2007-03-03

Anteckningar föräldrarådets möte 2007-01-15

Minnesanteckningar från det gemensamma mötet 19.00-20.00

Skolledningen informerar
- Höstterminens avslutning avlöpte väl.
- Utmärkelsen ”Miljöskola” som Nyvångskolan erhållit tidigare finns inte längre. I stället arbetar Nyvångskolannu med att förbereda en ansökan om utmärkelsen ”Skola för hållbar utveckling” som vill stödja och inspirera det pedagogiska arbetet för en hållbar utveckling (för mer information se http://www.skolutveckling.se/demokrati_jamstalldhet_inflytande/hallbarutveckling).
- Utvärderingar kommer att göras i årskurs 2, 5 och 8 under våren. Utvärderingarna görs anonymt av föräldrar och barn var för sig. Skolledningen önskar en bättre svarsfrekvens bland föräldrarna. Den är just nu ungefär 60 %.
- Årets nior utmärker sig för att vara särskilt bra på flera sätt. Det är väldigt lugnt i niorna och det smittar av sig i övriga årskurser. Niorna har nationella prov i år. De väljer också till gymnasiet 1 februari.
- Det kommer att anordnas flera informationsmöten för olika årskurser under våren.
- Skolans nya hemsida kommer att öppnas i mars. Ev. kommer sidan att ligga nere några veckor innan dess.

Trafikgruppens skrivelse om trafiksituationen kring Nyvångskolan
- Skrivelsen som bifölls av föräldrarådets förra möte togs upp i Skolkonferensen 14 nov. Skolkonferensen ställde sig bakom skrivelsen. Skrivelsen kommer nu att skickas till Gatu- & Trafiknämnden.

Skolkonferensen
- I skolkonferensen representeras föräldrarna av Annelie Rignell, Ywa Daugaard, Marie Sjödin och Mikael Krantz. Förutom de fyra föräldrarepresentanterna finns det 3 elevrepresentanter, 6 representanter från personalen inklusive rektor samt 2 adjungerande ledamöter från Barn och skolnämnd öster. Anneli Rignell rapporterade om förra mötet (den 14 nov); Elevdemokratin på Nyvångskolan har haft 20-års jubileum, vilket firades med festligheter såsom tårta. Det anordnades också flera aktiviteter kring jubileet såsom teater, tipsrunda mm.
- Skolans nya likabehandlingsplan hade behandlats. Den delades ut till föräldrarådets representanter. Den kommer att finnas på skolans hemsida.
- Skolan jobbar kontinuerligt med innevarande års kvalitetsredovisning (se fjolårets redovisning: http://www.nyvangskolan.lund.se/Kvalitetsredovisningar/DALBY%20Kvalitetsredovisn%2006.doc). Man kommer i framtiden att kunna söka ut och följa upp hur det går för Nyvångskolans elever under deras gymnasiestudier.

Övriga frågor
- Boende på Vallmovägen, Ljungvägen och Solrosvägen besväras av att skolpersonal parkerar sina bilar på gatorna. Speciellt vintertid förorsakar det svårigheter för framkomligheten för de boende. Många boende i området är äldre. Föräldrarådet enades om att uppmana skolpersonal att inte parkera på dessa vägar utan i stället utnyttja personalparkeringen vid Sandbyvägen, eller parkera på Villavägen. Skolan överväger att utöka personalparkeringen.
- Efter en fråga förklarade Ronny Christensson hur klassammansättningarna inför årskurs 7 går till. Man får välja 2-3 kompisar som man vill gå med. Skolan ser till att man hamnar i samma klass som någon av dessa. Klasserna ska vara klara i maj och då har även två mentorer utsetts till varje klass. Skolledningen upplever att det är mycket positivt och fördelaktigt att göra nya klassammansättningar inför årskurs 7 då elever från tre olika skolor, Skrylleäng, Hagalund och Nyvång, ska placeras i klasser på Nyvångskolan. Det kommer att bli 4 sjuor höstterminen 2007. Höstterminen 2008 blir det däremot endast 3 sjuor.
- En förälder framförde en synpunkt om tidpunkten för lägerskolor; att det är fördelaktigt att ha lägerskola så snart som möjligt efter skolstarten i sjuan. Ronny Christensson informerade om att EU:s nya arbetstidsregler kan sätta stopp för lägerskolor eftersom personalen måsta ha 11h vila per dygn.
- Diskussion om hur minnesanteckningarna från föräldrarådet kan spridas till föräldrarna i klasserna. Det är föräldrarepresentanterna som ska sprida informationen. Protokollen ligger på föräldrarådsbloggen till vilken det finns en länk från Nyvångskolans hemsida.

Visning av föräldrarådets blogg
- Vi gick till datorsalen där Susanne Bolding visade föräldrarådets blog som hon har konstruerat. Här kommer minnesanteckningarna från mötena att finnas. Man kan också skriva inlägg och t.ex. föreslå ämnen som man önskar ta upp på nästa möte. Ta en titt och gör länken till ”favorit” i din browser. Länk finns från skolans hemsida: http://www.nyvangskolan.lund.se

Kommande möten
Två möten återstår under terminen: 6 mars och 25 april. Alla föräldrar hälsas välkomna klockan 19.00 i Nyvångskolans lärarrum.

Inga kommentarer: