2008-11-17

Ny skolplan för Lunds kommun

Nu finns ett splirrans nytt förslag på skolplan. Här hittar du förslaget och möjlighet att kommentera.

2008-11-16

Föräldrarådsmöte 081105

Skolmaten
Rolf Andersson, från måltidsservice var inbjuden till diskussion. Han berättade att man av hänsyn till miljön har tagit bort tre bord i matsalen. Det har bidragit till att det blivit lugnare. Barnen äter 100 portioner mer mat per dag än beräknat vilket är ett tecken på att maten uppskattas.

Någon förälder påpekar att det är trångt i matsalen, men Ronny menar att schemaläggningen är betydligt bättre i år och att alla för det mesta får plats. ”Staren” har börjat äta i klassrummet vilket fungerar bra.

Kostnaden för maten uppgår till 8,80 kr/barn, då ingår mat, sallad, mjölk och knäckebröd. Dessutom tillkommer 10,80 för transport, hyra, el och arbetskostnad. Barnens lunch ska täcka 30% av dagsbehovet. Maten tillagas på skolan vilket är en stor fördel.

Det påpekas att de barn som äter vegetariskt ibland får vara utan p.g.a. att maten tar slut. Rune menar att maten inte ska ta slut och att man ev. behöver öka antalet portioner. Förslag att utesluta en del kötträtter mot vegetariska alternativ tror inte Rolf på, för maten uppskattas inte av majoriteten.

En förälder menar att specialkosten blivit sämre, bl.a. är fullkornsalternativen färre. Rune menar att det ska fungera, han ska titta närmare på detta. 70-80 barn äter specialkost.

30% av maten är ekologisk, till 2012 är målet att 40% ska vara ekologisk. Det är mycket svårt att komma upp i en högre siffra menar Rolf Andersson.

Skolgårdssituationen för F-1
Två föräldrar har sedan förra mötet tagit fram ett förslag på hur skolgården skulle kunna utökas för eleverna som nu har en ohållbar situation med en alldeles för liten skolgård. Förslaget går ut på att grönområdet norr om Möllan/Gladan hägnas in så att eleverna tryggt kan ta sig dit utan risk för trafiken. Förslaget innehåller fyra olika alternativa inhängningar. Det billigaste alternativet skulle kosta kring 19000 kronor. Spontant såg rektorerna inte något hinder att jobba vidare med detta, utan menade tvärtom att det verkar vara en fullt realistisk lösning på problemet. Det finns dessutom investeringspengar som skulle kunna användas till detta. Jättebra arbete som vi alla tackar för! Tyvärr går inte pdf-filen att publicera här på bloggen, men kontakta mig på susanne.bolding@glocalnet.net så kan jag maila dokumentet.

Bilsituationen kring skolan
Många bilister vänder vid cykelstället när de lämnar sina barn. Det är mycket farligt eftersom många barn passerar där. Upp med suggor! Polisen är på plats då och då och observerar, inga brott begås menar de. Skolan föreslår att det ska vara en bilfri vecka då ingen skjutsar sina barn till skolan. Alla föräldrar måste hjälpas åt för att förbättra trafiksituationen. Undvik att skjutsa barnen menar majoriteten.

Mössa inomhus
Det finns en regel på skolan att inga elever får ha huvudbonad på sig i skolan, vilket ifrågasätts av vissa elever och ett par föräldrar. Argumentet är att mössor ofta leder till irritationsmoment när kepsar åker av inomhus, någon menade att det är viktigt att se elevens ögon.

Rökning av vattenpipa
Det har blivit populärt bland eleverna att röka vattenpipa menade många föräldrar. Man kan röka olika slags kryddblandningar förutom tobak, men tydligen är det så att det är farligare att röka vattenpipa för att röken innehåller mer kolmonoxid. 18-årsgräns gäller.

Utbyte med skola i Holland
En förälder undrade om det var möjligt att genomföra ett utbyte med en skola i Holland. Det mesta av utbytet skulle ske över nätet. Ronny svarade att det inte finns något som hindrar det, men om det kostar pengar får man söka pengar. Grundskolan ska vara avgiftsfri. Det finns pengar till lägerskola men detta läsår har ledningen sagt nej.

Godisinköp på Hydro
Från och med sjuan får man lämna skolans område och det är det många som gör. Man handlar godis, mycket godis och det är inte mycket skolan kan göra åt detta.

Information från skolkonferensens senaste möte
Budgeten kommer att vara i balans först nästa år.
Man gick igenom kvalitetsredovisningen.
Det finns stora skillnader mellan pojkar och flickor då man tittar på resultatet från nationella proven. Till flickornas favör, de är klart duktigast.
Det är en bra stämning på skolan just nu, det mesta är positivt.
ERS – elevrådsstyrelsen, ska söka pengar till ett kulturarrangemang som ska handla om makt i u- och i-länderna.
Läxpolicyn utvärderades, positivt att den finns på papper.
Här kan du läsa protokollet

Skolledningen informerar
Berit, rektor F-6
Det kommer at byggas en scen på nedre skolgården för vilken man fått sökta pengar.
Det kommer att vara en attitydtemavecka där man ska diskutera språkbruk och relationer. Det kommer att hända något roligt som fortfarande är hemligt!
Det kommer också att firas att Lund blivit landets bästa skolkommun!

Ronny, rektor 7-9
Kvalitetsredovisningen handlade om språkutveckling. Den kommer att publiceras på hemsidan.
En nyhet gällande gymnasievalet blir det i år. Det kallas Frisök och innebär att alla elever söker fritt till vilken skola man vill i hela Skåne. Ingen förtur gäller för att man bor inom kommunen. Vi får se vad det kommer att innebära för Lunds del.
Alla föräldrar kommer att bli inbjudna till luciafirande som vanligt.
Det är lugnt på skolan, men lite mer oro än föregående år. Det är mer bus på byn med visst klotter på skolan, brand i container, äggkastning m.m.

Antecknade gjorde
Susanne Bolding

2008-11-01

Kallelse Föräldrarådsmöte Nyvångsskolan

Dag Onsdag 5 november 2008
Tid kl 19-21
Plats Nyvångsskolans personalrum

Ärenden
· Förslag från föräldrarepresentanter
· Uppföljning trafiksituationen runt Nyvångsskolan
· Skolkonferensen informerar
· Skolledningen informerar
· Övrigt
· Stadievisa möten


Klassrepresentanter
Kallelse går till den/de föräldrer/rar som är uppsatta som representanter. Kallelse med epost skickas till den adress som lämnats till beredningsgruppen. För att sändlistan skall vara aktuell är vi beroende av att ni meddelar byten av representanter.

Vad är föräldrarådet?
Föräldrarådet är ett öppet forum för diskussion om frågor som rör våra barn och deras skola. Föräldrarådet är också en kanal för att föra frågor vidare till skolkonferensen. Alla föräldrar är välkomna.

Från varje klass utses två representanter till Nyvångsskolans föräldraråd. Skolledningen brukar representeras av rektorerna för årskurs F-6 samt 7-9 liksom det finns representanter för lärare och fritidspersonal på de olika stadierna.

Vi börjar med ett gemensamt möte för alla representanter. Efter cirka en timme delar vi oss i en grupp för låg- och mellanstadie och en grupp för högstadiet.

Kallelser, minnesanteckningar och diskussionsforum finns på föräldrarådets egen blogg - www.nyvangskolan.lund.se - klicka på Föräldrar och sedan på Föräldrarådet, eller gå direkt, foraldraradetdalby.blogspot.com . Bloggen är öppen för alla, inte bara för utsedda representanter.

Välkomna!
Beredningsgruppen
Katarina Steen Carlsson Susanne Bolding Ola Hyltén
200275 209139 0709-311402

2008-10-02

Föräldrarådsmöte 1 oktober 2008 Minnesanteckningar från högstadiegruppen


10 föräldrar samtalade med Ronny om situationen på högstadiet.

Ronny berättade att LUNK-enkäten visar att eleverna tycker att de har bra inflytande i skolan. Eleverna tycker också att de får hjälp och stöd.

Jonas, som jobbat som plusjobbare, har varit mycket i korridoren och haft ett lugnande inflytande. Tyvärr är han tvungen att sluta nu. Mobbning existerar tyvärr på skolan, men skolan jobbar hårt med detta. Situationen bland niorna är annars bra.

En förälder påpekar att det kom fram att en klass hade hög frånvara vilket kom som en total överraskning för föräldrarna. Det är viktigt att skolan signalerar detta tidigt och inte avvaktar.

Det finns tecken på att det dricks mer alkohol bland eleverna i nian och i viss mån i åttan. Diskutera nolltolerans i klasserna. Om föräldrar står samman ökar man chansen att ha koll på sin och andras tonåringar. Ronny samverkar med polisen och personal från Allaktivitetshuset. Läget i Dalby är fortfarande ganska lugnt.

Vi diskuterade elever som mår dåligt och vad man som elev ska göra om man ser eller misstänker att någon mår dåligt. Ronny träffar ordförandena från Amor och Esko en gång i månaden och pratar om sådana saker. Det är bra att vända sig till klassmentor socialsekreteraren eller rektor om man vill prata om en viss elev.

Socialsekreteraren Maj-Lis Strand går ut med en föräldrautbildning som heter KOMET. Information om denna kommer att finnas på skolans hemsida. Metoden bygger på att ta fasta på det som är bra och inte fastna i det negativa.

Två boktips om tonåringar lämnades av två föräldrar:
Lita på din tonåring av Ingegerd Gavelin
Tonårstid av Björn Wrangsjö

Klicka på länken, skriv titeln och se om boken finns inne på något av Lunds kommuns bibliotek.


/Susanne Bolding antecknade

Minnesanteckningar från Föräldrarådets möte 081001

Skolmaten
Klagomål finns bland eleverna gällande skolmaten. Klagomål som framkom av föräldrar var:
- Tiden eleverna har på sig för att äta är för kort.
- Ordningen fungerar dåligt med en bullrig miljö.
- Godbitarna d.v.s. köttet tar slut.
- Specialkosten fungerar inte bra. För lite fullkornsalternativ för diabetiker, den vegetariska maten tar slut.

Skolan svarar: Måltidsservice står för maten, tjänsten köps av skolan.
Tiden – det finns färre platser i matsalen efter ommöblering, men schemat fungerar bättre denna termin. De yngre klasserna har 40 min. på sig att äta, högstadiet 15. Ingen blir bortkörd p.g.a. platsbrist. Enligt 9:orna i skolkonferensen fungerar det bättre i matsalen denna termin.
Ordningen – Det finns decibelmätare och ljuddämpande plattor i taket. Ljudnivån är som högst när de yngsta eleverna äter. Försök kommer att göras med att låta eleverna vid Staren äta i klassrummet.
Godbitarna tar slut ibland eftersom skolan inte har restriktioner med hur mycket var och en får ta. Ibland fyller elever tallriken med enbart kött och då kan det blir så att det inte räcker. Eleverna äter 100 portioner mer än antalet elever.
Specialkost – inga intyg krävs för vegetarisk kost, vilket innebär att den tar slut ibland. Skolans intryck är att specialkosten till diabetiker och andra fungerar bra. Är man missnöjd uppmanas man kontakta Måltidsservice.

Förslag på att Föräldrarådet bjuder in Rune Andersson från Måltidsservice till något av Föräldrarådets möten.

Skolskjuts
Vissa elever tvingas korsa en 70-väg för att komma med skolbussen, oacceptabelt enligt föräldrarna. Rektor svarar att chauffören ska följa eleven över vägen. Om detta inte görs, kontakta Per-Ola, biträdande rektor. Den 2 oktober görs en besiktning av bussturen. Föräldrarådet har inte blivit informerade om detta.

Val av suppleant till skolkonferensen
Göran Ewald blev vald till suppleant.

Datum och ämnen för kommande föräldraråd
5 november 2008
14 januari 2009
10 mars 2009
7 maj 2009

Ämnen att diskutera:
Trafiksituationen följs upp
Skolgården – lekytor för F-klasserna
Måltidsservice bjuds in
Gå gärna in på Föräldrarådets blogg och kommentera, föreslå diskussionsämnen etc.
Adress: http://foraldraradetdalby.blogspot.com/

Skolledningen informerar
Det har varit en lugn sommar med lite vandalisering.
Skolstarten har varit bra. Från -00 är antalet elever på skolan halverat, men det är nu fler yngre elever. Staren och Hägern är två nya klasser som huserar i högstadiebyggnaden.
Beslut om Hagalundskolans framtid tas i nämnden i oktober. En ny kombibyggnad planeras på Nyvångskolans område. Diskussion finns om att Hagalundskolans sexor ev. kommer att få gå på Nyvångskolan.
En förskola planeras på Påskagänget, färdig -10
Två plusarbetare som varit på skolan slutar tyvärr. De har kunnat vara en extraresurs för eleverna och ett vuxenstöd i korridorerna.
På mellanstadiet är det också lugnt.

2008-09-17

Kallelse Föräldrarådsmöte Nyvångsskolan

Dag Onsdag 1 oktober 2008
Tid kl 19-21
Plats Nyvångsskolans personalrum

Ärenden
· Skolmaten
Tid som avsätts för varje klass och hur ”förseningar” hanteras
När elever inte tar rakt av utan plockar godbitar; vilka möjligheter har skolmåltidspersonalen att hålla ett öga?
Uppföljning av behov av specialkost
· Skolskjuts – när barn skall korsa 70km väg från skolbussen till/från hemmet
· Val av en suppleant till skolkonferensen
· Datum och ämnen för kommande föräldraråd
· Skolledningen informerar
· Övrigt
· Stadievisa möten


Klassrepresentanter
Kallelse går till den/de föräldrer/rar som är uppsatta som representanter. Kallelse med epost skickas till den adress som lämnats till beredningsgruppen. För att sändlistan skall vara aktuell är vi beroende av att ni meddelar byten av representanter.

Vad är föräldrarådet?
Föräldrarådet är ett öppet forum för diskussion om frågor som rör våra barn och deras skola. Föräldrarådet är också en kanal för att föra frågor vidare till skolkonferensen. Alla föräldrar är välkomna.

Från varje klass utses två representanter till Nyvångsskolans föräldraråd. Skolledningen brukar representeras av rektorerna för årskurs F-6 samt 7-9 liksom det finns representanter för lärare och fritidspersonal på de olika stadierna.

Vi börjar med ett gemensamt möte för alla representanter. Efter cirka en timme delar vi oss i en grupp för låg- och mellanstadie och en grupp för högstadiet.

Kallelser, minnesanteckningar och diskussionsforum finns på föräldrarådets egen blogg - www.nyvangskolan.lund.se - klicka på Föräldrar och sedan på Föräldrarådet, eller gå direkt, foraldraradetdalby.blogspot.com . Bloggen är öppen för alla, inte bara för utsedda representanter.

Välkomna!
Beredningsgruppen
Katarina Steen Carlsson Susanne Bolding Ola Hyltén
200275 209139 0709-311402

2008-04-14

Kom och träffa politikerna i Barn- och skolnämnd Lund Öster!

Alla föräldrar till barn på Nyvångskolan, Hagalund, Torna Hällestads skola och Skrylleäng är välkomna till Nyvångskolans matsal för att ställa frågor till och diskutera med några av politikerna i BSN Öster.

Vi träffar politikerna den 6 maj klockan 19 – 21
För att hinna med ett par övriga frågor träffas Nyvångskolans föräldraråd en halvtimme innan, alltså 18,30.

Välkomna!

Nyvångskolans föräldraråd

Vid frågor, kontakta
Katarina Steen Carlsson 20 02 75
Susanne Bolding 20 91 39

2008-03-03

Minnesanteckningar från föräldrarådets möte 2008-02-28

Representanter från följande klasser var närvarande: Fb, 1a, 1b, 2b, 3b, 4a, 4b, 5b, 7b, 7c, 8b, 8c, 8d, samt föräldrarepresentant för skolkonferensen, rektorer och lärarrepresentanter

Rapport från skolkonferensens senaste möte i januari
- Det blir en del personalförändringar på skolan, men inga uppsägningar.
- Bokslutet slutar på 1,5 miljon minus. Ronny svarar att det beror på ökade IKT-kostnader, matkostnader och lönekostnader (Kommunal). Att elevantalet är mindre är också ett problem för skolan.
- Utvärderingen som föräldrar hittills fyllt i en gång per år kommer i framtiden endast att delas ut i år 2, 5 och 8. För elevernas del kommer utvärderingen att göras varje år.
Kvalitetsredovisningen kommer att fokusera på språk- och läsutveckling framöver.

Diskussionspunkter till besöket av politikerna från barn- och skolnämnd öster
Många av frågorna som diskuterades handlade om budget. Här kommer förslag på frågor att diskutera:
- Varför har det blivit så stort underskott?
- Varför ser skolpengen ut som den gör?
- Har ambitionsnivån att hålla en hög kvalitet på skolan sänkts? Relationen kvalitet/ekonomi.
- Barnen som har behov av specialskola kostar 2,5 skolpeng, dessutom tillkommer taxikostnader. Är det rimligt att en skola tar så stora kostnader själva? Det kan innebära mycket varierande kostnader för olika skolor.
- Kostnaderna för modersmålsundervisningen för 2008 kommer att öka. Kan detta betalas centralt?
- Utbyggnaden av Påskagänget 1,2 och 3 – var ligger skolan i planerna?

Förhoppningen är att politikerna kan komma till vårt möte 5 maj, om det inte går får vi kanske ändra mötesdatum. Vi bjuder in Föräldraråden vid Hagalund, Torna Hällestad och Skrylleäng också.

Mobbning – vad kan vi föräldrar göra och vad kan skolan göra för att vi ska bli mer delaktiga?
Vi satt i fyra smågrupper och diskuterade mobbning i ca.15 minuter. Därefter redovisade grupperna vilka konkreta idéer man kommit fram till. Här är några idéer som kom fram då:
- Skolledningen ska uppmuntra föräldrarna i klasserna att komma överens om att vi ska kontakta varandra när vi hör talas om att någon blir mobbad eller utsatt för annan kränkning. På samma sätt sker idag med högstadieelever när det handlar om alkohol.
- Kanske bör man ha annorlunda föräldramöten där man låter föräldrarna sitta i grupper och diskutera i högre grad. På så sätt lär föräldrarna känna varandra och skapar nätverk lättare och det kan också bli lättare att kontakta varandra när man hör talas om mobbning.
- När det är problem, be föräldrar komma och vara med under skoldagen. Kanske kan föräldrar bidra till att bryta mönster.
- När signaler kommer om att något är fel, kontakta mentor och/eller skolledning. Ofta kanske inte det utsatta barnet inte vågar berätta, men kompisarna ser.
- Våga ring upp och stötta föräldrar vars barn man vet har det svårt.
- Vi vill ha information om problem i klassen innan det är för sent och barnet byter skola! Kanske vill det utsatta barnet och föräldrarna vara mer öppna med detta än man tror. Om det är omöjligt för skolan att vara öppen med problematiken kanske föräldrarna kan stötta klassen genom att hitta på roliga, positiva saker tillsammans.
- Satsa förebyggande med teambuildingövningar. Här kan föräldrarna hjälpa till om det behövs.

Vi lär återkomma i frågan och följa upp.

Skolledningen informerar
Berit: 69 barn kommer att börja på Nyvångskolan till hösten. Det innebär 23 barn/klass.

Ronny: 8:orna är ute på praktik just nu. Man kommer att få ett besök per elev där man tittar främst ur arbetsmiljöperspektiv, om det finns handledare bl.a.

Övrigt
Godisfri zon på Nyvångskolans område?
Det säljs inget godis i cafeterian längre, i stället går många högstadieungdomar till macken och köper godis där som man sedan äter på skolan. Ronny undrar om han kan få föräldrarådets stöd att införa att skolan är godisfri zon.
En intensiv diskussion bröt ut som varade länge och där det kom fram många roliga och kreativa idéer. Här kommer några tips:
- Många var emot förbud och tyckte att man kunde arbeta med hälsofrågor på olika sätt. Bilda ett hälsoråd med elever som kan jobba med information och roliga happenings.
- Bjud på frukt under en vecka.
- Tävling – vem kan låta bli godis bäst?
- Bättre mellisutbud i cafeterian.
- Sälj frukost på skolan.
- Jobba hälsofrämjande.
- Äta frukost-dag.
- Projekt kring att äta bra.

Vi röstade om vi kan ge skolledningen mandat att gå vidare med frågan och en nästan helt enig föräldragrupp var för Ronnys förslag om att jobba ned ambitionen att göra Nyvångskolan till en godisfri zon.

Schemat för högstadiet fortsatt dåligt för vissa klasser. Enligt Ronny tittar man fortfarande på detta och det kommer att bli bättre till hösten.

Idag blev det inga stadievisa möten.

Nästa mötesdatum; 5 maj 19-21 i personalrummet. Vi ses!

Antecknade gjorde Susanne Bolding
Välkommen att kommentera detta inlägg så kan vi få lite debatt här på bloggen också!!

2008-02-17

Kallelse Föräldrarådsmöte Nyvångsskolan

Dag Torsdag 28 februari 2008
Tid kl 19-21
Plats Nyvångsskolans personalrum

- Inbjudan av Barn och skolnämnd Östers politiker – vad vill vi ta upp när de kommer?
- Mobbing, när det händer, vad kan vi föräldrar göra och vad kan skolan göra för att vi skall bli mer delaktiga? Roterande diskussion
- Skolledningen informerar
- Övrigt
Högstadiets schema
- Stadievisa möten


Klassrepresentanter
Kallelse går till den/de föräldrer/rar som är uppsatta som representanter. Kallelse med epost skickas till den adress som lämnats till beredningsgruppen. För att sändlistan skall vara aktuell är vi beroende av att ni meddelar byten av representanter.

Vad är föräldrarådet?
Föräldrarådet är ett öppet forum för diskussion om frågor som rör våra barn och deras skola. Föräldrarådet är också en kanal för att föra frågor vidare till skolkonferensen. Alla föräldrar är välkomna.

Från varje klass utses två representanter till Nyvångsskolans föräldraråd. Skolledningen brukar representeras av rektorerna för årskurs F-6 samt 7-9 liksom det finns representanter för lärare och fritidspersonal på de olika stadierna.

Vi börjar med ett gemensamt möte för alla representanter. Efter cirka en timme delar vi oss i en grupp för låg- och mellanstadie och en grupp för högstadiet.

Kallelser, minnesanteckningar och diskussionsforum finns på föräldrarådets egen blogg - http://www.nyvangskolan.lund.se/ - klicka på Föräldrar och sedan på Föräldrarådet, eller gå direkt, http://www.foraldraradetdalby.blogspot.com/
Bloggen är öppen för alla, inte bara för utsedda representanter.

Välkomna!

Beredningsgruppen
Katarina SteenCarlsson 20 02 75, Susanne Bolding 20 91 39, Ola Hyltén 0709-311 402

2008-02-04

Föräldrarådsmöte 16 januari 2008

Representanter från följande klasser var närvarande:
Fb, 1a, 1b, 2a, 2b, 3a, 3b, 3b, 4a, 4b, 4b, 5b, 5b, 7a, 7b, 7c, 7c, 7c, 8a, 8b, 8c, 8d 9a, skolkonferensen, lärarrepr för F-3 och 4-6, 7-9 samt rektorer för F-6 resp 7-9.

Återkoppling från skolkonferensen
Ljudnivån i omklädningsrummen diskuterades och det kommer att sökas externa pengar för att lösa problemet.

Information från skolan, hur funkar den?
Skolpersonalen lägger två lappar till de barn vars föräldrar önskar det. Det är viktigt att föräldrarna tar kontakt med läraren så att hon/han vet.

Arbetsmiljön på skolan
Det finns en arbetsmiljöplan på skolan som även ligger på hemsidan, se här.
En gång per termin görs en skyddsrond.
Varje händelse i form av skada, mobbning etc resulterar i en rapport som följs upp och på så sätt försöker man undvika fler olyckor. Skolan har statistik utifrån dessa rapporter. 35-40 barn råkar ut för någon händelse varje termin.
Skolsyster ska kontakta föräldrar när något hänt barnen.
Mobbning ska meddelas rektor som ska åtgärda. Mobbning går oftast att stoppa om man bara får reda på det. Därför har alla vuxna ett ansvar att berätta för klassföreståndare/mentor eller rektor om man hör talas om något övergrepp. Oftast är det barnet bredvid som berättar och inte den som blir utsatt.
Det är god klass på ventilationen som är ny sedan 2000.
Det finns ingen radon på skolan.

Skolans riktlinjer för elevaktiviteter utanför skolans område, ex friluftsdagar
Flera föräldrar kunde vittna om barn och ungdomar som springer över den mycket trafikerade vägen på väg mot Skrylle och man har känsla av att barnen är ute och orienterar. Enligt rektor ska inte kontrollerna ligga på båda sidor av vägen just för att vägen inte ska korsas, rektorn ska ändå kolla med idrottslärarna. Vi behöver alla tala trafikvett med våra barn.

Val av suppleanter till skolkonferensen
Mötet väljer Rebecka Sahlin till suppleant i skolkonferensen.
Skolkonferensen hette tidigare Hem och skola och består av 4 föräldrar, 3 elever, 6 repr. från skolan samt två adjungerande politiker från skolnämnd öster. Protokollen ligger på hemsidan, se här.

Gruppstorleken i F-klasserna
Flyttas till diskussion i gruppen för låg- och mellanstadiet.

Skolledningen informerar
Ny personal har anställts till fritidshemmen, de har dubbel behörighet - utbildade fritidsledare och förskollärare. En av tjänsterna är en utökning. I december firade Nyvångskolan 40 år med bl.a. tårta. Trevligt!

Mindre trevligt var att det krossades 5-6 fönster på skolan under julledigheten. I några fall har det slängts in smällare. Barn från låg- och mellanstadiet har setts med smällare på området. Alla föräldrarådsrepresentanter uppmanas att ta upp detta på föräldramötena! Ombyggnaden av idrottshallen drar igång vilket kommer att innebära att en stor del av området stängs av. Arbetet beräknas vara klart siste mars.

En ny metod med direkt skolpeng kommer att införas i Lunds kommun. Skolledningen vet inte riktigt hur den kommer att slå, men förhoppningsvis kommer det att innebära mer pengar för Nyvångskolans del.

Övrigt
Fronter – Det är stora skillnader på hur enskilda lärare använder Fronter påpekar en förälder. Det beror på att det fortfarande är mycket stora tekniska problem med användningen. Det är svårt att komma in, att öppna dokument m.m. Alla hoppas att problemen snart kommer att vara lösta.

Föräldrarådsmöte 16 januari 2008 Minnesanteckningar från högstadiegruppen

* Vi var några stycken som upplevde det som om informationen inte är intressant för föräldrarna eftersom vi aldrig får några kommentarer.
Föräldrar är välkomna att höra av sig med punkter de skulle vilja lyfta på föräldrarådsmöten. Föräldrarådet mste göra mer reklam för sig och detta kan göras på reguljära föräldramöten och redan när barnen börjar skolan (F-klass).

* Som ni kanske läst i SDS så var det några personer som hade öl till försäljning den 7/1 på skolans parkering. Några lärare blev tillfrågade och de upplevde det som obehagligt. Lyckligtvis var där inga elever på skolan den dagen då det var studiedag. Alkoholpolicyn bör kanske diskuteras i resp. klass.

* Det upplevs som om många lektioner får ställas in i brist på lärarvikarier, framförallt inom slöjd. Skolledningen förklarade att det är svårt att få dit vikarier på kort notis samt att det råder brist på vikarier speciellt inom trä/metall slöjd.

* Drogfri avslutningfest för 9:orna dagen innan skolavslutningen. Skolan beskostar denna fest så att alla har chans att vara med. Det är ju inte aktuellt för klass 8C än men eftersom skolans intentioner är att fortsätta denna trevliga tradition så kan det vara bra att veta att den kommer nästa år.

Föräldrarådsmöte 16 januari 2008 Minnesanteckningarna från Låg-Mellanstadiegruppen

Empatiträning och social kompetens
På förekommen anledning diskuterades skolans arbetssätt och metoder för att hantera de konflikter inklusive mobbing som kan uppstå i elevgrupperna. Lärarrepresentanterna och rektor beskrev olika arbetsmetoder som kan användas beroende på barnens ålder. En av de använda metoderna heter SET (Social och emotionell träning) och är ett strukturerat program som bygger på återkommande övningar. Syftet är bland annat att barnen skall lära sig mer om sig själva, sina reaktioner och att hantera sina känslor. Att det uppstår problem ibland är ingenting nytt och det ingår i skolans normala arbete att möte problemen när de uppstår. Sedan förra året har en skola rätt att flytta på en elev som mobbar andra barn. Skolorna i Dalby har tillsammans kommit överens att detta är en absolut sista lösning.

Uppföljning av trafikgruppens arbete under förra året
Trafikundervisningen i skolan diskuterades. Lärarrepresentanterna meddelade att polisen inte längre har regelbundna och återkommande tillfällen för att prata om trafik med skolbarnen. Skolan har själv trafikkunskap som en del av SO ämnena.
Föräldrarrådets Trafikgrupp följer under våren upp Tekniska nämndens beslut om bland annat cykelbana längs Idrottsvägen och flytt av övergångsstället på Norra Fäladsvägen. Catrin Haernfelt och Ingemar Persson kontaktar Gatu- och trafikkontoret resp Barn och Skolnämnd Öster.

Klasstorlekar, särskilt i förskoleklasserna
Nyvångsskolans förskoleklasser är stora, 25 respektive 26 barn. Med nuvarande skolpeng räcker inte resurserna till att ha klasser som har mindre än 20 elever. Från föräldrahåll har kommit önskemål om att Nyvångsskolan skulle ha tre förskoleklasser istället. Det finns dock olika uppfattning om detta bland föräldrarna.

Rektor ser en delning nu som ett sämre alternativ eftersom det skulle splittra nuvarande barngrupper. Dessutom skulle inte klasstorlek om knappt 20 elever kunna vara annat än en kortare period och senare under lågstadiet skulle klasserna åter brytas upp för att återgå till nuvarande storlek. Ytterligare betydande inflyttning av barna födda 2001 skulle naturligtvis ändra förutsättningarna.

Skolan har som policy att anställa personal med dubbel kompetens, lärare och fritidspedagog för att skapa en flexibel organisation och underlätta rörlighet.

2008-01-13

Kallelse Föräldrarådsmöte Nyvångskolan

Dag Onsdag 16 januari 2008
Tid kl 19-21
Plats Nyvångsskolans personalrum


· Återkoppling från skolkonferensens, bla Ljudnivån i gymnastikhallens omklädningsrum
· Information från skolan, hur funkar den? Separerade föräldrar kan missa information
· Arbetsmiljön på skolan; ventilation, olyckor m.m.
· Skolans riktlinjer för elevaktiviteter utanför skolans område, exempelvis friluftsdagar och gymnastik
· Val av två suppleanter till skolkonferensen, förslag Rebecka Sahlin
· Gruppstorleken i F-klasserna
· Skolledningen informerar
· Övrigt
· Stadievisa möten

Vi hälsar alla föräldrar välkomna!

Beredningsgruppen;
Katarina Steen Carlsson, Susanne Bolding, Ola Hyltén