Polisen informerar om situationen i Dalby
Håkan Persson, stationsbefäl i Dalby och ansvarig för de Östra kommundelarna, informerade om polisens verksamhet i Dalby och de Östra kommundelarna. Här kommer några utvalda delar av informationen som gavs under mötet:
För närvarande är 8 poliser anställda i området. Antalet poliser kommer att öka till 15. Under 2006 anmäldes totalt 1349 brott i de Östra kommundelarna. I Dalby var det 57 brott per invånare under samma tid. Detta kan jämföras med Genarp – 40 brott per 1000 inv, Sandby 51 och Staffanstorp 90.
Håkan Persson berättade att polisen har relativt stora problem med bråk vid Stenbrottet vid Knivsåsen, särskilt under sommarhalvåret. Skadegörelsebrott ökar liksom olaga hot skickade via mobiltelefoner. Han varnade för föräldrafria fester eftersom dessa ofta får ovälkomna besök av ungdomar som inte är bjudna. Informationen om föräldrafria fester sprids ”alltid” och mycket snabbt via datorer och mobiltelefoner. Problem med sådana fester gäller fylleri, skadegörelse, stöld och slagsmål, och berör främst ungdomar mellan 15-18 år. Håkan Persson uppmanade föräldrar att inte tillåta föräldrafria fester, att hämta ungdomarna från fester och skjutsa hem inte bara sina egna barn, utan även kompisar, i så stor utsträckning som möjligt.
Tillgängligheten av alkohol och droger är stor i Dalby. Hembränt förekommer nästan inte längre, men annan alkohol är mycket lättillgänglig. Håkan Persson påminde om att brott mot alkohollagen gäller den som försett ungdomar med alkohol. Polisen kommer att starta ett projekt riktat mot langning. Antalet narkotikabrott har ökat från 28 (2005) till 74 (2006) i de Östra kommundelarna, från 12 till 30 i Dalby under samma tidsperiod.
Håkan Persson pratade även om trafiken, särskilt mopedåkningen, i byn. Han uppmanade alla föräldrar att prova barnens mopeder för att kontrollera hastigheten. En EU-moppe får bara köra i 45 km/h. Många mopeder i Dalby går snabbare än så.
Skolledningen informerar
Vipeholm och Spyken har nyligen hälsat på 7-9 lärare.
Samarbetet med Spyken inom ämnet matematik kommer att fortsätta. Vissa elever erbjuds att läsa delkursen Matematik A som ligger på gymnasienivå och kan sedan börja direkt på Matematik B då de börjar i gymnasiet.
Till hösten ska en ”läxpolicy” vara klar. Läxprinciper är decentraliserade. Varje skola har sin egen policy. I högstadiet erbjuds eleverna läxhjälp två gånger i veckan. Mellanstadiet är i stort sett klar med sin läxpolicy. Grundprincipen är att eleverna inte ska ha mer läxa än de klarar av. Eleverna ska vara med och bestämma om mängden läxor. Ett förslag lades fram om att föräldrarådet ska få ta del av läxpolicyn innan den blir slutgiltig.
Till hösten börjar ca 100 sjundeklassare. Det kommer det att bildas 4 st sjundeklasser. Barn och föräldrar kommer att kallas till ett möte den 7 maj då de får träffa sina nya klassmentorer. HT 2008 räknar skolledningen med att endast 3 sjuor kommer att behövas.
Det finns 103 6-åringar i byn. Ca 80 av dessa beräknas börja i en förskoleklass i kommunal regi. Ca 37 barn börjar på Nyvångskolan, 30 barn på Hagalundsskolan och 16 barn i Torna Hällestad.
Trafikgruppens skrivelse om trafiksituationen kring Nyvångskolan
Skrivelsen som bifölls av föräldrarådets förra möte togs upp i Skolkonferensen 14 nov. Skolkonferensen ställde sig bakom skrivelsen. Skrivelsen skickades till Tekniska nämnden, till Tekniska förvaltningen samt för kännedom till Barn- och skolnämnd Öster i början av februari. Beräknad behandlingstid är två till tre månader.
Nästa föräldrarådsmöte
Nästa föräldrarådsmöte är den 25 april kl 19-21 i Nyvångskolans personalrum.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar