2013-02-04

Föräldrarådsmöte 31 jan 2013

Närvarande: 24 föräldrar och 5 representanter från skolan
Ordförande Johanna Szemenkar Remgard, sekreterare Tina Kerwall
 

Nattvandring
Lars-Göran berättar om Nattvandringen som startade i höstas. Lite färre som vandrar nu efter nyår. Vi har mycket roligt när vi är ute och vandrar. Tiderna kommer vi att justera i förhållande till antal ungdomar ute. Organisationen nattvandring.nu. Brottstatistiken gällande ungdomar har minskat men vi har rätt mycket stök kvar.

Smutsiga duschar
Pojkarna i 2:an tycker att duscharna är mycket smutsiga, fimpar och annat snafs. Johan L (rektor högstadiet) kommer att se över städningen. Detta gäller tydligen även flickornas dusch.

Normkritisk arbete i skolan
Hur förstärks och förankras det normkritiska arbetet? Hur arbetar man medvetet med detta?
Oskrivna regler mm - hur jobbar skolan med detta? Hur medvetna är vi om normen kring tex bilderna i läsböcker?

På mellanstadiet jobbade de en hel termin kring temat genus. Man bjöd in föreläsare som höll föreläsning för all personal. (De jobbade med en bok som heter Elfte steget) Föreläsaren följde personalen under en dag och gav sedan återkoppling på det. Sen hade barnen/klasserna en hel temadag då man gjorde olika övningar, tex läste sagor och bytte ut hon och han mot hen.

På högstadiet. Var skapas normer och hur skapas dem? Många gånger har saker börjat utanför skolan för att sen fortsätta här. Ordet normkritiskt finns inte utskrivet i läroplanen, ingår dock i undervisningen i SO och SV, bl a genom att läsa vissa texter och se vissa filmer. Gör om till rollspel för att barnen ska känna på det. Man ska ställa frågan ”Varför?” för att eleverna ska tänka efter. Skolan gör enkäter för att inventera hur eleverna trivs mm.  70 frågor som besvaras av 2or, 7or och 2:an på gymnasiet. Finns rasism, som har visats genom dessa enkäter. Detta jobbar man mycket med på mentortiden som finns i början av veckan. Alla elever är med för att sen lyfta frågor till råden som finns på skolan. Temadagar, UTAS (enmansföreställning) mycket med normer och attityder. Handlade om en ungdomsbrottsling i Stockholm.
6 mars är det Temadag om islam. (för 7-9:orna)
Viktigt att detta gäller både de vuxna och barnen i skolan.

November månad har det kommit in 7 tillbudsrapporter; 3 verbal kränkning och 4 fysisk kränkning.
December 3 rapporter 3 fysiskt våld.
Januari 5 rapporter, 5 fysiskt våld.

Utomjordingen, en film som kommer att visas på mellanstadiet. Man jobbar både på individuell nivå och även i klasserna. Ganska lugnt på högstadiet och mer stök på mellanstadiet. Lågstadiet jobbar mycket med värdegrunder, genustänkande.

Elevers inflytande
Hur förstärks och tränas elevers inflytande, delaktighet och kritiskt tänkande i undervisningen? (vi sparar denna till senare möte)
Nyvångsskolan har ett bra elevinflytande iom råden. Finns ny forskningen som genomförts på 17 skolor att det är inflytande på ytan men hur långt på djupet går det. Går att ladda ner från skolinspektionens sida.

Likabehandlingsplanen
Likabehandlingsplanen fick kritik från skolinspektionen i höstas. Uppdelad i två delar, regelverk och nulägesanalys och handlingsplan. Nulägesanalysen var inte uppdaterad och det var detta som skolan fick kritik för. Den är nu reviderad och ligger på hemsidan, jobbet för nästa år är redan i full gång. Elevmedverkan i likabehandlingsplanen är viktig. Skolan har bildat en grupp (trygghetsgrupp) från 1-9 för att gå vidare och ta till sig svaren från enkäterna. Viktigt att ta med föräldrar.

Planeringen av lokaler/växande förskolekullar
Hasselbacken är en av de olika skollokalerna på Nyvångskolan, precis som Gården eller övriga hus. Hasselbacken har inte kapacitet att klara treparallellig F-3 utan är ett hus som kan användas utifrån det behov som finns. Byggnaden är en Kombiskola vilket innebär att den ytmässigt är större än en traditionell skola och att den har möjlighet att med smärre ombyggnationer ändras från förskola till skola i markplansdelar. Barn- och skolnämnd Lund Öster har tidigare begärt en ny förskola, 6 avd, samt skola F-3 att stå klart 2014. Enligt nuvarande prognos finns det inte behov av en fullt utbyggd skola till hösten 2014 på Stationsområdet -  behov fanns när beslutet togs. Stadsbyggnadskontoret har fortfarande inte bestämt hur de ska göra med den skoltomt F-9 som skolnämnden begärt på Påskagänget/Stationsområdet. Barn- och skolnämnden Öster inväntar stadsbyggnadskontoret ställningstagande dels kring skoltomten dels kring fortsatt utbyggnad av stationsområdet. Det växande behovet av skol- och förskoleplatser i Dalby är påtalat och behovet av att öka kapaciteten även om stationsområdet inte byggs ut inom de närmast åren.

Planeringen av stadieuppflyttningen (3:or blir 4:or)
Dagens två 3:or ska till hösten ombildas till två "nya" 4:or. Pedagogerna som arbetar med 3:orna idag kommer att planera hur de nya klasserna ska struktureras. Det finns inget utrymme för önskemål från elevernas sida. 3:orna från Torna Hällestad börjar 4:an på Hagalundskolan.

Bristande information om incidenter mm
En förälder tycker att lärarna gör ett jättebra jobb, men vill rikta kritik mot skolledningen; vem ska informeras när det gäller incidenter som skett? Personalen har skyldighet att rapportera till skolledningen som sen är skyldiga att rapportera till föräldrar.
Skolan pratar endast med direkt berörda elever/föräldrar.

Är det brist på planering eller information när föräldrarna till barnen i F-klass fick reda på en flytt 1 mån innan det skedde.
Vad är planen för förskolebarnen (gällande allt)?? Det är inget planerat utan detta är på gång.

Händelser utanför skoltid som påverkar barnen

… hur pratar man om det i klasserna?
Finns det något förhållningssätt för pedagoger kring händelser? Barnen förstorar och hör en massa rykten. Finns det en gemensam agenda för hur detta ska hanteras.
Ledningen tyckte att det är viktigt att detta är något man pratar om hemma.
Det är viktigt att vi föräldrar tar vårt ansvar.

Rektor-och lärartäthet Nyvångsskolan i förhållande till grannskolor

Angående antal rektorer så skiljer sig inte Nyvång i Dalby, när det gäller lärartätheten så har Nyvång 7,4 lärare/100 elever. Detta ligger helt i förhållande till skolorna i Sandby och Genarp. Inne i Lund ligger siffran lite lägre generellt förutom där det behövs fler lärare med hemspråk. Siffrorna vi fått från förälder är 2011/2012 och siffrorna som Johan presenterar är högre och gäller nu. Återkommer när vi granskat siffrorna. (anm. Vad det gäller uträkning av lärare/elev på Lunds skolor så har Lund ändrat hur man räknar ut detta från och med 2012, därför går inte siffrorna att jämföra, enligt skolkontoret)

Elevdator: Åk7 själva stå för datorförsäkring

Avtalet som används är kollat av jurister så det är ett hållbart avtal. Däremot håller de på att kolla om försäkringsbiten ska ändras, dvs att skolan står för det. Datorn är ju ett frivilligt redskap och känner man att man inte kan ta ansvar för försäkringsbiten så är det inte tvingande att ta emot datorn. Nyvångsskolan är den enda skolan i öster där alla elever i 7-9 har vars en dator.

Datum för nästa möte
8 april kl 19-21

Förslag till tema vt 2013
Läroplanen/bla betyg och bedömningar
Normkritiskt tänkande
Läxpolicy

Övrigt
Utbildning för lärare ”Bedömning för lärande” - Formativt ledande. Man kan googla på Anders Jönsson, Kristian Lundahl för mer info om detta ämne.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Även i Genarp har eleverna från år 7-9 egna datorer.

Lars Romedahl sa...

Treorna från TH ska väl börja på Nyvångskolan och inte som tidigare Hagalund? Eller har tidigare beslut ändrats?