2014-11-19

Anteckningar föräldraråd 18 november 2014

Närvarande: Personal 6 st, föräldrar 16 st
Ordförande Lars-Göran Hansson, sekreterare Johanna S Remgard

Datum för föräldraråd vt 2015
27 januari och 9 april

Skolfoto
Skolfotograferingen har utvärderats av skolledning som framfört kritiken mot Fovea från föräldrar. Föräldrar upplevde otydligheter kring beställning och det fanns inte plats för alla enskilda fotograferingar. Föräldrarådet bistår nästa år med upphandling av fotoföretag.

Tema profilskola
En del elever valde i höst att byta till olika profilskolor. Detta föranledde en diskussion om hur man skulle behålla sina elever, hur man ev skulle profilera Nyvångskolan.  Skolan har bestämt sig för att ”profilera” sig med trygghet/stabilitet, som lever upp till sina värdegrunder, vara tydliga med vad de står för, främja god kontakt mellan elev och lärare, elevdemokrati på alla stadier. ”En jädrigt bra, vanlig skola.” Kan vara skönt att slippa göra val, bara få en gedigen grundskoleutbildning.

Skolledningen informerar
Skolan planerar att anordna ett föredrag för föräldrar och pedagoger om nätmobbning. Olika föreläsare är under övervägande.

Likabehandlingsplanen är i stort sett klar och uppdaterad version kommer snart. Nästa år förändras processen i arbete, planen ska sättas i verket i augusti och ligga läsårsvis istället för årsvis.

Högstadiet: Nya riktlinjer om åtgärdsprogram, all undervisning ska ge elever ledning o stimulans. Om det finns risk för att en elev inte når målen ska extra anpassningar göras under två månader, sedan utvärderas vad som funkar för eleven och ytterligare anpassning görs. Når eleven ändå inte målen beslutar rektorn om individuella åtgärder – extra stöd. Skolan arbetar med att se över hur rutinerna ska se ut när en elev går från ett stadium till ett annat.

Det verkar vara generellt lugnt i skolan just nu. Det finns en liten grupp på högstadiet som sysslar med taskiga kommentarer om varandra/andra elever på social medier. Bland annat detta föranleder ovan nämnda föreläsning om nätmobbning. Det pågår inte främst under skoltid, men det är skolan som får ta tag i konsekvenserna. Skolan ber föräldrar att diskutera detta med sina barn.

IT i skolan
Användningen av mobiltelefoner i skolan är en pågående diskussion. Det finns kommuner som infört tex förbud mot fotografering under skoltid. Oklart om hur Lunds kommun överväger att göra i den frågan.

Dator 1:1 fortsätter från och med åk 7. Man har lagt resurser på teknikutrustning för F-3 och nästa år kommer åk 4-6 att prioriteras. Uppföljs på nästa föräldraråd.

Trivselråd
Elever i F-6 upplever att de inte kan påverka/förändra något genom bl a trivselrådet. Skolan håller på att se över rådens funktioner och att de ska främja den demokratiska processen. Återkoppling från skolledningen är viktig.

Tema till nästa möte
Läxpolicy

Skola24 F-3
Det har varit svårt att få in samtliga föräldrars kontaktuppgifter vilket har varit viktigt för att systemet ska fungera till fullo. Det är snart klart för användning och info kommer med lathund.

Fritidsverksamheten
Det är svårt för fritids att planera sin verksamhet under loven. Föräldrar anmäler sina barn trots att de sedan inte kommer, eller låter bli att anmäla att de inte ska komma. Om ett anmält barn sedan inte kommer är det viktigt att man meddelar detta så att fritids kan anpassa tex måltidsbeställningar etc. Ev kommer anmälningarna fortsättningsvis att göras via webb-formulär - men hur får man alla att anmäla?

Övrigt
Nyvångskolans dag var uppskattad och återkommer nästa år.

Inga kommentarer: