2015-03-12

Protokoll föräldrarådet 27 januari 2015


Öppnande av mötet

Fastställande av dagordning

Val av ordförande och sekreterare

Ordförande Johanna S Remgard, sekreterare Tina Kervall


Kort presentation av närvarande
16 föräldrar närvarande och 5 från personalen
Förra mötet, sammanfattning
Genomgång av föregående protokoll, föredrag om nätmobbning (Annie var sjuk så vi vet inte mer om det) Skola 24 igång för F-3.
Skolfotografering – föräldragruppen utse en offertgrupp
Finns kritik mot nuvarande Fovea, dels betalningsvillkor och dels bokning av tider för enskilda foto, vissa hade även missuppfattat att pedagogerna skulle följa med eleverna på dessa. Ingen av föräldrarna i föräldrarådet visade intresse att delta i en arbetsgrupp . Arbetet måste påbörjas innan sommaren för att kunna välja.
På nästa möte den 9 april kommer skolledningen att ha tagit fram några förslag som föräldrarådet tar ställning till (om vi ska ha enskilda foto eller inte och vilken leverantör).

IT-utvecklingen på mellanstadiet

Nytt budgetår från den 1 januari, iPads och datorer köps in.
Kommer blivande 7:or läsplattor eller datorer?
Undervisningsrådet har skrivit plus och minus med läsplattor, det lutar mot pc med tanke på att det skrivs mycket på datorerna.
Skolmaten, inhemska råvaror
Föräldern som ställde frågan har tagit kontakt med Måltidsservice själv, vi har inte fått någon återkoppling på det.
Läromedel 1/1 eller?
Alla elever på högstadiet har inte vars en SO-bok. Kolla med Martin Olsson (efter att han på Forum för Samråd sa att han skulle titta på det)


Skolledningen informerar
Nyvångsdagen – slutet av maj
26 maj – vill föräldrarådet engagera sig på denna dag? Hjälpa till vid någon station eller hjälpa till med lunchen eller övrigt. Vill någon annan förälder hjälpa till så är de välkomna att ställa upp.
Elevhälsans arbete avseende övergångar mellan stadier
Ledning och elevhälsan har finslipat övergångarna mellan stadier och mellan skolor. De innebär att de träffas tidigare. Man börjar redan i oktober för att gå igenom föregående år och sen träffas man i december för att gå igenom kommande år (tex elever med särskilda behov).
Arbetet med nya klasser inför höstens förskoleklasser, åk 4 och åk 7
Mentorerna i åk 3 och åk 6 sitter nu och håller på att kolla över eleverna för kommande år.  Från Torna Hällestad är det ca 13 stycken barn. Totalt är det  70 barn på 3 klasser.
Högstadiet, föräldrar kommer att få intresseanmälan för att se vilka elever som kommer att fortsätta på Nyvång, det blir 3 eller 4 klasser. Ca 15 som valde att inte gå kvar på Nyvång förra året och det var många. Vissa elever har dock valt att komma tillbaka.

Datum för nästa möte
9 april


Förslag till tema kommande möte
Skolfoto
Nyvångsdagen

Övrigt
Fråga från förälder: Är slöjdläraren inte utbildad pedagog?
Ordinarie slöjdlärare tillbaka efter sportlovet.
Hur många lärare har lärarlegitimation?
Högstadiet - Inför hösten har alla lärare lärarutbildning. Lärare kan direkt efter sin utbildning ansöka om lärarlegitimation.
Lågstadiet – full behörighet bland lärarna, dock inte på fritids.
Blir det prao?
Nej, det blir ingen prao, nya direktiv. ”Plan för studie och yrkesvägledningen”. Det kommer att tas fram en aktivitetsplan.
Cykelställ?
Frågan ställdes till kommunen som ansåg att det fanns tillräckligt med cykelparkeringar vid Hasselbacken. På nästa Forum för samråd ska ansvariga från trafiknämnden vara med så föräldrarådet ska på nästa möte ta fram förslag på ändringar så trafiknämnden kan ta ställning till det.
Stadievisa möten

Information från skolledningen
Johan visade genomgång av elevenkät 7-9 (ht 14)
Tema läxpolicy – pågående översyn
Levande översikt av detta för att vissa elever känner sig stressade.
Läxans vara och icke vara. Det man bl.a. pratar om är flippade klassrum.
Läxpolicyn är minst 4 år gammal och det är välkommet att se över den.

Inga kommentarer: