa år blir det bara tre 7:or. Det tar fyra till fem år tills det vänder igen och blir fler elever.

Man arbetar med kvalitetsredovisnin nu. 60% av 9:orna har VG, vilket är ett bra resultat. Skolan har många elever som är duktiga på matte och ett gäng har läst gymnasieskolans a-kurs. Flera är intresserade av naturvetenskapliga program idag.

Utvärdering har skett om trivsel och mobbing. Innan skolstart fick lärarna höra föreläsningar om bedömning och betyg.

Man fortsätter med Komet-utbildning där några lärare går handledarutbildning för att sedan utbilda sina kollegor. Samtliga lärare deltar. Den går kort ut på att ignorera det negativa och förstärka det positiva beteendet hos eleverna.

Det har varit ganska mycket förstörelse på skolan i sommar; kopparbleck har stulits och ett par bränder har anlagts.

Hagalundskolan har fått en utmärkelse för hållbar utveckling och Nyvångskolan håller på och skriver en ansökan.

Idrottshallen får en tillbyggnad i form av ett förråd under höst/vinter.

Kommande möten
6 november -07
16 januari -08
28 februari -08
5 maj -08

Plats: Nyvångskolans personalrum
Tid: 5 maj

Minnesanteckningar från gruppvisa möten 2007-09-17, högstadiet

Alla klasser utom 9A finns representerad

Polisen har haft mopedinformation för högstadiet. De kommer att göra tillslag under hösten och ville klargöra vad det är för regler som gäller för moppar. Inga mopeder står borta vid Gården nu, utan står där de ska. Ett problem är att bilar parkerar mellan mopederna och det blir väldigt rörigt. Föräldrar? För många skjutsar sina barn. Det är bra om detta tas upp på föräldramötena.

Läget är bra med 9:orna, enligt rektor Ronny. Det har varit en bra start på terminen. Resultatmässigt blir det sämre, fler i åttan klarar inte kärnämnena. Skolledningen träffar barn och föräldrar och diskuterar åtgärder när man märker att det fungerar dåligt.

Många köper godis på Hydromacken under skoltid. Få handlar på kafeterian där man slutat sälja godis och läsk för att det är onyttigt. Kan vi göra skolan till en godisfri zon? Bra om vi kan diskutera detta på föräldramötena. Gruppen är negativ till att det äts godis på skolan.

Det är färre barn som åker skolbuss till skolan, men schemat måste planeras efter bussturerna (14.10 och 15.10). Ronny kollar om det är så att några barn har för lång väntetid från det att skolan slutar tills bussen går.

Föräldrarna upplever att elevernas scheman är bättre i år, men det finns fortfarande problem. Ofta är det för tight mellan lunch och idrott. Vi kan vända oss direkt till schemaläggaren (Per-Ola) om vi har invändningar. Ett förslag om att ha 60-minuterslektioner diskuteras.

Minnesanteckningar från gruppvisa möten 2007-09-17, låg- och mellanstadiet

Följande punkter diskuterades:

Kometprogrammet för användning också på låg- och mellanstadiet.
Berit Andreasson berättade att en specialpedagog (Kerstin Lock) fått utbildning i Komet, för att i sin tur kunna föra ut arbetssättet till låg- och mellanstadiets personal. Arbetssättet med Komet kommer att successivt införas under läsåret.

Informations- och kommunikationsstrategier. Skolans olika vägar för att kontakta föräldrar och sätt att uppdatera kontaktinformation diskuterades. Olika sätt kan passa för olika familjer och barn. Det är viktigt att skolans personal tillsammans med föräldrar i klassen och/eller enskilt kommer överens så att kommunikationen går smidigt.

Trafiksituationen. Föräldrarådsrepresentanterna anser att det saknas tydlig vägledning i trafikrummet för barn och ungdomar längs Idrottsvägen och Långgatan. Gruppen kritiserade förvaltningens slutsats i tjänsteskrivelsen att de övergångsställen och linjemarkeringar inte skulle vara ett värdefullt hjälpmedel för barn och ungdomar i trafiken.

Skolgården.
a) Träd och buskar saknas vid fjärde årskursens skolgård. Barnen upplever att de inte får gå till lågstadiebarnens grönare och mer utmanande skolgård. Berit Andreasson meddelar att en skolgårdsgrupp har tagit kontakt med Schewens skärvor om en skiss för en för barn estetiskt tilltalande och grönare lösning.
b) Konstgräsplanens gummikulor kan vara av äldre modell då man använde gummikulor som innehåller naftalater. Berit Andreasson skall göra vidare efterforskningar om detta stämmer. Rapporter i pressen i våras berättade om naftalaters giftighet.

Skolmaten.
a) Mellanmjölk serveras på Nyvångsskolan. Lättmjölk endast vid felleverans.
b) Diskussion om servering av glass och söta saker. Det är viktigt att sammansättningen inte innebär ett omotiverat sockerintag. Särskilt viktigt är det med tanke på att många barn äter tre måltider på vardagarna (frukost, lunch och mellanmål) i skolan. Barn kan inte förväntas ta ansvar fullt ut för att ta lagom mycket socker och sylt när det exempelvis serveras gröt och pannkakor. Glass serveras på lågstadiets månadskalas på fritis. Diskussion om man kan ha fest utan att äta glass eller andra sötsaker.


2007-09-16

Föräldrarådsmöte måndag 17 september

Kallelse

Föräldrarådsmöte


Dag Måndag 17 september 2007
Tid kl 19-21
Plats Nyvångsskolans personalrum

Agenda

· Läxpolicy
· Rapport från trafikgruppen
· Vad skall föräldrarådet göra läsåret 2007/8? Vilken form skall vi ha? Vilka frågor vill vi
driva?
· Val av representant till skolkonferensen
· Skolledningen informerar
· Kommande möten
· Stadievisa möten

Vad är föräldrarådet?
Föräldrarådet är ett öppet forum för diskussion om frågor som rör våra barn och deras skola. Föräldrarådet är också en kanal för att föra frågor vidare till skolkonferensen.

Från varje klass utses två representanter till Nyvångsskolans föräldraråd. Skolledningen brukar representeras av rektorerna för årskurs F-6 samt 7-9 liksom det finns representanter för lärare och fritidspersonal på de olika stadierna.

Förra läsåret började vid med gemensamt möte för alla representanter. Andra timmen delade vi oss i en grupp för låg- och mellanstadie och en grupp för högstadiet. Höstens första möte kommer att ha samma upplägg.

Om inte nya representanter har hunnit väljas, ber vi förra årets representanter att närvara. Observera att alla föräldrar är välkomna att närvara.

Titta på föräldrarådets egen blogg:
www.nyvangskolan.lund.se - klicka på föräldrar och sen på föräldrarådet.

Välkomna!
Beredningsgruppen;
Katarina Steen Carlsson Susanne Bolding Tina Ledje
209139 202256

Yttrande ang. trafiksituationen

Dalby 12 september 2007
Till Tekniska förvaltningen Lunds kommun

Yttrande angående trafiksituationen vid Nyvångsskolan i Dalby
Dnr 07/137/51

Tekniska förvaltningen sammanfattar i sin tjänsteskrivelse beslutsunderlag, ärende och förslag till beslut.

Inledningsvis redogörs för de hastighetssänkande åtgärder som genomfördes år 2000, företrädesvis i Nyvångsområdet öster om skolan. Särskilt framhålls att man uppmätt en sänkning av medelhastigheten vid ett antal mätpunkter i området från 45 km/h till 25 km/h efter de insatser som gjorts. Vi ser positivt på denna förändring, men vill samtidigt påminna om att Föräldrarådet och Skolkonferensen vid Nyvångsskolan redan år 2000 påtalade den ofullständiga lösningen längs Idrottsvägen, med bland annat ofullständig cykelbana och oklarheter var barn skall gå över gatan.

Tjänsteskrivelsen uppger att samtliga elever i fjärde och femte klass efteråt sade sig vara nöjda med de insatser som gjorts, att man var nöjd med åtgärderna och att det blivit lättare att korsa Idrottsvägen. Närmare hänvisning till hur undersökningen gick till saknas, så det går inte att bedöma dess användbarhet. Det är exempelvis skillnad på om en kommunrepresentant diskuterat frågorna i de olika klasserna och grupperna muntligen uttalat sig positivt, eller om man faktiskt samlat in skriftliga enkäter från samtliga elever.

Vi ifrågasätter emellertid inte att den sänkta hastigheten väsentligen förbättrade situationen jämfört med tiden före år 2000. Det hade däremot varit intressant att veta om andelen barn som går, och särskilt andelen barn som cyklar till skolan ökat med tanke på de satsningar som gjordes, eller om det fortfarande är så att föräldrar bedömer att avsaknaden av cykelbanor runt Nyvångsskolan gör det olämpligt för barn i mellanstadieåldern att själva cykla till skolan. Någon sådan undersökning är inte gjord, så det vet vi ingenting om.

Vi ser positivt på att Tekniska förvaltningen arbetat igenom våra förslag och på flera punkter dragit samma slutsatser som vi. Genom att lämna in yttrande vill vi visa vårt fortsatta engagemang i frågorna samt understryka både de punkter där vi bifaller och de punkter där vi drar andra slutsatser än Tekniska förvaltningen.

Vi ställer oss frågande inför några märkliga formuleringar i tjänsteskrivelsen. Se punkt 3 nedan. Vi vill understryka att avsikten med skrivelsen och de förslag till problemlösning vi presenterade var just att skapa förutsättningar för att fler barn och ungdomar skulle cykla till skolan.

Vårt yttrande utgår från de beslutspunkter som föreslagits Teknisk nämnden.

Specifika yttranden
1. Utbyggnad av cykelbana längs Idrottsvägen. Förslaget är att detta arbetas in i kommande investeringsplaner. Eftersom det är angeläget att fler barn cyklar till skolan redan under mandatperioden anser vi att detta skall arbetas in i investeringsplanen för år 2008. Vi noterar också med tillfredsställelse att Tekniska förvaltningen i underlaget på sidan 3 anser att cykelbana skall finnas längs Idrottsvägens hela sträckningen ner till Allégatan. Detta skulle, som vi förstår det, innebära att även det kortare avsnitt av gång(cykel?)bana som sträcker sig från Möllevägen till Långgatan skulle ges standardmässig cykelbanebredd.

2. Övergångsstället över Norra Fäladsvägen. Vi ser mycket positivt på att detta kommer att behandlas under 2008, och förväntar oss att medel också avsätts för att göra denna förändring i 2008 års budget. Den befintliga naturliga gångstigen visar med all önskvärd tydlighet hur människor faktiskt rör sig i Dalby.

3. Avsläppningsplats norr om Nyvångsskolan. Vi har förståelse för att detta förslag skulle innebära relativt sett mer omfattande förändringar och högre kostnader, vilket har betydelse för möjligheterna att genomföra förslaget. I underlaget på sidan 3 finns några märkliga formuleringar om förare som struntar i trafikregler och föräldrar som orsak till kaos. Detta vittnar om bristande insikter om att trängsel skapas som en konsekvens av att skolans undervisning börjar vid ett bestämt klockslag, att Nyvångskolan har 600 elever samt att Idrottsvägen trots allt utgör en begränsad vägsträcka.

4. Målad linje längs Långgatan. Förslaget avslås med hänvisning till att de generella trafikreglerna för fotgängares vistelse i gaturummet. På annat ställe i underlaget påpekas vikten av att barn lär sig trafikvett. Vi anser att just linjerna är ett stöd för barn att lära sig trafikvett. Vi noterar också att Tekniska förvaltningen tycks ha ändrat ståndpunkt sedan år 2000 då man målade motsvarande linjer längs Norra Fäladsvägen. Dessutom finns streckade linjer redan längs Långgatan, som dock delvis försvunnit genom grävarbeten.

5. Förlängning av sträcka med hastighetsbegränsning till 30 km/h längs Sandbyvägen på Nyvångsskolans västra sida. Något förvånande ställer sig Tekniska förvaltningen kallsinnig till detta förslag. I underlaget talar man om vikten av (faktiskt) sänkt hastighet. Detta trots yttrande från Polisen om att sträckan med 30 km/h hastighetsbegränsning, som uppges vara 100 m lång, är för kort för att den skall få avsedd effekt. Merparten av förarna inte hinner sakta ned tillräckligt innan hastighetsbegränsningen höjs till 50 km/h igen. Vi kan inte se att det skulle innebära några större kostnader att flytta 30-skyltarna så att de omfattade hela sträckningen av Sandbyvägen från korsningen med Allégatan-Domarvägen och upp till Norra Fäladsvägen. På denna sträcka finns också in- och utfart till Nyvångsskolans parkering. Den tidsbegränsning vi föreslog grundade sig på skolans och fritidshemmens öppettider, men vi ser inget hinder att hastighetsbegränsningen skulle gälla alla dagar 0-24. Vi ser heller inte något hinder att begränsa hastigheten till 30 km/h runt hela skolan, alltså även längs Allégatan.

6. Komplettering med fartdämpande åtgärd vid trafiksignalen på Sandbyvägen. Vi är positiva till en fartdämpande åtgärd men noterar att denna inte bör utsluta en förlängning av sträckan med 30km/h (se punkt 5).

7. Inbjudan till föräldrar och elever angående samarbete om trafiksäkerhet och transportsätt. Vi välkomnar ert initiativ till samarbete om trafiksäkerhet med Nyvångsskolans elever och föräldrar. Vi skulle gärna se hur samarbetet skulle kunna utformas rent konkret. Som information till Tekniska förvaltningen och Tekniska nämnden bifogar vi som bilaga det informationsblad som delats ut via skolan vid terminsstart om Föräldrarådetes och Skolkonferensens trafiksäkerhetesarbete.

Nyvångsskolans föräldraråd
Nyvångskolans skolkonferens

Kontaktpersoner i föräldrarådets trafikgrupp är
Katarina Steen Carlsson, e-post k_s_carlsson@yahoo.se; tfn. kvällstid 046-20 02 75
Ingemar Persson; e-post inpe@spray.se
Catrin Haernfelt; e-post catrin.haernfelt@capio.se
Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikkontoret
A Karlsson

Tjänsteskrivelse 2007-05-15
Tekniska nämndens arbetsutskott

Dnr 07/137/51

Angående trafiksituationen vid Nyvångsskolan i Dalby
Sammanfattning


Beslutsunderlag

Beslutsunderlaget består av den inkomna skrivelsen från Föräldrarådet på Nyvångsskolan, tjänsteskrivelse samt beslut från Barn- och skolnämnd Lund Öster samt denna tjänsteskrivelse.

Ärendet

Det har inkommit en skrivelse från Nyvångsskolans föräldraråd och skolkonferens om trafiksituationen runt Nyvångsskolan i Dalby. Man redogör för ett antal problem i trafikmiljön och föreslår lösningar på dessa.

- Oklarheter för gående och cyklister i korsningen Långgatan och Idrottsvägen, man framför önskemål om övergångsställe
- Idrottsvägen saknar cykelbana utmed större delen av skoltomten.
- Fotgängare använder inte övergångsstället på Norra Fäladsvägen väster om Idrottsvägen.
- Bilarnas hastigheter runt skolan
- Trafiksignalreglerade övergångsställe på Sandbyvägen anpassas bättre för passage med cyklar.

Ärendet har också behandlats av Barn- och skolnämnd Lund Öster och de beslutade

”… att hos tekniska nämnden anmoda om en redogörelse frö hur trafiksituationen ser ut idag samt om Tekniska nämnden med anledning av denna redogörelse, Barn- och skolnämnds Lund Öster beslut samt skrivelsen från föräldrarådet/skolkonferensen kommer att genomföra åtgärder för att höja säkerheten kring Nyvångsskolan….”

Bakgrund

Trafiksituationen vid Nyvångsskolan och i Nyvångsområdet har debatterats under många år, och från i början av 1980-talet har olika insatser gjorts. I slutet på 1990-talet bedrevs projektet ”Gå- och cykla till skolan” som syftade till att minska skjutsningen av skolelever och istället öka gående och cyklande till skolan. För att stimulera till ett förändrat beteende genomfördes både dialog- och påverkansåtgärder samt ombyggnader av trafikmiljön. Vid den tidpunkten kartlades elevernas skolvägar och de platser som eleverna upplevde som farliga. Nyvångsskolan var den skolan där de största satsningar gjordes när det gällde ombyggnad för att öka trafiksäkerheten längs skolvägsstråken, eftersom det var den skola som hade högst andel av skjutsning med avseende på resor till och från skolan. De gjorda investeringarna uppgick till två miljoner kronor, och ombyggnaderna var klara år 2000. Bland annat utfördes:

- två upphöjda korsningar och en avsmalning på Idrottsvägen
- en cykelbana byggdes ut på Idrottsvägen mellan Långgatan och Vallmovägen
- upphöjda infartsportar till samtliga gator till Nyvångsområdet
- väglinser byggdes på Långgatan och Vallmovägen
- korsningen Östra Fäladsvägen och Vallmovägen höjdes upp
- förträngningarna på Norra Fäladsvägen justerades
- refuger byggdes vid det trafiksignalreglerade övergångsstället på Sandbyvägen.
- 30 km per timma infördes i Nyvångsområdet och på en begränsad sträcka längs Sandbyvägen vid det trafiksignalreglerade övergångsstället

Av de platser längs skolstråken och som upplevdes som farliga prioriterades åtgärder på dessa som nämns ovan. Även en del åtgärder genomfördes samtidigt i Bredängen, bostadsområdet som är beläget väster om Sandbyvägen.

Vid en trafikdag som arrangerades efter det att ombyggnaderna, hösten 2000, var klara tillfrågades samtliga elever i fjärde och femte klass om vad de tyckte om ombyggnaderna. Samtliga elever tyckte då att det blivit bättre och att man var nöjd med åtgärderna. Eleverna upplevde att bilarna körde långsammare i området och att det har blivit lättare att korsa Idrottsvägen.

Hastigheterna har mätts i ett antal punkter i gatunätet i Nyvång både före och efter ombyggnaderna. Före ombyggnaderna var medelhastigheterna ca 45 km/timme och efter hade medelhastigheterna sjunkit till ca 25 km/timme.

Personer som skadas eller dödas i trafiken och kommer till polisens eller sjukvårdens kännedom registreras i en databas, STRADA. Ett datauttag har gjorts för Nyvångsområdet för perioden augusti 2008 till och med 15 maj 2007, nästan sju år. Uttaget visar att 22 personer har skadats i trafikmiljön i Nyvångsområdet under perioden, 19 av dessa har skadats i singelolyckor, d.v.s. att man har gått och fallit omkull eller att man har kört omkull med cykel eller moped och inga motparter har varit inblandade. Sammanlagt har tio gående, fyra cyklister, fem mopedister och en person i bil skadats i dessa singelolyckor. Dessutom har en gående respektive en cyklist skadats i kollision med motorfordon inom området. 16 av personer har skadats lindrigt och tre personer har skadats svårt. Av dessa som skadats svårt var två personer mopedister och en var fotgängare och samtliga skadades i singelolyckor.

Problem och förslag åtgärder

Det är generellt ett problem med trafiksituationen vid skolor, framförallt på morgon när de flesta elever börjar vid ungefär samma tid. De iakttagelser som BSN Lund Östers personal redogör för i sin tjänsteskrivelse bekräftar detta. Föräldrar upplever oro när de låter sina barn gå eller cykla till skolan för att biltrafiken utanför skolor är intensiv och kaotisk, och oron blir i många fall så stor att man väljer att skjutsa barnen till skolan. Vilket medför att trafiksituationen förvärras ytterligare och ännu fler väljer att skjutsa, och det som beskrivs i det aktuella ärendet är lite av detta. För att förbättra trafiksituationen krävs också, förutom att tillhandahålla en god trafikmiljö, att föräldrar har insikt om problematiken och att det finns åtgärder som de själva kan vidta för att förbättra situationen. När projektet ”Gå och cykla till skolan” bedrevs en dialog mellan föräldrar, barn, personal på Nyvångsskolan och tekniska förvaltningen. Efter projektets avslut har dialogen avstannat, även om erbjudande har gått ut till skolan om olika trafiksäkerhetsaktiviteter. Men skolan har inte visat intresse för dessa utan har prioriterat annat i sin verksamhet, vilket är upp till skolan att besluta. Finns intresse välkomnar tekniska förvaltningen ett samarbete om trafiksäkerhet och val av hållbara transportsätt till och från skolan. Ett samarbete kan också innehålla en dialog om lämpligt körbeteende vid lämning och hämtning av barn.

För att kunna orientera sig i Nyvångsområdet finns en karta i bilaga 1.

Problem 1. Önskemål om övergångsställe i Idrottsvägens korsningar med Långgatan och Vallmovägen, samt målad linje längs Långgatan

När det gäller övergångsställen har många uppfattningen att ett övergångställe ökar trafiksäkerheten men så är inte fallet. Ett övergångsställe bidrar i sig självt inte till låga fordonshastigheter, men det bidrar till att öka gåendes framkomlighet genom minskade väntetider för att kunna korsa gatan. Det som bidrar till ökad trafiksäkerhet är olika typer av fartdämpande åtgärder, som garanterar låga fordonshastigheter. När en oskyddad trafikant blir påkörd av en bil i 30 km per timma är risken att skadas eller dödas 10 % och ifall hastigheten är 50 km per timma är risken 85 %. Med andra ord har låga farter en stor betydelse när det gäller att öka trafiksäkerheten. De aktuella korsningarna är upphöjda vilket garanterar trafiksäkerheten och tekniska förvaltningen anser att något övergångsställe inte behövs med hänvisning till ovanstående. Dessutom är det viktigt att barnen lär sig ett gott trafikbeteende och övar på detta, gärna i någon vuxens sällskap.

De flesta av gatorna i Nyvångsområdet saknar gångbanor och när området byggdes var det den standarden som gällde; breda gator och inga gångbanor. Tekniska förvaltningen är tveksam till att måla linjer och på det sättet markera en yta där man kan gå och hänvisar till de generella trafikregler som gäller för fotgängares vistelse i gaturummet. Det är också något man behöver få kunskap om för att bete sig på rätt sätt.

Problem 2. Idrottsvägen saknar cykelbana mellan Vallmovägen och Norra Fälasdvägen samt förslag om ny avsläppningsplats norr om Norra Fäladsvägen

Från tekniska förvaltningens sida föreslogs en utbyggnad av en cykelbana längs hela sträckan när beslut skulle fattas om åtgärder i Nyvångsområdet. Tekniska nämnden beslutade vid det tillfället att någon cykelbana inte behövdes mellan Vallmovägen och Norra Fäladsvägen eftersom hastighetsbegräsningen var satt till 30 km per timme. Man hänvisade till att vid så låga fordonshastigheter kan gående och cyklister dela yta med biltrafiken, vilket är det synsätt som generellt fortfarande gäller och förvaltningen delar. Tekniska förvaltningen anser dock att önskemålet om byggande av cykelbana är positivt då det skulle förbättra cykelvägnätet i Dalby då en saknad länk utgår. Cykelstråket mellan Lögarevägen och Allégatan knyts samman och dessutom skulle en utbyggnad medföra en förbättring av barnens skolväg. Förvaltningen föreslår att objektet förs in i den långsiktiga planen för utveckling av cykelvägnätet.

Föräldrarådet föreslår att en ny plats för lämning och hämtning anläggs norr om Norra Fäladsvägen i ett läge norr om Nyvångsskolans tomt. Tekniska förvaltningen anser att det inte är lämpligt att ta marken i anspråk för trafikändamål. Trafikkaoset på Idrottsvägen varar under kortare tidsperioder då skoldagen börjar och slutar, och till största delen beror det dessutom på att förare struntar i trafikreglerna och inte har det bästa trafikbeteendet. Förmodligen skulle det bli samma kaos på den föreslagna platsen och ur markanvändningssynpunkt är det tveksamt att anlägga något som används i korta tidsperioder. Tekniska förvaltningen att det är föräldrarna som lämnar och hämtar sina barn med bil som behöver ändra sitt trafikbeteende för att minska kaoset.

Problem 3. Fotgängare går inte där övergångsstället finns på Norra Fäladsvägen

Tekniska förvaltningen föreslår att en översyn görs av övergångsställets placering och möjligheten att flytta gångvägen utreds närmare.

Problem 4. Bilarnas hastighet runt skolan

Förslaget innebär att 30-sträckan vid det friliggande övergångsstället med trafiksignal utökas till att omfatta sträckan Allégatan och Norra Fäladsvägen. I dagsläget är 30-sträckan 100 meter lång, och omfattar 50 meter på vardera sidan om trafiksignalen, och den lägre hastigheten gäller dygnet runt. Längs Sandbyvägen är en gång- och cykelbana utbyggd på östra sidan av vägen. Det finns ett behov av att passera Sandbyvägen vid Allégatan, Norra Fäladsvägen och vid den friliggande trafiksignalen mitt på sträckan i närheten av skolan. Det friliggande övergångsställe utpekades som en plats som upplevdes farlig i skolvägsundersökningarna som genomfördes i projektet ”Gå- och cykla till skolan”, och trafiksignalen och övergångsstället kompletterades med en mittrefug. Tekniska förvaltningen föreslår att passagen även kompletteras med en fartdämpande åtgärd och inarbetas i nästa års åtgärdsplan för övergångsställen. Och eleverna bör i största möjliga mån välja denna.

Tekniska förvaltningen anser att det inte är motiverat att utöka 30-sträckan då passagebehoven för fotgängare och cyklister är koncentrerade till vissa platser och gång- och cykeltrafiken har egen bana att färdas på. Tekniska förvaltningen anser att lägre hastighetsgränser, 30 km per timma, ska gälla alltid. Anledningen är att både barn och vuxna förflyttar sig ute i gatunätet även när det inte är skoltid, man har fritidsaktiviteter och man besöker vänner t.ex. Det bidrar också till en tydlighet, att trafiken uppför sig på ungefär samma sätt och det förenklar framförallt för barn att klara situationen eftersom man kan hantera densamma på sin väg till skolan. Den enda sträcka i Lunds kommun där 30 km per timma är tidsbegränsad är på Södra Esplanaden, Vårfruskolan/Apelskolan. Vid alla andra skolor där farten är begränsad till 30 km/timma gäller trafikregleringen alltid.

Problem 5. Övergångsstället vid trafikljuset är dåligt anpassat för passage med cykel.

Tekniska förvaltningen föreslår att en översyn av detta görs samtidigt övergångsstället förses med en fartdämpning.

Sammantaget visar olycksstatistiken att få personer, två stycken, har skadats i konflikt med andra trafikanter i Nyvångsområdet, men att trafikkaoset vid skolan upplevs som mycket oroande och farligt av föräldrarna vid skoldagens start och slut. Tekniska förvaltningens erfarenhet är att trafikkaos vid skolor är mycket svårt att bygga bort då mycket beror på den enskilde individens beteende i trafikmiljön samt val av transportmedel. Kan fler resor göras till fots eller med cykel kommer trafikkaoset minska och fler vågar låta sin barn att gå och cykla till skolan. Och därför bjuder vi in till ett samarbete om trafiksäkerhet och val av transportsätt.

Beslut

Tekniska nämnden föreslås besluta

att begäran om övergångsställe och målad linje avslås

att en utbyggnad av cykelbana längs Idrottsvägen, mellan Vallmovägen och Norra Fäladsvägen arbetas in i kommande investeringsplaner

att begäran om anläggning av ny avsläppningsplats avslås

att en översyn av övergångstället på Norra Fäladsvägen görs inom ramen för åtgärdsplanen för övergångsställen under 2008 samt möjlighet att flytta den anslutande grusgången utreds

att begäran om en utökning av 30–sträckan på Sandbyvägen avslås

att begäran om att 30 km/timme på Sandbyvägen skulle begränsas till att gälla måndag till fredag klockan 06-18 avslås

att det friliggande övergångsstället med trafiksignal på Sandbyvägen vid Nyvångsskolan kompletteras med en fartdämpande åtgärd och en översyn görs med avseende på cykeltrafiken

att bjuda in Nyvångsskolans elever och föräldrar till ett samarbete om trafiksäkerhet och var av transportsätt

TEKNISKA FÖRVALTNINGEN I LUND

Göran Eriksson Håkan Lockby


Beslutet expedieras till
Akten
Förvaltningschefen

2007-06-04

Föräldraråd 2007-04-25, minnesanteckningar från det gemensamma mötet 19.00-20.00

Närvarande
Representanter från klass Fa, 1a, 2a, 2b, 3a, 4b, 6a, 7d, 8a, 8c, 8d, 9a.
Personalrepresentanter: Ann-Christin Gustafsson (1a), Barbro Behre (6a), Eva-Kari Bengtsson (högstadiet), Ronny Christensson (rektor) och Berit Andréasson (rektor)

Skolan informerar
Rektorerna informerade om att det är fortsatt lugnt i skolan. I högstadiet är niorna ovanligt lugna vilket påverkar de andra årskurserna.

PCB saneringen som pågått en tid är nästan färdig. Stora fönster kommer att bytas ut nästa år. Förrådet som ska byggas söder om idrottshallen kommer att bli dyrare än beräknat. Det har därför äskats ytterligare medel för att kunna genomföra bygget.

Kompetensutveckling. Fyra representanter från Nyvångskolan har gått en utbildning som kallas skolkomet och lär ut en kommunikationsmetod. Metoden går ut på att man ska uppmuntra positivt beteende och ignorera negativt beteende och bygger på ett betingprogram där eleverna får poäng för positivt beteende. De fyra lärare som gått utbildningen ska utbilda sina kollegor så att kunskapen sprids och hela skolan ska kunna arbeta efter samma metod. För närvarande är det högstadiet som satsar mest på detta, men tanken är att låg- och mellanstadiet ska följa efter.
En annan kompetensutvecklingsutbildning som mellanstadielärare genomgått är SET, övningar i Social och Emotionell Träning. Denna metod vänder sig till elever i grupp.

PRAO. Åttorna kommer att ha Praktisk arbetsorientering veckorna 20-21. De ska sedan jobba med redovisning av sin praktikperiod i svenska och samhällskunskap. Yrkesvägledare Lena Jonsson leder praktikperioden. Eftersom Kristi Himmelsfärds helgen ligger i vecka 20, får eleverna själva välja om de vill praktisera under klämfredagen då de egentligen är lediga. Ronny informerade om att Vellinge och Varberg dragit in PRAO i högstadiet eftersom arbetsmiljöverket har ifrågasatt säkerheten. Det är inte aktuellt att göra detta vid Nyvångskolan, men diskussioner om säkerheten pågår.

Förskoleklasser ht07. Det kommer att bildas två förskoleklasser till hösten med vardera 22 elever i klasserna.

Allaktivitetsdagar har genomförts på mellanstadiet där eleverna fått prova på olika sporter som Lacross, Trampett, Fotboll och Poängboll.

Skolgårdsdag. Femmorna kommer att ha en skolgårdsdag den 8:e maj. Det blir en temadag utomhus som går ut på att förbättra skolgårdsmiljön. Fyrorna kommer att ha en skolgårdsdag till hösten.

Energitemadag. Årskurs 6 har haft en temadag om energi då de fick bygga kraftverk. De berättade sedan om sina konstruktioner för fyror och femmor.

Läxpolicy. Läxpolicyn är klar för låg- och mellanstadiet. Högstadiets policy beräknas inte vara klar förrän till hösten. Diskussioner pågår i lärar- och elevgrupper. Även vi föräldrar får ha synpunkter. Ett underlag för läxpolicy delades ut under mötet. Alla skolor i Lunds kommun ska ha en läxpolicy.

Nyvångskolans nya hemsida. Ronny informerade om skolans nya hemsida. Alla skolor i Lunds kommun har övergått till hemsidor med gemensam grundlay-out. Titta gärna på www.nyvangskolan.lund.se. Alla handlingsplaner kommer att ligga på hemsidan. Man vill också lägga ut alla scheman här. Ett önskemål är att kunna sköta utvärderingar via hemsidan. Eleverna kan logga in på Fronter från hemsidan. Fronter är en plattform som möjliggöra kommunikation mellan lärare och elever. En fråga ställdes om huruvida eleverna kunde komma åt olika biblioteksdatabaser från Fronter eller hemsidan. Ett förslag lades om att bjuda in bibliotekarien till höstens första möte för att diskutera denna möjlighet.

Skolkonferensen
Annelie Rignell informerade om senaste skolkonferensmötet. Det är svårt att få ihop skolans budget. Skolan har ett besparingsbeting på 1 % samtidigt som elevantalet sjunker.

Mobiltelefoner i skolan
Föräldrarådet undrade om skolan upplever några problem med elevernas mobiltelefoninnehav med anledning av en allmän debatt om att elever blir kränkta och hotade via mobiltelefoner. Ronny tycker inte att det är något problem på Nyvångskolan. Man vill inte gärna förbjuda telefonerna. Det är inte tillåtet att ha mobiltelefonerna på i biblioteket. Om innehav missköts, kan lärarna beslagta en telefon under lektion. Om misskötseln upprepas får mobiltelefonen hämtas hos rektor. På mellanstadiet får eleverna inte ha telefonerna påslagna under lektion. Det har varit problem med någon stöld av mobiltelefon.

Mopedparkering vid lågstadiet.
En fråga ställdes till skolledningen om huruvida det skulle vara möjligt att sluta att tillåta mopedparkering vid lågstadiet. Då mopederna parkeras vid cykelstället, innebär det att fordonen förs fram på trottoaren där också skolans yngsta barn befinner sig. Ronny lovade att undersöka om det går att sätta upp ”Mopedparkering ej tillåten” skyltar.

Trafiksituationen
Dalbypolisen har kontrollerat trafiksituationen på Idrottsvägen en morgon. De såg inte någon allvarlig förseelse under den tid de vistades där. Någon parkerade på fel sida av vägen, vilket inte är tillåtet.

Barn- och skolnämnden Lund Öster har uttalat sig om skrivelsen från Föräldrarådet och Skolkonferensen om trafiksituationen kring Nyvångskolan. Barn- och skolnämnd Lund Öster har beslutat att hos Tekniska nämnden anmoda om en redogörelse för hur trafiksituationen ser ut idag då den senaste undersökningen om trafiksituationen genomfördes 2001 och trafiken antas ha ökat sedan dess. Barn- och skolnämnd Lund Öster har själva undersökt dagens trafiksituation och beskriver en del brister på Idrottsvägen och Sandbyvägen i sin skrivelse till Tekniska nämnden. Barn- och skolnämnden Lund Östers skrivelse delades ut till alla som deltog i Föräldrarådsmötet.

Övriga frågor
En förälder undrade om det var möjligt att bygga en läktare i anslutning till fotbollsplanen. Ronny förklarade att hela idrottsplatsen ligger under Kultur & Fritidsnämnden. Frågan får ställas till dem i stället.

Minnesanteckningar från gruppvisa möten 20.00 – 21.00 2007-04-25, låg- och mellanstadiet

Trafiken.
Det blev en fortsatt diskussion om trafiken. Ett förslag till skrivelse till alla låg- och mellanstadieföräldrar hade förberetts av Katarina Steen-Claesson och Tina Ledje. Förslaget innehåller några punkter att tänka på då man lämnar och hämtar barn vid skolan för att öka trafiksäkerheten. Vissa förslag till ändringar påtalades. Skrivelsen ska delas ut i Maj och september. Ett stort önskemål är att få en cykelbanan längs hela Idrottsvägen.

Glass i skolan.
En förälder berättade att dess barn fått glass två gånger under samma dag i skolan och undrade hur policyn för sötsaker till barnen är i skolan. Berit förklarade att sötsaker undviks i största utsträckning, men att det inte finns några klara riktlinjer för hur ofta barnen ska bjudas på sötsaker.

Minnesanteckningar från Föräldrarådsmöte 25/4 2007, möte med högstadiegruppen

Högstadiegruppen diskuterade läxor och läxpolicy. Läxa är ett ord som sällan nämns i officiella skoldokument, och elever har mycket olika möjlighet att få hjälp med läxorna hemma. I vissa familjer tar läxorna stor del av den gemensamma tiden hemma under vardagar. Å andra sidan kan skolarbetet och inlärningen effektiviseras om eleverna gör en del arbete hemma. I vissa ämnen är den repetition en viktig del. Exempelvis är det svårt att lära sig ett främmande språk utan visst glostragglande.

Det finns två typer av läxor, dels de när man lär sig en sak, genom repetition och dels när man slutför en uppgift man påbörjat i skolan. Repeterar eleverna vissa moment hemma går inlärningen snabbare och undervisningen blir effektivare. Eleverna arbetar olika koncentrerat under lektionerna varför några hinner slutföra fler uppgifter än andra. Vissa elever kan snarare anses ha valt att arbeta hemma istället för i skolan.

Läxor kan även innebära att eleverna lär sig planera sitt arbete och att ta ansvar för detta. Dessutom är det bra att få in rutiner inför gymnasiet.

Läxpolicyn bör framför allt grundas på elever och lärarnas synpunkter och i mindre grad på föräldrarnas. Föräldrarådsrepresentanterna kan inte förväntas samla in synpunkter från alla föräldrar, utan de föräldrar som har synpunkter kan lämna dessa direkt till Ronny C.

Proven upplevs av en del elever som mycket betungande, och också som det enda som betygen grundas på. Det senare är dock inte fallet, utan det finns många andra sätt att bedöma kunskap. Kanske bör lärarna tydligare förklara hur de sätter betygen. Det är också viktigt att visa målen, även om det inte är helt lätt att presentera dessa på ett lättbegripligt sätt.

Bodil Enoksson, mamma till pojke i 8:an

2007-05-25

Gör glosorna på datorn!

Jag vill tipsa om en suverän sida som vi hittat på nätet. Den heter Språkträna och adressen är http://www.spraktrana.se/ Här kan man lägga in sina glosor och programmet slumpar fram glosorna. De man stavar fel på kommer oftare ända tills man kan dom! Allt är gratis, man behöver inte ladda ner något program, bara fixa en inloggning och kör igång!

2007-04-17

Föräldraråd 2007-03-06 Minnesanteckningar från det gemensamma mötet 19.00-20.00

Polisen informerar om situationen i Dalby
Håkan Persson, stationsbefäl i Dalby och ansvarig för de Östra kommundelarna, informerade om polisens verksamhet i Dalby och de Östra kommundelarna. Här kommer några utvalda delar av informationen som gavs under mötet:
För närvarande är 8 poliser anställda i området. Antalet poliser kommer att öka till 15. Under 2006 anmäldes totalt 1349 brott i de Östra kommundelarna. I Dalby var det 57 brott per invånare under samma tid. Detta kan jämföras med Genarp – 40 brott per 1000 inv, Sandby 51 och Staffanstorp 90.
Håkan Persson berättade att polisen har relativt stora problem med bråk vid Stenbrottet vid Knivsåsen, särskilt under sommarhalvåret. Skadegörelsebrott ökar liksom olaga hot skickade via mobiltelefoner. Han varnade för föräldrafria fester eftersom dessa ofta får ovälkomna besök av ungdomar som inte är bjudna. Informationen om föräldrafria fester sprids ”alltid” och mycket snabbt via datorer och mobiltelefoner. Problem med sådana fester gäller fylleri, skadegörelse, stöld och slagsmål, och berör främst ungdomar mellan 15-18 år. Håkan Persson uppmanade föräldrar att inte tillåta föräldrafria fester, att hämta ungdomarna från fester och skjutsa hem inte bara sina egna barn, utan även kompisar, i så stor utsträckning som möjligt.
Tillgängligheten av alkohol och droger är stor i Dalby. Hembränt förekommer nästan inte längre, men annan alkohol är mycket lättillgänglig. Håkan Persson påminde om att brott mot alkohollagen gäller den som försett ungdomar med alkohol. Polisen kommer att starta ett projekt riktat mot langning. Antalet narkotikabrott har ökat från 28 (2005) till 74 (2006) i de Östra kommundelarna, från 12 till 30 i Dalby under samma tidsperiod.
Håkan Persson pratade även om trafiken, särskilt mopedåkningen, i byn. Han uppmanade alla föräldrar att prova barnens mopeder för att kontrollera hastigheten. En EU-moppe får bara köra i 45 km/h. Många mopeder i Dalby går snabbare än så.

Skolledningen informerar
Vipeholm och Spyken har nyligen hälsat på 7-9 lärare.
Samarbetet med Spyken inom ämnet matematik kommer att fortsätta. Vissa elever erbjuds att läsa delkursen Matematik A som ligger på gymnasienivå och kan sedan börja direkt på Matematik B då de börjar i gymnasiet.
Till hösten ska en ”läxpolicy” vara klar. Läxprinciper är decentraliserade. Varje skola har sin egen policy. I högstadiet erbjuds eleverna läxhjälp två gånger i veckan. Mellanstadiet är i stort sett klar med sin läxpolicy. Grundprincipen är att eleverna inte ska ha mer läxa än de klarar av. Eleverna ska vara med och bestämma om mängden läxor. Ett förslag lades fram om att föräldrarådet ska få ta del av läxpolicyn innan den blir slutgiltig.
Till hösten börjar ca 100 sjundeklassare. Det kommer det att bildas 4 st sjundeklasser. Barn och föräldrar kommer att kallas till ett möte den 7 maj då de får träffa sina nya klassmentorer. HT 2008 räknar skolledningen med att endast 3 sjuor kommer att behövas.
Det finns 103 6-åringar i byn. Ca 80 av dessa beräknas börja i en förskoleklass i kommunal regi. Ca 37 barn börjar på Nyvångskolan, 30 barn på Hagalundsskolan och 16 barn i Torna Hällestad.

Trafikgruppens skrivelse om trafiksituationen kring Nyvångskolan
Skrivelsen som bifölls av föräldrarådets förra möte togs upp i Skolkonferensen 14 nov. Skolkonferensen ställde sig bakom skrivelsen. Skrivelsen skickades till Tekniska nämnden, till Tekniska förvaltningen samt för kännedom till Barn- och skolnämnd Öster i början av februari. Beräknad behandlingstid är två till tre månader.

Nästa föräldrarådsmöte
Nästa föräldrarådsmöte är den 25 april kl 19-21 i Nyvångskolans personalrum.

Gruppvist möte för de lägre årskurserna (åk 0-6) kl 20.00-21.00 2007-03-06

Fortsatt diskussion om avslutning i kyrkan
Diskussionen från förra mötet fortsatte. Barbro Behre informerade om vad som står läroplanen om religionsundervisning. Det står att undervisningen i skolan ska vara icke-konfessionell och att alla föräldrar ska kunna skicka sina barn till skolan med vetskapen om att barnen inte blir påverkade av någon särskild religion. Det står inget specifikt om besök i olika relitioners kyrkorum och religiösa miljöer. Rektor Berit Andreasson informerade att sommaravslutningen inte kommer att hållas i Dalby kyrka. Den kommer i stället att anordnas på skolans område.

Skolgården
Arbetet med att hårdgöra vissa delar av skolgården är klart.
Markentreprenad har fått i uppdrag att även göra ett åtgärdsförslag för fotbollsplanen nedanför Gladan.
Basketplanen utanför mellanstadiet är inte riktigt färdigställd. Barnen i trivselrådet ska få ha åskikter om hur arbetet med den ska slutföras.

Trafiken vid lågstadiet
Ett förslag lades om att göra en skrivelse till alla föräldrar till barn i låg- och mellanstadiet om vad man bör tänka på då man färdas på gatorna kring skolan i allmänhet och vid låg- och mellanstadiet i synnerhet. Det är vi föräldrar som utgör den största trafikfaran i skolans närområde. Tina Ledje och Katarina Steen Carlsson tog på sig att göra ett utkast till en sådan skrivelse.

2007-04-16

Skrivelse från Nyvångsskolans föräldraråd och skolkonferens

31 januari 2007
Angående trafiksituationen runt Nyvångsskolan i Dalby.

Dagligen tar sig ca 650 barn till och från Nyvångsskolan i Dalby. På morgonen är situationen särskilt hektisk och kaotisk varför åtgärder är synnerligen angelägna och nödvändiga. Vi identifierar här några problem och ger förslag på enkla lösningar. Lösningarna syftar alla till att öka säkerheten så att fler barn kommer att cykla och gå till skolan i stället för att bli skjutsade i bil.

Problem 1: Oklarheter när gående och cyklister från Långgatan skall korsa Idrottsvägen
Barn som kommer från Långgatan och skall korsa Idrottsvägen har inte något övergångsställe. Istället finns en upphöjd korsning som syftar till att dämpa bilarnas fart. Det är dock inte självklart vilka regler om väjningsplikt som gäller. För bilar och cyklister gäller högerregeln, det vill säga bilar och cyklar från Långgatan skall väja för dem som kör söderut på Idrottsvägen. Men vilka regler gäller för de gående? Är de lovligt byte? Därtill är sikten för trafikanter som kommer från Långgatan skymd på grund av att vägen svänger och av växtlighet.
Förslag till lösningar: Då Långgatan fungerar som skolväg för många barn föreslås 1) tydligt markerade övergångsställen över Långgatan och över Idrottsvägen i nära anslutning till korsningen, och 2) en tydligare målad kantlinje längs hela Långgatan. Eventuellt kan ett bredare gångstråk göras på en sida av Långgatan. Det finns därtill ett stort behov av ytterligare minst ett övergångsställe längre norrut på Idrottsvägen vid Vallmovägen.


Problem 2: Idrottsvägen saknar av oklar anledning cykelbana längs merparten av sin sträckning. Som det är idag får barn som vill följa lagen cykla mitt ute i vägbanan i rusningstrafiken på morgonen eftersom föräldrar stannar sina bilar kortare stunder för att följa sina (lågstadie)barn till skolan. Många cyklande barn har insett det riskfyllda i att befinna sig på gatan tillsammans med stressade förare och bildörrar som öppnas. De är därför kloka nog att bryta mot lagen och cykla på trottoaren.
Förslag till lösning: Skapa en cykelbana längs hela Idrottsvägen, förslagsvis dubbelriktad längs västra sidan. Gatans bredd räcker mer än väl till för både gångbana, cykelbana och fil för bilar i båda riktningar. Som en jämförelse kan nämnas att Idrottsvägen är något bredare än Hällestadsvägen där nyligen gång- och cykelbanor anlagts i båda riktningar. Det finns två fördelar med en dubbelriktad cykelbana längs västra sidan. Dels behöver cyklister som skall till skolan ej korsa bilvägen. Dels blir cykelfilen närmast gatan ämnad för ”mötande” cyklister med högertrafik på cykelbanan. Bil- och cykeltrafikanter uppfattar därmed lättare varandra och tillbud undviks.

Förslag till lösning att kombinera med ovan nämnda förslag: Styr föräldrar att släppa av lågstadiebarn på annan säkrare plats än Idrottsvägen. Kommunen äger en större gräsäng norr om skolområdet längs Norra Fäladsvägen. Här kan en avsläppningsplats anläggas tillsammans med en skyddad gångbana ned till skolans byggnader. Avsläppningsplatsen kan få egen utfart till Sandbyvägen för ett bättre trafikflöde.

Problem 3: Fotgängare går inte där övergångsstället finns på Norra Fäladsvägen.
Förslag till lösning: Flytta övergångsstället några tiotal meter österut där merparten av norrifrån kommande fotgängare går. Den upptrampade stigen i gräsmattan där borde asfalteras.


Problem 4: Bilarnas hastighet runt skolan.
Förslag till lösning: Vi tycker det vore självklart hastigheten begränsas till 30 km/h på vägarna runt skolan/idrottsplatsen, möjligen med undantag av Allégatans sträckning. Sandbyvägens avsnitt med 30 km/h borde gälla hela sträckan längs skolan/idrottsplatsen. Liksom vid andra skolor kan begränsningen 30km/h längs Sandbyvägen tidsbegränsas med anpassning till tider för skola och fritids, exempelvis mån-fre 06.00 – 18.00.

Problem 5: Övergångsstället vid trafikljuset vid Sandbyvägen är dåligt anpassat för passage med cykel.
Förslag till lösning: Barn som kommer väster ifrån har nedförsbacke ut i vägbanan på Sandbyvägen. En nivåanpassning vore önskvärd så att 5-10 meter närmast vägbanan görs så plana som möjligt.


Vi vill att dessa angelägna frågor tas upp av Lunds kommuns Tekniska nämnd och att möjligheterna utreds av Tekniska förvaltningen.


Nyvångsskolans föräldraråd och Nyvångsskolans skolkonferens

2007-03-03

Nästa möte 6 mars 2007

Alla föräldrar är välkomna på nästa möte!
Vi träffas 19.00 i personalrummet på Nyvångskolan.

Anteckningar föräldrarådets möte 2007-01-15

Minnesanteckningar från det gemensamma mötet 19.00-20.00

Skolledningen informerar
- Höstterminens avslutning avlöpte väl.
- Utmärkelsen ”Miljöskola” som Nyvångskolan erhållit tidigare finns inte längre. I stället arbetar Nyvångskolannu med att förbereda en ansökan om utmärkelsen ”Skola för hållbar utveckling” som vill stödja och inspirera det pedagogiska arbetet för en hållbar utveckling (för mer information se http://www.skolutveckling.se/demokrati_jamstalldhet_inflytande/hallbarutveckling).
- Utvärderingar kommer att göras i årskurs 2, 5 och 8 under våren. Utvärderingarna görs anonymt av föräldrar och barn var för sig. Skolledningen önskar en bättre svarsfrekvens bland föräldrarna. Den är just nu ungefär 60 %.
- Årets nior utmärker sig för att vara särskilt bra på flera sätt. Det är väldigt lugnt i niorna och det smittar av sig i övriga årskurser. Niorna har nationella prov i år. De väljer också till gymnasiet 1 februari.
- Det kommer att anordnas flera informationsmöten för olika årskurser under våren.
- Skolans nya hemsida kommer att öppnas i mars. Ev. kommer sidan att ligga nere några veckor innan dess.

Trafikgruppens skrivelse om trafiksituationen kring Nyvångskolan
- Skrivelsen som bifölls av föräldrarådets förra möte togs upp i Skolkonferensen 14 nov. Skolkonferensen ställde sig bakom skrivelsen. Skrivelsen kommer nu att skickas till Gatu- & Trafiknämnden.

Skolkonferensen
- I skolkonferensen representeras föräldrarna av Annelie Rignell, Ywa Daugaard, Marie Sjödin och Mikael Krantz. Förutom de fyra föräldrarepresentanterna finns det 3 elevrepresentanter, 6 representanter från personalen inklusive rektor samt 2 adjungerande ledamöter från Barn och skolnämnd öster. Anneli Rignell rapporterade om förra mötet (den 14 nov); Elevdemokratin på Nyvångskolan har haft 20-års jubileum, vilket firades med festligheter såsom tårta. Det anordnades också flera aktiviteter kring jubileet såsom teater, tipsrunda mm.
- Skolans nya likabehandlingsplan hade behandlats. Den delades ut till föräldrarådets representanter. Den kommer att finnas på skolans hemsida.
- Skolan jobbar kontinuerligt med innevarande års kvalitetsredovisning (se fjolårets redovisning: http://www.nyvangskolan.lund.se/Kvalitetsredovisningar/DALBY%20Kvalitetsredovisn%2006.doc). Man kommer i framtiden att kunna söka ut och följa upp hur det går för Nyvångskolans elever under deras gymnasiestudier.

Övriga frågor
- Boende på Vallmovägen, Ljungvägen och Solrosvägen besväras av att skolpersonal parkerar sina bilar på gatorna. Speciellt vintertid förorsakar det svårigheter för framkomligheten för de boende. Många boende i området är äldre. Föräldrarådet enades om att uppmana skolpersonal att inte parkera på dessa vägar utan i stället utnyttja personalparkeringen vid Sandbyvägen, eller parkera på Villavägen. Skolan överväger att utöka personalparkeringen.
- Efter en fråga förklarade Ronny Christensson hur klassammansättningarna inför årskurs 7 går till. Man får välja 2-3 kompisar som man vill gå med. Skolan ser till att man hamnar i samma klass som någon av dessa. Klasserna ska vara klara i maj och då har även två mentorer utsetts till varje klass. Skolledningen upplever att det är mycket positivt och fördelaktigt att göra nya klassammansättningar inför årskurs 7 då elever från tre olika skolor, Skrylleäng, Hagalund och Nyvång, ska placeras i klasser på Nyvångskolan. Det kommer att bli 4 sjuor höstterminen 2007. Höstterminen 2008 blir det däremot endast 3 sjuor.
- En förälder framförde en synpunkt om tidpunkten för lägerskolor; att det är fördelaktigt att ha lägerskola så snart som möjligt efter skolstarten i sjuan. Ronny Christensson informerade om att EU:s nya arbetstidsregler kan sätta stopp för lägerskolor eftersom personalen måsta ha 11h vila per dygn.
- Diskussion om hur minnesanteckningarna från föräldrarådet kan spridas till föräldrarna i klasserna. Det är föräldrarepresentanterna som ska sprida informationen. Protokollen ligger på föräldrarådsbloggen till vilken det finns en länk från Nyvångskolans hemsida.

Visning av föräldrarådets blogg
- Vi gick till datorsalen där Susanne Bolding visade föräldrarådets blog som hon har konstruerat. Här kommer minnesanteckningarna från mötena att finnas. Man kan också skriva inlägg och t.ex. föreslå ämnen som man önskar ta upp på nästa möte. Ta en titt och gör länken till ”favorit” i din browser. Länk finns från skolans hemsida: http://www.nyvangskolan.lund.se

Kommande möten
Två möten återstår under terminen: 6 mars och 25 april. Alla föräldrar hälsas välkomna klockan 19.00 i Nyvångskolans lärarrum.

Gruppmöte F- 6 2007-01-15

Reflektion från förra mötet – avslutning i kyrkan
Diskussionen från förra mötet fortsatte. Kommunen ger inga direktiv för huruvida avslutningar kan ske i kyrkan. Man får dock inte utesluta någon från avslutningen. Detta görs inte direkt, men indirekt blir det så i de fall då barnen inte tillåts att beträda kyrkorummet av sina föräldrar. Rektor Berit Andreasson är tveksam till att hålla avslutningar i kyrkan och ser flera fördelar med att hålla avslutningarna på skolan; alla barn kan delta oavsett religionstillhörighet, barnen kan delta mer i avslutningen, det kan bli mer utrymme och kanske möjliggöra en gemensam avslutning för både låg- och mellanstadiet.

Barbro Behre fick i uppdrag att till nästa möte undersöka vad som står i läroplanen om religionsundervisning beträffande besök i olika religioners religiösa miljöer.

Övrig fråga
En förälder undrade hur klassammansättningar och lärartillsättningar till de olika klasserna skulle bli nästa läsår. Berit Andreasson informerade om att personalplaneringen inför hösten pågår, men att ingenting är klart ännu.

Netscan på skolan

15 november hade Nyvångskolan besök av Mats Andersson som jobbar på Netscan. Föreläsningarna handlade om faror som lurar på nätet. Mats gav tre föreläsningar; en för killarna på högstadiet, en andra för tjejerna och den tredje riktade sig till föräldrarna.
Läs mer på hemsidan: http://www.netscan.se/
Tack skolan för att ni satsade på detta !

Gruppmöte 06-10-26 högstadiets grupp

1) Schemat är mycket pressat på många håll med en hel del väldigt korta raster. Ronny C. har pratat med Per Ola Birgersson, som lagt schemat, för att se om man kan lätta upp det lite till våren. Så småningom (kanske redan nästa läsår) hoppas man kunna gå över till längre lektionspass (60 min) och att avskaffa halvklasserna till förmån för mindre helklasser (20 elever/klass). Detta skulle avsevärt förenkla schemaläggningen och ge dagarna en lugnare struktur. En förutsättning är dock att man fortfarande har resurser för att stötta de elever som behöver extra stöd.

2) Några elever som var på utbildning i Stockholm tillsammans med andra, f.f.a. gymnasieelever, har uppsnappat leken Killer, som de gärna skulle vilja ”införa” på Nyvångsskolan. I denna lek ska deltagaren ”mörda” en viss annan deltagare, t.ex. genom ”halshuggning” (röd tejp på halsen) eller mörbultning (med matsked). Föräldrarådet ställer sig KLART NEGATIV till detta.

3) Vissa klasser har mycket läxor och en del föräldrar upplever att eleverna inte hinner göra något annat än att läsa läxor efter skolan. Speciellt när det ges läxa från en dag till nästa upplevs detta som jobbigt. I samband med en utbildningspolitisk plan som ska tas fram för Lunds kommun ska Nyvångsskolan under läsåret utarbeta en läxpolicy. Varför har man läxor? Kan läxor bidra till segregeringen i samhället genom att elever har olika möjligheter att få hjälp hemma?

4) Speciellt (?) sjuorna upplever proven som jobbiga och att det blir mycket prov ”på en gång”. Principen är att det max får vara två prov under samma vecka och inte mer än ett prov samma dag. Det finns ”provpärmar” där lärarna för in datum för sina prov. Förutom i lärarrummet ska dessa pärmar finnas i biblioteket, tillgängliga för eleverna. Tyvärr glömmer lärarna ibland att föra in prov i pärmarna i biblioteket. Fr.o.m. nästa läsår hoppas man ha inför digitala provpärmar, som är lättare att hålla aktuella. Det är dock viktigt att sjuorna vänjer sig både vid läxor och prov, men man bör börja skapa dessa rutiner redan på mellanstadiet. Redan nu upplevs detta olika av elever från olika mellanstadieskolor och klasser beroende på t.ex. hur mycket läxar man haft i sexan.

5) Maten räcker inte alltid. När det är populära rätter, som t.ex. chicken bits, kan dessa vara slut när de klasser som äter sist kommer till matsalen. Anledningen är att elever som kommit först ätit en rejäl portion, kanske t.o.m. med bara chicken bits och mycket litet ris, eller vad som nu serverat till. Man diskuterar att begränsa antalet t.ex. antalet chicken bits, köttbullar etc. per portion. Begränsningar kan dock bli ganska orättvisa eftersom behovet skiljer sig ju avsevärt mellan olika elever. Här finns ju förskoleklasser och nior! Ett förslag är att ställa fram en ”demonstrationstallrik” där lämplig mängd av samtliga delar av lunchen är upplagda. Däremot vill man inte begränsa möjligheten för eleverna att ta ytterligare en portion. Dessutom bör man t.ex. under mentorstid ta upp matkultur och vikten av att rätt kost. Kanske kunde man bjuda in en idrottsidol som pratar om detta och sambandet mellan kost och idrottsprestationer.

Bodil Enoksson, mamma till en pojke i åttan

Minnesanteckningar från föräldrarådets möte 2006-10-26

Samlade mötet 19.00-20.00

Susanne Bolding (förälder i 7D) erbjöd sig att hålla i mötet.

Trafikgruppen
Trafikgruppen bestående av Katarina Steen Carlsson, Ingemar Persson och Catrin Haernfelt (ej närvarande) redovisade ett utkast till en skrivelse om trafiksituationen kring Nyvångsskolan med förslag om förbättringar. Utkastet innehöll en beskrivning av den oacceptabla trafiksituationen på Idrottsvägen. Gruppen föreslog att man skulle göra en cykelväg på västra sidan genom att göra körbanan smalare. De föreslog även en förlängning av sträckan på Sandbyvägen som är hastighetsbegränsad till 30km/h. Man vill även ha säkra övergångsställen över Idrottsvägen. Ett annat förslag var att göra fler P-platser för personal och föräldrar nära lågstadiet samt en säker avlämningsplats som även den bör ligga nära lågstadiet. Mötet biföll skrivelsen med vissa tillägg. Ett av de nya förslagen var att sänka hastigheten på alla vägar som omger skolan till 30 km/h under skoltid. Det framkom önskemål om en säkrare övergång över N. Fäladsvägen. Även övergångsstället över Sandbyvägen bör ses över främst med tanke på tillgänglighet och säkerhet för cyklande barn. Trafikgruppen kommer att göra en omskrivelse som kan tas upp på nästa skolkonferens.

Skolan informerar - Nyvångsskolans likabehandlingsplan
Vid förra föräldrarådet delade skolledningen ut ett förslag till uppdatering av skolans likabehandlingsplan och uppmanade föräldrar att skicka in kommentarer. Endast en förälder hade lämnat synpunkter angående skrivelsen om att elever och lärare har ett ansvar för att ingripa vid mobbningstendenser. Frågan var hur långt ett sådant ansvar sträcker sig. Även lärarrepresentanter hade kommentarer om vissa fakta som inte längre var aktuella. Lärarna ska få möjlighet att ha synpunkter senare.

Skolan informerar – vårens enkät till föräldrar i åk 2, 5, 8
Rektor Ronny Christensson redogjorde för resultatet av vårens föräldraenkät. 55-60% av alla föräldrar till barn i åk 1,5 och 8 hade svarat på enkäten. Enkäten visade att föräldrarna generellt är mycket positiva och nöjda med skolans verksamhet. Endast en förälder var inte nöjd med hur utvecklingssamtalen fungerar. Det finns föräldrar som inte tycker att de kan påverka barnens skolgång. Enligt föräldrarådets önskan hade skolan även tagit med frågor om föräldrarådets verksamhet i enkäten. Flera föräldrar i de yngre åldrarna kände inte till att föräldrarådet fanns. Några var även kritiska till hur föräldrarådet fungerar.

Planeringsgruppen ska få ta del av kommentarerna om föräldrarådet och redovisa dem och förslag till åtgärder vid nästa möte.

Skolan informerar – utemiljön
Rektor Berit Andréasson informerade om planerna om att förbättra utemiljön. Christer Larsson från Park- och gatuförvaltningen har konsulterats. Vid fotbollsplanen utanför Staren blir det väldigt lerigt vid regnigt väder. För att förbättra situationen har asfaltering av delar av området föreslagits. Dock ska buskar och träd bibehållas. Mellan tekniken och slöjden vill man göra ytterligare en bandyrink. Mellanstadiets bollplan utanför idrottshallen ska asfalteras om. Vid den nuvarande bandyrinken ska man rensa undervegetationen.

Viss diskussion om asfaltering uppstod. Någon förälder önskade plantering av en buske i det ”spetsiga” hörnet på högstadiebyggnaden (Staren) vid lågstadiets fotbollsplan eftersom det är dålig sikt och det har förekommit att elever som kommit från mellanstadiet respektive Matsalens/Starens ytterdörr krockat och skadat sig.

Övriga frågor – Skolbussar
Sjöstorpsbussen har ändrat sin tidtabell så att barnen ofta kommer för sent till första lektionen på morgonen. Ronny informerade om att det åligger bussbolaget att lägga turerna så att barnen ska vara framme i skolan i god tid före första lektion. Ronny ska undersöka saken.

Övriga frågor – Beredningsgrupp till föräldrarådet
Vid föregående möte föreslogs att vi inte skulle ha någon beredningsgrupp som förberedde frågor inför föräldrarådet. Någon förälder tyckte nu att detta inte var ett bra förslag och uppmanade de gruppvisa mötena att återigen ta upp diskussionen och försöka att föreslå 1 – flera representanter som kan ingå i en beredningsgrupp.

Övriga frågor – föräldrarådsblogg
Susanne Bolding har tillverkat en föräldrarådsblogg där man kan gå in och diskutera olika frågor. Även minnesanteckningar från möten och annan information kan läggas där. Adressen är www.foraldraradet.blogspot.com.

Kommande möten
Nästkommande möten blir 15/1 -07 och 25/4 -07 kl. 19.00

Gruppvisa möten – åk 0-åk 6 20.00-21.00 2006-10-26

Skolavslutning i kyrkan
Mötet diskuterade huruvida det är lämpligt att skolavslutningarna för åk0-åk6 sker i kyrkan. Ett fåtal barn är utestängda från sin egen avslutning p.g. a. att deras föräldrar inte tillåter dem att beträda kyrkorummet. Debatten pågår i hela landet i olika fora. Skolverket ger inga klara riktlinjer för huruvida det är lämpligt att ha avslutningar i kyrkan. De fastställer dock att man aldrig får tvinga ett barn att gå i kyrkan trots att avslutningar egentligen är obligatoriska för barnen. Vi enades om att vi skulle föra vidare diskussionen ut i klasserna. Det är skolledningen som beslutar om var avslutningen ska äga rum.

Skolgården
Fortsatt diskussion om förändringarna på skolgården vid fotbollsplanen. Dräneringen som utfördes för bara några år sedan är tyvärr ej tillräcklig. Branen blir väldigt leriga och smutsiga och drar med sig lera och sand in i kapprummen vilket är besvärligt för både personal och barn under regniga dagar. Den bästa åtgärden är enligt Christer Larsson på park- & gatuförvaltningen att hårdgöra underlaget med asfalt.

Organisation

Frågan uppstod om vilken uppgift föräldrarådet och skolkonferensen har. Föräldrarådet är ett forum där föräldrar, lärare och skolledning informerar varandra och diskuterar olika aktuella frågor. Föräldrarådet har 5 möten om året. Det ska finnas utsedda representanter för varje klass, men alla är välkomna.Skolkonferensen består av 4 ordinarie föräldrarepresentanter, varav en är ordförande, 3 elevrepresentanter, 6 representanter från personalen (rektor ingår alltid). Från Barn och Skolnämnd Öster finns 2 adjungerade ledamöter som fungerar som kontakter mellan skolan och den politiskt valda nämnden. Ovanstående innebär att föräldrar och elever tillsammans har majoritet i skolkonferensen. Konferensen har möte 3 gånger på höstterminen och 4 gånger på vårterminen. Skolkonferensen behandlar bland annat följande områden:rektorsområdets förslag till budget,principer för resursanvändning,utvärderar och utvecklar skolans verksamhet,bevakar och föreslår trafiksäkerhetsbefrämjande åtgärder,planerar åtgärder för ökad jämställdhet,motverkar mobbing,arbetar för mer föräldrainflytande,fastställer lokal arbetsplan,riktlinjer för lokalanvändning och inköp,planering av trivselfrämjande åtgärder.

Representanter till beredningsgruppen
Katarina Steen Carlsson (FA) och Tina Ledje (1A) anmälde sitt intresse att ingå i en beredningsgrupp för föäldrarådet.

Vid pennanTina Ledje

Kommentera och diskutera

På senaste Föräldrarådsmötet 26 oktober beslutade vi oss för att testa det här med blogg. Efter varje inlägg står det t. ex. 0 comments. Om du klickar på comments så kan du läsa ev. kommentarer och skriva en egen om du vill. Vill du skriva ett eget inlägg, maila mig på susanne.bolding@glocalnet.net så lägger jag till dig som medlem. Då skickas ett automatmail från Blogger med en länk som du går in på och registrerar dig. Sedan är det bara att skriva på!
Här kommer det att publiceras tankar och idéer från föräldrar till barn på Nyvångskolan i Dalby. Jag som skapat denna blogg heter Susanne Bolding och jag har 2 barn på skolan -Elin i 7 D och Fabian i 4 B. Tanken är att vi lätt och smidigt ska kunna prata om sådant som rör skolan. Kasta ner din tanke här så kan vi kommentera varandras inlägg eller fortsätta diskussionen på nästa föräldrarådsmötemöte. Kontakta mig om du undrar över något: 046-20 91 39 eller på mail susanne.bolding@glocalnet.net

Anteckningar från mötet F-6 2006-09-20

Gruppen presenterade sig. Vår nya rektor Berit Andreasson, representanter från lärargruppen och vi föräldrar. Vi hade lite olika infallsvinklar beroende från vilken vinkel vi representerade, men vi stöttade varandra.

Servern har inte fungerat sedan i våras och det sista protokollet har inte gått in och har inte kunnat läsas.

Mats Andersson från Net-Scan har föreläst i början av terminen för föräldrar, med liten uppslutning. Kanske p.g.a. för lite information? Han tänker komma tillbaka den 15/11 för 5:or - 9:or i klasserna på dagen och för föräldrarna på kvällen 18,30. GÅ DIT för det handlar om Internet och vad våra barn hittar där och VEM som hittar dem där. Inbjudan kommer hem med era barn.

Protokollet bör komma hem med föräldrarna i veckobreven eller liknande så att alla kan få del av föräldrarådet.

Vad har hänt på skolgården sedan i våras? Dränering har utförts runt alla byggnader. Kanske det finns pengar över att snygga till på skolgården, tömma brunnar från jord och sand, plantera lite nya växter. Berit Andreasson har gått runt med markentreprenad och en trädgårdsmästare och bett om förslag och prisuppgift. Önskemål från föräldrarna var klättervägg, linbana och liknande. Skolgårdsgruppen samlar in förslag.

Vi frågade lärarna hur det gått med den åldershomogena skolan. De var inte missnöjda även om det fanns fördelar med den åldersblandade skolan.

Valet, hur har det gått med eleverna i klasserna? Har de fått jobba med politiken inför valet? Det fins inget gemensamt och lärarna har jobbat som de själv har velat.

Bunkefloprojektet tog någon förälder upp. Handlar om att röra sig minst 1 timme per dag och forskningen har sagt att inlärningen av teoretiska ämnen går lättare. De flesta klasserna har schemalagd tid för "friskvård".

Trafiken ett stort problem alla år innan rutinerna övats in hur man BÖR lämna sina barn OM man kommer med bil. TÄNKA på andra barn som kanske cyklar eller går. Idrottsvägen ingen rolig väg mellan 8,00 och 8,20. Korsningen mellan Långgatan och Idrottsvägen ett gytter med ungar, bilar, cyklar och ingen markerad övergångsställe finns. En arbetsgrupp tänker göra en skrivelse till Gatu- och trafiknämnden med vissa förslag. Catarina Steen-Carlssin, Catrin Haernfelt och Ingmar Persson (alla föräldrar) sätter ihop några viktiga punkter som förankras i föräldrarådet.

Nästkommande möten blir 26/10, 15/1 -07 och 25/4 -07 kl. 19.00

Vid pennan Birthe Bruun mamma till en i 5B