2009-11-24

Föräldrarådsmöte 09-11-12

Till mötet kom 19 personer, varav 5 från skolans personal.

Nästa möte
Onsdag 13 januari, kl 19-21, skolans personalrum. Preliminära datum för vårens övriga möten: 3:e mars och 5:e maj.

Teman för våren
En presentation av det nyligen uppdaterade åtgärdsprogrammet för elever i behov av särskilt stöd. Senare under våren presenteras arbetet med bedömning av elever.

Kvällens tema: undervisning i svenska
I förskoleklassen börjar man med rim och ramsor. Det skall vara lekfullt att arbeta med språket.
På lågstadiet arbetar man med alfabetet, återberättande och skriver enklare texter. Man övar sig i att ge instruktioner. Diskuterar. Uttrycker åsikter. Återger en bok.

Mellanstadiet utvecklar vidare elevernas färdigheter. Man arbetar med längre texter (anpassade efter ålder). Övar sig i att tala. Utvecklar fantasin. I 6:an skall man kunna läsa texter som man inte har förberett. Man övar sig i att reflektera kring vad man läst. Man skall kunna tala på ett föredragsliknande sätt. Man övar sig i att skriva berättelser där man varvar dialog och beskrivning.

(Lärarna använder sig av verktyget LUS, läsutvecklingschema. Mer om skriv och läsutveckling, följ länken "Att läsa och skriva" på Skolverkets sida http://www.skolmyndigheter.nu/sb/d/2478)

Högstadiet. Undervisningens grundstruktur:
(7an) JAG, hur lär jag mig. (8an) JAG o DU, samspel. (9an) OMVÄRLDEN. Svenskan har som ett huvudsyfte att bygga upp elevernas förtroende.

För att nå de högsta betygen måste man visa på analyserande kvaliteer.

Man arbetar utifrån FYRA hörnstenar:
TALA, muntliga presentationer som utökas mot redovisningar av större uppgifter. Bokdiskussioner. Föredrag (8an), retorik, (9an) argumentation. Bedömning. Visa att man är aktiv i diskussioner. Man använder sig av bedömningsunderlag. Man har genomgångar om vad en redovisning skall innehålla.

LYSSNA, bedöms genom att eleverna kommenterar varandra. Ingår även i NP.

LÄSA, 2 böcker/termin skönlitt. Man läser texter från olika källor, tidning, reklam, drama, poesi. Redovisningar och recensioner. Övar sig på att dra egna slutsatser, jämföra, reflektera. I 9an skall man var mer självständig i sitt analyserande.

SKRIVA. Olika typer av texter, t.ex. deckare, noveller, argumenterande texter, krönikör, bokrecensioner, tal, analyser.

Arbetsformer: Tematiskt, ex sagor, resor, förr och nu, kärlek, 2:a världskriget, etc.

Biblioteket är en viktig resurs i svenska. Man arbetar med källgranskning och hur man citerar.

Information från Skolledningenen
  • Skolinspektionen. Svar har skickats på de kompletteringar som inspektionen efterfrågade.
  • Vaccination har genomförts. Nästa vac. planeras efter jul, bara upp till 6an.
  • Skolbarnsomsorgen upp till 6an. Inbjudan kommer till ett separat möte, december.
  • Skadegörelsen har minskat något sedan terminen började.
  • Kvalitetsredovisning. Resultat ligger på skolans hemsidan.
  • Diskussion med polisen kring skadegörelse. Man beslutade att det skall hållas en presentation om läget. Mer aktiv uppsökande arbete. En plan för att arbeta med attityder, t.ex. diskutera varför man bör berätta för vuxna när man har sett något. Attityder kring förebilder. Ett separat möte från socialförvaltningen om drogmissbruk (v47).

Övrigt

  • Frågor kring oklarheter i frånvarorapporteringen i Skola 24.
  • Skadegörelse, stulna, cyklar på parkeringen.

Mötet avslutades 21:00.

2009-10-12

Föräldrarådsmöte 09-10-07

Till mötet kom 18 personer, varav 4 från skolans personal.

Val till beredningsgruppen
Till beredningsgruppen valdes Johanna Szemenkar Remgard som har barn i Fb.

Nästa möte
Torsdagen 12 november, 19-21, Nyvångskolans personalrum.

Tema för nästa möte
Undervisning i svenska. Detta följer upp presentationen av matematikundervisningen, maj 2009. (Nyvångskolan har, relativt rikssnittet och andra jämförbara kommuner, en mycket hög måluppfyllelse i kärnämnena. Se bla Skolinspektionens rapport, s 355, http://tinyurl.com/ydghhhf)

Information från skolkonferensen
Information: http://www.lund.se/templates/Page____42539.aspx.
Protokoll: http://www.lund.se/templates/DocumentList____46557.aspx.
(I råden för kvalitetsredovisning (SKOLFS) omnämns skolkonferens som en variant på samarbete mellan hem och skola. Skolverket har inte sammanställt någon vägledning i övrigt för hur skolor kan organisera samarbetet mellan hem och skola. Det ligger på den lokala nivån att besluta om. Vissa skolor har föräldraråd för olika delar av skolans verksamhet, andra låter föräldrar vara delaktiga via föräldramöten. Ytterligare frågor kan ställas till Skolverkets upplysningstjänst på 08 - 52733200. Det formella protokollet som beskriver skolkonferensens roll i relation till rektor för Nyvångskolan är okänt.)

Diskussionspunkter från senaste skolkonferensen:
  • Elever känner av neddragningar genom färre halvklasser
  • Bussbesiktning har genomförts

  • Matsalsrådet vill få in lättmjölk

  • Vandalisering av skolan, många rutor krossade. Klotter.

  • Problem med att barn inte kommer till fritidsverksamheten under sommarperioden. Det går åt resurser med att ringa runt efter anmälda barn som inte kommer

  • Uppdatering kring nybyggnationen

  • Information om frånvarokontroll, Skola24, https://lund.skola24.se/

  • Information om lärplattformen, ItsLearning, https://www.itslearning.com/

  • Nästa möte 19 nov personalsalen Nyvångskolan

  • Vem som helst kan komma och lyssna. Bara kallade får yttra sig

  • Ny suppleant valdes till skolkonferensen

Övriga frågor

  • Från klass 4a. Allmänt om stödpersoner/extraresurser i klasserna? Hur säkerställer man att de som behöver får hjälp? Ronny: Skolan går med underskottunderskott och måste få ekonomin i balans. I dagsläget finns det många tillfällen, bla nationella prov redan i årskurs 3, för att fånga upp elever i behov av stöd. Det finns rutiner för att upprätta åtgärdsprogram åt dessa elever, men inte sällan kräver åtgärdsprogram insatser i mer än bara ämneskunskaper. Enligt Ronny behöver generellt sett ca 20% av barnen i den svenska grundskolan olika behov stöd. Frågan om åtgärdsprogram är omfattande och en mer uttömmande presentation av åtgärdsprogram, IUP, och skriftliga omdömen, och hur dessa instrument används, kommer att hållas under någon av vårens Föräldrarådsmöten.
  • Från klass 4a. En fråga om installation av övervakningskameror, pga en hel del skadegörelse kvällar/helger. Ronny: Man har anmält till nämnden att man vill undersöka en eventuell installation av övervakningskameror.
  • Från klass 7?. Kaos i matsalen med bla långa köer. PO Birgersson, skall ta diskussion med 7an. Man kontrollerar rutinmässigt stämningen med matsalsrådet och måltidsservice.
  • Klass 4-6. Klocka till mellanstadiet. Sitter på gympasalen, syns ej. Även svårt att se från konstgräsplanen. Ronny skall ta upp det med lärarna och eleverna.

Skolledningen informerar

  • Ronny. Skolinspektionens utvärdering. Restpunkter skall vara klara i oktober. Rapport finns på skolans hemsida (och på bloggen).
  • Ronny. Förändringar i Skolbarnomsorgen. Ett förslag skall arbetas fram med Kultur Fritid för elever över 10 år.
  • PO. En lärare har fått en utmärkelse för e-twinningprojekt i engelska.
  • PO. Skola24 testas för frånvarokontroll, och för IUP. Unikum för F-6.

Mötet avslutades ca 20:20.

2009-05-18

Föräldrarådsmöte 09-05-07

Föräldrar till barn i följande klasser närvarade vid mötet:
fc, 2a, 3b, 4b, 5a, 6b, 7a, 7c, 8a, 8b, 9a, 9c, 9d

- Presention av Allaktivitetshusets verksamhet
Görel Hansson, verksamhetsansvarig och Daniel Svensson, fritidsledare, presenterade sig själva och Fritid Dalbys verksamhet. De började 2006 liksom alla andra inom verksamheten. Det blev ny personal p.g.a. en omorganisation. Verksamheten ska finnas i hela Dalby och nå alla åldrar, men den huvudsakliga ålderskategorin gäller ungdomar 13-19 år. Badet i Dalby ingår i uppgiften. Allaktivitetshuset har öppet kvällar och helger utom lördagar och söndagar. Man jobbar med närvärldsbevakning för att kolla behovet hos ungdomarna. Man gör intervjuer med elever, har fadderklasser på Nyvångskolan som man har kontakt med. Målen för verksamheten: Demokrati, kultur och höja statusen på verksamheten. Relationen med ungdomarna är det viktiga. Huset är öppet för alla, på f.m. finns där pensionärer, studiecirklar, pappagrupp och liknande. På eftermiddag och kväll kommer högstadie- och gymnasieungdomarna. 6:orna hamnar mittemellan men man kommer att satsa på dem på något sätt. Alla vuxna är välkomna att komma in och hälsa på och se hur det är, avslutar Görel och Daniel.

- Karin berättade om matematikundervisningen
Karin är lärare och arbetar med de mindre barnen. Det finns matteböcker i klassrummet men laborationer och experiment är en stor del av undervisningen och viktig för att göra undervisningen intressant och rolig. Matte handlar om problemlösning och inte endast räkning. Variation är honnörsordet, lusten kan vara ett mål. Många av de andrar lärarna och även föräldrar hade tankar kring lusten som är så viktig för lärandet. Nationella proven fungerar som ett styrmedel, i matte finns de nu i år 3,5 och 9. Resultaten i matematik är mycket goda på Nyvångskolan.

- Rapport om skolinspektionen
Intervjuer av föräldrar och elever gjordes av skolinspektionen som gjordes på skolan i april. Ingen förälder som varit med var närvarande, men det rapporterades ändå att det varit god stämning och intressanta samtal under intervjun.

- Val av representanter till Skolkonferensen
Marie Sjödin, Rebecca Sahlin och Charlotte Svahn väljs ytterligare en period. Två nya namn behövdes och föräldrarna som valdes blev Jan Lannér och Daniel Dencker. Ytterligare en representant kommer att väljas till hösten.

- Skolkonferensen informerar
Det fanns inte någon repr. med protokollet tillgängligt, men protokoll och info om Skolkonferensen hittas här.

- Skolledningen informerar
Berit har fått ett nytt jobb som hon börjar till hösten.

Nybyggnationen skjuts på framtiden, men 2011 beräknas nya byggnaden stå klar. Därför blir det ingen utvidgning av skolgården som diskuterats vid tidigare möten. Man försöker på olika sätt ändå få eleverna att få plats genom att varva rasterna.

Skolans ekonomi ligger 1,9 miljoner back + 1,3 miljoner från förra året. Det kommer att få konsekvenser på skolan. 5,8 tjänster kommer att försvinna på skolan, det gäller tjänster överallt, inte bara lärare. Åtgärderna kommer efter sommaren. Minus 650 000 visar prognosen på nu, trots åtgärder. Det blir 20 elever färre till hösten, bara tre sjuor mot tidigare fyra.

P.O berättade att han kommer att träffa de nya sjuorna med föräldrar och mentorer i veckan.

- Övrigt
Katarina informerade om att det kommer att byggas en cykelväg längs Idrottsvägen. Den ska stå färdig i augusti. Utan trafikgruppen i föräldrarådet hade den inte blivit av, tack!

Katarina och Susanne kommer inte längre att fungera som beredningsgrupp i Föräldrarådet. Ny representant till Föräldrarådet blir Alexander Jaworowski . Vid förra mötet anmälde en kvinna intresse, men vi missade att ta hennes namn. Hon är också mycket välkommen! Finns det fler intresserade, kontakta Susanne på mail eller telefon.

2009-05-03

Dagordning

Dag Torsdag 7 maj 2009
Tid kl 19-21
Plats Nyvångsskolans personalrum

Ärenden
- Presention från Allaktivitetshuset
- Uppföljning: Hur går matteundervisning till?
- Skolinspektion
- Rapport från föräldrarnas möten med Skolinspektionen (fritidsverksamhet och skolverksamhet)
- Dags att välja föräldrarepresentanter till skolkonferensen nästa läsår
- Förslag från föräldrarepresentanter
- Skolkonferensen informerar
- Skolledningen informerar
- Övrigt

Klassrepresentanter
Kallelse går till den/de föräldrer/rar som är uppsatta som representanter. Kallelse med epost skickas till den adress som lämnats till beredningsgruppen. För att sändlistan skall vara aktuell är vi beroende av att ni meddelar byten av representanter.

Vad är föräldrarådet?
Föräldrarådet är ett öppet forum för diskussion om frågor som rör våra barn och deras skola. Föräldrarådet är också en kanal för att föra frågor vidare till skolkonferensen. Alla föräldrar är välkomna.

Från varje klass utses två representanter till Nyvångsskolans föräldraråd. Skolledningen brukar representeras av rektorerna för årskurs F-6 samt 7-9 liksom det finns representanter för lärare och fritidspersonal på de olika stadierna.

Kallelser, minnesanteckningar och diskussionsforum finns på föräldrarådets egen blogg - www.lund.se/nyvangskolan - klicka på Föräldrar och sedan på Föräldrarådet, eller gå direkt, foraldraradetdalby.blogspot.com . Bloggen är öppen för alla, inte bara för utsedda representanter.

Välkomna!
Beredningsgruppen
Katarina Steen Carlsson Susanne Bolding
200275 209139

2009-04-28

Kallelse och punkter till dagordning

Dag Torsdag 7 maj 2009
Tid kl 19-21
Plats Nyvångsskolans personalrum

Vi kommer bla att ha besök från Allaktivitetshuset och rapportera från möten med skolinspektion 2009.

Vi vill också ha in frågor att ta upp från er föräldrarepresentanter, gärna genom svar på detta mail. Det går också bra att ringa något av telefonnumren nedan.

Beredningsgruppen
Katarina Steen Carlsson Susanne Bolding
200275 209139

2009-04-15

Högstadiegruppens möte 09-03-10

Nattvandrarna var och informerade på förra mötet och berättade om sin verksamhet. Man vill gärna ha fler engagerade föräldrar som kan nattvandra på fredag- och lördagkvällar. Ju fler föräldrar, desto mer sällan behöver man gå. Vi var ett par föräldrar som gått ett par kvällar och var eniga om att detta ger väldigt mycket. Man lär känna varandra och ungdomar som man stöter på på byn. Rekommenderas! Här hittar du Nattvandrarnas hemsida.

Skolan har planer på att göra ett uteklassrum för högstadiet med bänkbord och plantering. Eleverna ska vara delaktiga i utformningen. Låter mycket positivt tyckte vi alla.

Vi pratade om kontakten med Allaktivitetshuset. Många av ungdomarna känner sig inte hemma där och vi föräldrar vet kanske inte heller vad de gör. Vi provar att bjuda in personal till nästa möte för att se om de vill komma och berätta om sitt arbete. Frågor som kom upp: Hur arbetar dom? Har de samarbete med fältassistenterna, hur funkar det? Hur ser kontakten med skolan ut? Hur ser de på sitt uppdrag? Hur jobbar de för att uppfylla det? Satsningar? Susanne lovar kontakta dem.

Föräldrarådsmöte 09-03-10

- Skolsköterska
Rose-Marie Appelgren, nytillträdd skolsköterska på Nyvångskolan från 1 februari, presenterade sig. Hon jobbar 80%, Ing-Marie finns fortfarande kvar på fredagarna. Det finns en ny broschyr om skolhälsovård som finns att få på skolan. Nya rekommendationer gäller för vaccination av mässling, påssjuka och röda hund. Barn födda 2002 kommer att vaccineras i åk 2 i stället för i åk 6 som tidigare. Fr.o.m. 2010 kommer flickor födda -99 att erbjudas HPV-vaccination (humana pappillomvirus, mot livmoderhalscancer) i åk 5 eller 6. Läs mer om HPV-vaccination i tidskriften LäkemedelsVärlden.

- Skolinspektion
En skolinspektion kommer att äga rum under våren på alla kommunala grundskolor i Lunds kommun. Ronny berättade att ledningen skickat in information och fått besked om att inga stora brister hittats i skolans dokumentation. Den 28 och 29 april kommer Skolinspektionen till Nyvångskolan för att intervjua elever, lärare och rektorer. Även skolbarnomsorgen kommer att granskas och här behövs ett par föräldrarepresentanter. Berit kommer att kontakta föräldrar om de kan ställa upp. Rektorerna tycker att det är bra att bli granskade. Tidigare har man tittat på en enskild fråga, men den här gången blir det en bredare bedömning.

I augusti blir resultatet av inspektionen officiellt och kommer att kunna läsas på Skolverkets hemsida. Skolinspektionen är en egen myndighet och på deras hemsida finns en hel del intressant att läsa.

- Skolfoto
Avtalet med nuvarande skolfotoföretag går ut efter 2009 och därför passar det bra att titta på vad man vill ha för kravspecifikation inför ett nytt avtal. Berit vill gärna diskutera i en grupp bestående av föräldrar från Nyvång, Skrylleäng och Hagalundskolan. Två representanter finns från Hagalund och en person anmälde sig från Nyvångskolan.

- Staket
Ett förslag togs fram av ett par föräldrar under förra terminen till hur ett nytt staket skulle kunna öka skolgårdsytan för barnen på Gården. Förslaget var bra, men inte tillräckligt förankrat hos personalen. Dessutom visade det sig att prognosen för antalet barn som kommer att finnas på Nyvångskolan inte håller. Det kommer att finnas fler barn än beräknat i Dalby, därför kommer en kombiskola att byggas på backen som beräknas stå färdig 2011. Det kommer att bli en totallösning för hela området så planerna på ett staket har helt fallit bort.

Rektorerna menar att man genom schematekniska förändringar minskat belastningen på skolgården. Ledningen har mottagit en namnlista från föräldrar som är missnöjda med skolgården. Hårda ytor kan vara lösningen, asfalt eller det dyrare alternativet gummimattor. När det kommit in ett kostnadsförslag kommer skolledningen att äska pengar till detta.

- Språkval inför åk 6
För närvarande har 60 elever spanska, 27 franska, 20 tyska, några förstärkt engelska eller svenska som språkval. Språk ger meritpoäng inför ansökan till högskola. Rektorerna menar dock att det är bättre att välja förstärkt engelska eller svenska om det är det man behöver det mest.

- Skolkonferensen informerar.
Bokslutet året visar på ett underskott på knappt 2 miljoner kronor. Detta leder till ett minskat antal tjänster. Det är svårt att få budgeten att gå ihop eftersom IKT och måltider tar större del av anslaget. Tillgänglighetsanpassningar på 700 000 vill man att hyresgästen ska betala, tveksamt enligt rektorerna. Vad ska skolpengen räcka till är viktigt att diskutera.

Lägesrapport inför terminsstarten: efter juluppehållet blev det en jobbig start med många sjuka lärare. En del klotter fanns också på skolan som inte funnits före juluppehållet.

- Skolledningen informerar
Berit berättade att eleverna nu har en timme livskunskap per vecka på schemat där man diskuterar värderingar och attityder bl.a. Man ser redan en förändring till det positiva bland eleverna.

Nytt för i år är att eleverna i åk 3 kommer att ha nationella prov i svenska, svenska som andraspråk och matematik. Sverige halkar efter i internationella undersökningar som görs. Läsa, skriva, räkna viktiga kunskaper. En förälder påpekade att det hade varit spännande att få ta del av lärarnas undervisningsmetoder. Som ett första led i detta kommer vi gemensamt att titta på målen. Per-Ola kommer att hålla i detta.

Per-Ola menar att det finns positiva saker med de nationella målen. Ett är att det är bra att se vad staten tycker är viktigt att mäta. Det ger en vägledning till lärare och skolledning.

Omdöme 24 är ett nytt digitalt sätt att skriva omdömen som lärarna arbetar med att lära sig. Föräldrarna ska också få inloggning och man ska kunna se frånvaro m.m. Detta är inte riktigt klart ännu. Kommer att fungera som ett komplement till Fronter.

Lärarna kommer att ha fortbildning i några av våra allt vanligare sjukdomar; ADHD, Aspergers syndrom och autism.

Elevdemokratin tar allt större utrymme från elevernas lektionstid. Man kommer att göra vissa förändringar till nästa läsår för att ändra på detta.

25 000 kronor har Nyvångskolan fått av Gröna skolgårdar, lika mycket satsas av skolan.

- Övrigt
Katarina och Susanne har varit engagerade ett par år i Föräldrarådet och vill nu lämna över till nya krafter. En person har anmält sig, andra får gärna anmäla sitt intresse till oss. Maila susanne.bolding@glocalnet.net eller kom på nästa föräldrarådsmöte 7 maj kl 19 i personalrummet.

2009-03-08

Dagordning

Dag Tisdag 10 mars 2009
Tid kl 19-21
Plats Nyvångsskolans personalrum

Ärenden
- Skolinspektion
- Kort presentation om Skolverkets inspektion i Lund
- Föräldrarådet utser föräldrar kan delta i diskussion med Skolverkets representanter
- Skolfoto
- Beslut i skolkonferensen om arbetsgrupp
- Staket
- Språkval inför årskurs 6
- Förslag från föräldrarepresentanter
- Skolkonferensen informerar
- Skolledningen informerar
- Övrigt
- Stadievisa möten

Klassrepresentanter
Kallelse går till den/de föräldrer/rar som är uppsatta som representanter. Kallelse med epost skickas till den adress som lämnats till beredningsgruppen. För att sändlistan skall vara aktuell är vi beroende av att ni meddelar byten av representanter.

Vad är föräldrarådet?
Föräldrarådet är ett öppet forum för diskussion om frågor som rör våra barn och deras skola. Föräldrarådet är också en kanal för att föra frågor vidare till skolkonferensen. Alla föräldrar är välkomna.

Från varje klass utses två representanter till Nyvångsskolans föräldraråd. Skolledningen brukar representeras av rektorerna för årskurs F-6 samt 7-9 liksom det finns representanter för lärare och fritidspersonal på de olika stadierna.

Vi börjar med ett gemensamt möte för alla representanter. Efter cirka en timme delar vi oss i en grupp för låg- och mellanstadie och en grupp för högstadiet.

Kallelser, minnesanteckningar och diskussionsforum finns på föräldrarådets egen blogg - www.lund.se/nyvangskolan - klicka på Föräldrar och sedan på Föräldrarådet, eller gå direkt, foraldraradetdalby.blogspot.com . Bloggen är öppen för alla, inte bara för utsedda representanter.

Välkomna!
Beredningsgruppen
Katarina Steen Carlsson Susanne Bolding
200275 209139

2009-02-01

Språkval avgör barnens språkval

Flera elever har valt bort moderna språk på Nyvångskolan och det visar sig nu att det får konsekvenser för framtida studieval. Fr.o.m 2010 gäller nya regler och här väger språk och matematik tungt. Läs artikeln som fanns att läsa i Sydsvenskan den 29 januari.

Vid nästa möte kommer vi att ta upp frågan till diskussion.

2009-01-17

Föräldrarådsmöte 09-01-14

Eftersom ordinarie ordförande och sekreterare p.g.a. sjukdom inte kunde delta utsågs Jan Lanér och Kristin Johansson som ersättare vid detta möte.

Nattvandrarna
Lisette Andersson och Christina Lundh från Team Dalby var inbjudna att informera om nattvandring i Dalby. Nattvandring i Dalby startades upp hösten 2008 efter bråk och misshandel av ungdomar mellan byarna. Målet med nattvandring är att det skall kännas tryggt att vistas i Dalby. Syftet är att bidra till att minska risken för våld, skadegörelse och missbruk av alkohol och narkotika bland unga.

Besök gärna hemsidan www.dalbyteamet.se för mer information
Länk till Dalbyteamet kommer att läggas in på Nyvångskolans hemsida

Frågor och synpunkter:
Fråga om vilken ålder det är på ungdomarna som vistas ute i byn. Dalbyteamet har uppmärksammat 12-13 åringar, vilket bekräftas av Ronnys uppfattning.

En småbarnspappa berättar att han brukar vara på Allaktivitetshusets ”pappa träffar”. Han tycker det är en märklig resurs fördelning att ha 4-5 personer som jobbar vid den tiden och inga på lördagarna. Allaktivitetshuset har fått en stämpel och dåligt rykte, vilket personalen där har emot sig, även om de vill mycket och jobbar hårt. Fråga om två stycken fältassistenter som utökning. När börjar de? Hur stort kommer deras arbetsområde att vara? Hur når man dem? Samarbete mellan fältassistenter och nattvandrarna?

Nattvandrarna tar med sig frågor och synpunkter till ett informationsmöte den 21/1 där personal från Allaktivitetshuset och Dalbypolisen kommer att delta.

Regnskydd för skolbussbarnen
Vid utbyggnad av förråd togs regnskydden bort. Föräldrar undrar när dessa kommer att sättas upp igen. Ronny svarar att då de varit en tillhållsplats med alkohol/droger inblandat, så finns det inga planer på att sätta upp dessa igen. Barnen kan använda foajén till idrottshallen som skydd, där är det även varmt.

Information trafikgruppen
Förslag om cykelväg längs hela Idrottsvägen samt att flytta övergångsstället finns med i budgeten för 2009.

Förslag från föräldrarepresentanter
Hur långt har man kommit med förslagen om att flytta staketet norrut och problemen med lekplatsen nedanför ”Gården”?
Ronny svarar att de väntar på godkännande om kombiflex skola (där barackerna nu finns kommer att rivas), innan man kommer att satsa pengar på förändringar med staket.
Angående lekplatsen föreslog en förälder gummiasfalt. Ronny skall kontakta Park och Natur om förslag.

Skolkonferensen informerar
Flyttas till nästa föräldrarådsmöte eftersom ingen förälrarepresentant från skolkonferensen var närvarande. Förslag att tas upp på nästa skolkonferens den 27 januari kan lämnas till Marie Sjödin eller Annelie Rignell.

Skolledningen informerar
Ronny berättar att det varit turbulens efter branden på Kilebäckskolan i S.Sandby. Nyvångskolan bidrar med att låna ut material. Försäkringar kommer att täcka och bör därmed inte påverka budgeten.

Ronny informerar om ändringar i ledningsorganisationen, vilket kommer att läggas ut på Nyvångskolans hemsida. Framöver kommer det att bli tre grupper vid stadievisa möten på föräldrarådsmöten.

Verksamheten på Nyvångskolan inspekteras, vilket Ronny välkomnar eftersom det kommer att framkomma vad som är bra och vad som kan bli bättre.
Skriftliga omdömen kommer att lämnas ut denna termin. Håller på att utarbeta målen och att implementera dessa i årskurs tre.

Utvärdering av ämnen och undervisning lämnas ut via enkät en gång per år till elever i klass fyra och nio. Svaren går direkt till skolledningen.
Formativ bedömning, vad är det? Kan ett annat begrepp användas?
Formativ bedömning innebär hur eleven utvecklas kopplat till målen, vilken kunskap det tagit till sig och hur långt han/hon kommit i sin kunskap. Förslag på begreppsdefinition i framtida IUP för att tydliggöra innebörden för föräldrarna.

Övrigt

Vad finns det för rutiner på Nyvångskolan vid läs/skrivsvårigheter?
Förälder berättar att de påpekat för lärare genom hela mellanstadiet att barnet har problem. Nu går barnet i högstadiet och resultat visar grava problem. Berit skall kolla upp vad som brustit.

Idrottshallen är låst på kvällarna, men ofta sätts stolar eller skor mellan. Varför skall hallen vara låst? Ronny påpekar att det är föreningarna som hyr hallen som har ansvaret. Dörren skall vara låst på grund av skadegörelse.

Stadievisa möten
Ej aktuellt vid detta föräldrarådsmöte.

Mötets sekreterare: Kristin Johansson

2009-01-11

Kallelse och dagordning

Dag Onsdag 14 januari 2009
Tid kl 19-21
Plats Nyvångsskolans personalrum


Ärenden
· Nattvandrarna i Dalby presenterar sig
· Regnskydd för skolbussbarnen
· Information trafikgruppen
· Förslag från föräldrarepresentanter
· Skolkonferensen informerar
· Skolledningen informerar
· Övrigt
· Stadievisa möten


Klassrepresentanter
Kallelse går till den/de föräldrer/rar som är uppsatta som representanter. Kallelse med epost skickas till den adress som lämnats till beredningsgruppen. För att sändlistan skall vara aktuell är vi beroende av att ni meddelar byten av representanter.

Vad är föräldrarådet?
Föräldrarådet är ett öppet forum för diskussion om frågor som rör våra barn och deras skola. Föräldrarådet är också en kanal för att föra frågor vidare till skolkonferensen. Alla föräldrar är välkomna.

Från varje klass utses två representanter till Nyvångsskolans föräldraråd. Skolledningen brukar representeras av rektorerna för årskurs F-6 samt 7-9 liksom det finns representanter för lärare och fritidspersonal på de olika stadierna.

Vi börjar med ett gemensamt möte för alla representanter. Efter cirka en timme delar vi oss i en grupp för låg- och mellanstadie och en grupp för högstadiet.

Kallelser, minnesanteckningar och diskussionsforum finns på föräldrarådets egen blogg - www.lund.se/nyvangskolan - klicka på Föräldrar och sedan på Föräldrarådet, eller gå direkt, foraldraradetdalby.blogspot.com. Bloggen är öppen för alla, inte bara för utsedda representanter.

Välkomna!

Beredningsgruppen
Katarina Steen Carlsson Susanne Bolding
200275 209139