2007-03-03

Gruppvisa möten – åk 0-åk 6 20.00-21.00 2006-10-26

Skolavslutning i kyrkan
Mötet diskuterade huruvida det är lämpligt att skolavslutningarna för åk0-åk6 sker i kyrkan. Ett fåtal barn är utestängda från sin egen avslutning p.g. a. att deras föräldrar inte tillåter dem att beträda kyrkorummet. Debatten pågår i hela landet i olika fora. Skolverket ger inga klara riktlinjer för huruvida det är lämpligt att ha avslutningar i kyrkan. De fastställer dock att man aldrig får tvinga ett barn att gå i kyrkan trots att avslutningar egentligen är obligatoriska för barnen. Vi enades om att vi skulle föra vidare diskussionen ut i klasserna. Det är skolledningen som beslutar om var avslutningen ska äga rum.

Skolgården
Fortsatt diskussion om förändringarna på skolgården vid fotbollsplanen. Dräneringen som utfördes för bara några år sedan är tyvärr ej tillräcklig. Branen blir väldigt leriga och smutsiga och drar med sig lera och sand in i kapprummen vilket är besvärligt för både personal och barn under regniga dagar. Den bästa åtgärden är enligt Christer Larsson på park- & gatuförvaltningen att hårdgöra underlaget med asfalt.

Organisation

Frågan uppstod om vilken uppgift föräldrarådet och skolkonferensen har. Föräldrarådet är ett forum där föräldrar, lärare och skolledning informerar varandra och diskuterar olika aktuella frågor. Föräldrarådet har 5 möten om året. Det ska finnas utsedda representanter för varje klass, men alla är välkomna.Skolkonferensen består av 4 ordinarie föräldrarepresentanter, varav en är ordförande, 3 elevrepresentanter, 6 representanter från personalen (rektor ingår alltid). Från Barn och Skolnämnd Öster finns 2 adjungerade ledamöter som fungerar som kontakter mellan skolan och den politiskt valda nämnden. Ovanstående innebär att föräldrar och elever tillsammans har majoritet i skolkonferensen. Konferensen har möte 3 gånger på höstterminen och 4 gånger på vårterminen. Skolkonferensen behandlar bland annat följande områden:rektorsområdets förslag till budget,principer för resursanvändning,utvärderar och utvecklar skolans verksamhet,bevakar och föreslår trafiksäkerhetsbefrämjande åtgärder,planerar åtgärder för ökad jämställdhet,motverkar mobbing,arbetar för mer föräldrainflytande,fastställer lokal arbetsplan,riktlinjer för lokalanvändning och inköp,planering av trivselfrämjande åtgärder.

Representanter till beredningsgruppen
Katarina Steen Carlsson (FA) och Tina Ledje (1A) anmälde sitt intresse att ingå i en beredningsgrupp för föäldrarådet.

Vid pennanTina Ledje

Inga kommentarer: