2007-03-03

Minnesanteckningar från föräldrarådets möte 2006-10-26

Samlade mötet 19.00-20.00

Susanne Bolding (förälder i 7D) erbjöd sig att hålla i mötet.

Trafikgruppen
Trafikgruppen bestående av Katarina Steen Carlsson, Ingemar Persson och Catrin Haernfelt (ej närvarande) redovisade ett utkast till en skrivelse om trafiksituationen kring Nyvångsskolan med förslag om förbättringar. Utkastet innehöll en beskrivning av den oacceptabla trafiksituationen på Idrottsvägen. Gruppen föreslog att man skulle göra en cykelväg på västra sidan genom att göra körbanan smalare. De föreslog även en förlängning av sträckan på Sandbyvägen som är hastighetsbegränsad till 30km/h. Man vill även ha säkra övergångsställen över Idrottsvägen. Ett annat förslag var att göra fler P-platser för personal och föräldrar nära lågstadiet samt en säker avlämningsplats som även den bör ligga nära lågstadiet. Mötet biföll skrivelsen med vissa tillägg. Ett av de nya förslagen var att sänka hastigheten på alla vägar som omger skolan till 30 km/h under skoltid. Det framkom önskemål om en säkrare övergång över N. Fäladsvägen. Även övergångsstället över Sandbyvägen bör ses över främst med tanke på tillgänglighet och säkerhet för cyklande barn. Trafikgruppen kommer att göra en omskrivelse som kan tas upp på nästa skolkonferens.

Skolan informerar - Nyvångsskolans likabehandlingsplan
Vid förra föräldrarådet delade skolledningen ut ett förslag till uppdatering av skolans likabehandlingsplan och uppmanade föräldrar att skicka in kommentarer. Endast en förälder hade lämnat synpunkter angående skrivelsen om att elever och lärare har ett ansvar för att ingripa vid mobbningstendenser. Frågan var hur långt ett sådant ansvar sträcker sig. Även lärarrepresentanter hade kommentarer om vissa fakta som inte längre var aktuella. Lärarna ska få möjlighet att ha synpunkter senare.

Skolan informerar – vårens enkät till föräldrar i åk 2, 5, 8
Rektor Ronny Christensson redogjorde för resultatet av vårens föräldraenkät. 55-60% av alla föräldrar till barn i åk 1,5 och 8 hade svarat på enkäten. Enkäten visade att föräldrarna generellt är mycket positiva och nöjda med skolans verksamhet. Endast en förälder var inte nöjd med hur utvecklingssamtalen fungerar. Det finns föräldrar som inte tycker att de kan påverka barnens skolgång. Enligt föräldrarådets önskan hade skolan även tagit med frågor om föräldrarådets verksamhet i enkäten. Flera föräldrar i de yngre åldrarna kände inte till att föräldrarådet fanns. Några var även kritiska till hur föräldrarådet fungerar.

Planeringsgruppen ska få ta del av kommentarerna om föräldrarådet och redovisa dem och förslag till åtgärder vid nästa möte.

Skolan informerar – utemiljön
Rektor Berit Andréasson informerade om planerna om att förbättra utemiljön. Christer Larsson från Park- och gatuförvaltningen har konsulterats. Vid fotbollsplanen utanför Staren blir det väldigt lerigt vid regnigt väder. För att förbättra situationen har asfaltering av delar av området föreslagits. Dock ska buskar och träd bibehållas. Mellan tekniken och slöjden vill man göra ytterligare en bandyrink. Mellanstadiets bollplan utanför idrottshallen ska asfalteras om. Vid den nuvarande bandyrinken ska man rensa undervegetationen.

Viss diskussion om asfaltering uppstod. Någon förälder önskade plantering av en buske i det ”spetsiga” hörnet på högstadiebyggnaden (Staren) vid lågstadiets fotbollsplan eftersom det är dålig sikt och det har förekommit att elever som kommit från mellanstadiet respektive Matsalens/Starens ytterdörr krockat och skadat sig.

Övriga frågor – Skolbussar
Sjöstorpsbussen har ändrat sin tidtabell så att barnen ofta kommer för sent till första lektionen på morgonen. Ronny informerade om att det åligger bussbolaget att lägga turerna så att barnen ska vara framme i skolan i god tid före första lektion. Ronny ska undersöka saken.

Övriga frågor – Beredningsgrupp till föräldrarådet
Vid föregående möte föreslogs att vi inte skulle ha någon beredningsgrupp som förberedde frågor inför föräldrarådet. Någon förälder tyckte nu att detta inte var ett bra förslag och uppmanade de gruppvisa mötena att återigen ta upp diskussionen och försöka att föreslå 1 – flera representanter som kan ingå i en beredningsgrupp.

Övriga frågor – föräldrarådsblogg
Susanne Bolding har tillverkat en föräldrarådsblogg där man kan gå in och diskutera olika frågor. Även minnesanteckningar från möten och annan information kan läggas där. Adressen är www.foraldraradet.blogspot.com.

Kommande möten
Nästkommande möten blir 15/1 -07 och 25/4 -07 kl. 19.00

Inga kommentarer: