2011-11-22

Föräldrarådsmöte 2011-11-08

Kommande teman
Föreslagna teman till nästa års möten är ”läxpolicy”, ”Idrott, genus, attityd” och ”kultur”. Alla teman befanns intressanta och körs antingen parallellt eller ett och ett. Underlag för diskussioner ska läggas ut på föräldrabloggen.

Klasstorlek och vikarier
Det finns inget tak för antalet elever i en klass. I flera ämnen är det som regel halvklass men som uppmärksammades sällan i musikämnet där läroplansmålen bli i det närmaste omöjliga att uppnå med helklassarbete. Frågan är helt ekonomisk. Vanlig idag är klasstorlekar om 20-26 elever.
Vikariesituationen är svår, särskilt i moderna språk. Som regel ska håltimmar undvikas men det är ibland omöjligt att finna vikarier. På initiativ från Genarpsskolan diskuterad en vikariepool för Lund öster vilken kan lösa en del problem.

Skolledningen informerar
Skolledningen meddelar att flytten till de nya skollokalerna norr om skolan går som planerat och inflyttningen beräknas kunna ske 9/1. Öppet hus för föräldrar och andra Dalbybor planeras snart därefter.
F-klasserna kommer att äta lunch i de nya lokalerna övriga äter som vanligt i skolmatsalen.

Ny personal är på gång för att täcka barnledigheter och en ny musiklärartjänst. Ny textillärare är klar.

Siffror för personalomsättningen på skolan efterfrågas då många tycker den verkar hög. Skolledningen ska presentera siffror vid nästa möte.

24 nya projektorer har kommit men inte installerats ännu men alla klassrum ska få möjlighet till bild- och filmvisning. Det trådlösa närverket har otillräcklig kapacitet och ska förbättras. Nätverket är helt öppet och Maggie ska undersöka möjligheten till begränsningar i åtkomst och nedladdning.

Likabehandlingsplanen diskuterades
Frågan om hur den ska följas upp och arbetas med är inte helt enkel. Enighet fanns att den måste konkretiseras och levandegöras för att kunna bli ett bättre stöd än idag.

2011-10-21

Föräldrarådsmöte 2011-10-10

Närvarande: 18 föräldrar, 4 personal


Alexander Jaworowski har lämnat över sin roll i Föräldrarådets beredningsgrupp till Tina Kervall.

Ny trafikgrupp

Trafiksituationen på Idrottsvägen är som alltid stökig. Föräldrarådet har tillsatt en trafikgrupp för att se över möjliga åtgärder. Trafikgruppen består av föräldrarna Kristina Vince, Lars-Göran Hansson och Sara Unkel.


Skolkonferensen informerar

Protokoll finns HÄR

Skolledningen informerar
Nya läroplanen skola2011 håller på att implementeras - kursplanen är omfattande och tidskrävande att tillgodogöra sig. Svårt att tolka hur pedagogiska bedömningar ska göras, det finns inga elevexempel på hur de nya betygsstegen ska användas.


Skola24, ett verktyg för frånvarorapportering har testats i ca tre år i åk 7–9. Det ska användas av både föräldrar och lärare framgent. Återstår dock några frågetecken kring hur frånvaro ska registreras när eleven är på annan skolrelaterad aktivitet än ordinarie lektion och hur en del "frånvaro" på idrotten ska hanteras (t ex om man glömt gympakläder, men ändå deltar genom att tex gå en promenad).


Det är nu sista året för Comenius-projektet. Se mer HÄR


Klassprojekt "Om värdegrunder" till ht 2012 för 3:orna söker pengar.


Forum for samråd

Följande konstellationer för samråd föreslogs av föräldrarådet:
Skolkonferens + föräldraråd + ett samråd för hela Skolområde Öster. Önskvärt att lärarrepresentanter för alla stadier samt en rep för övrig skolpersonal ingår i skolkonferens (utöver de som rekommenderas enl skollagen).

Nästa mötes tema
:
Återkoppla till skolledning om följande punkter:

• Likabehandlingplanen Skolledningen håller på att arbeta fram Likabehandlingsplanen. Föräldrarådet är ombett att fundera på följande punkter:

• Grundläggande uppgifter – Hur gör vi vårdnadshavarna delaktiga? – Hur förankrar vi planen?

• Utvärdering
– Hur ska vi utvärdera årets plan?


• Främjande insatser
– Vad fungerar bra idag och hur kan vi stärka det?

Mer info om hur man arbetar fram Likabehandlingsplan, klicka HÄR

Fördjupning om vad nya skollagen säger om bland annat Kvalitetsarbete och Forum för samråd, klicka HÄR

2011-06-12

Föräldraråd 2011-05-09

Närvarande: 13 föräldrar, 3 personal

Tema skolmat
Kökschef? Rune Andersson från Måltidsservice (ett kommunalt företag) berättade om skolmaten.

Matpengen: 10,40 kr
Priser sätts efter näringsinnehåll. Skolan köper inte bara maten utan även personalen av Måltidsservice.

I enlighet med klimatsmartare mathållning försöker man servera mer rotfrukter och mindre kött. Rotfrukter uteslutande färska, inget fryst. Intentionen att servera ca 40 % ekologiskt är svår att uppnå pga av både kostnaderna (begränsad budget) och utbudet på marknaden. Inköpen är tvingade av anbud. Specialkosten utgör också en stor kostnad. Av 600 portioner är ca 10% specialkost. Laktosfri kost är det vanligaste.

5-komponentssallad är ett krav från livsmedelsverket. Framför allt de yngre eleverna är kritiska till blandad sallad, vill hellre ha det uppdelat. På vintern är det svårt att variera grönsaksbuffén. Föräldrarådet föreslog att Måltidsservice provar att separera grönsakerna.

Måltidsservice jobbar aktivt för att begränsa tillsatserna i maten. Pulvermos serveras aldrig!

Priset på råvaror kommer att öka med upp till 15 % pga omvärldshändelser. Detta finns inte budgeterat från skolorna.

Skolan tillhandahåller ett matsalsschema som ligger till grund för Måltidsservice beräkningar. Det finns en hel del faktorer som påverkar åtgången:
– Uttalat vegetariska alternativ går det åt mindre av
– Måndagar går det åt mer mat
– Matkön (är den för lång tar eleven mer mat för att slippa gå en gång till och äter sedan inte upp)
– Fint väder (färre som äter eller tar lite mat för att hinna ut)
– Matsalsmiljön – buller, platsbrist

Det kastas dock en hel del mat, ett svinn som man försöker komma till rätta med genom att tex laga maten efter hand som det går åt, räkna på erfarenheter av hur mycket som går åt av varje rätt. Maten tar inte slut, det lagas mer vid behov. Allt som är varmhållet i två timmar måste slängas enligt livsmedelsverket.

Mellanmål: Alternativet till gröt är knäckebröd, mjölk och frukt. (Gröt serveras oftast de dagar då det är soppa till lunch.)

Maten under sommarveckorna: Anmälda barn till fritids överstiger antalet som faktiskt närvarar. Eftersom anmälningarna ligger till grund för Måltidsservice planering innebär detta ett stort svinn i mat.

Övrigt
Fråga om skötsel och underhåll av skolgården? Återkoppling från ledningen nästa möte. Tema förslag: Att bjuda in skolgårdsgruppen.

Skolledningen informerar
PO: Arbete med föräldramöte den 18 maj för blivande 7or. Commeniusbesök i slutet på maj; en skola från littauen och en från spanien (träffar 8orna).

EM: Eva-Maria blir rektor för åk 3-6, Maggi för F-2.
Skolan växer underifrån och utökas med ytterligare en åk 1. För närvarande går det inte att anställa förberedande pga av övertalighet, personal ska tas inom organisationen i första hand. Personalplaneringen är alltså inte fastställd än (vakanserna). Söker fritidspedagog och träslöjdslärare. Musiklärartjänst (prel pedagog från annan skola) åk 3-6.

2011-04-08

Föräldrarådsmöte 2011-03-10

Föräldraråd 2011-03-07
Närvarande: 5 personal, 14 föräldrar
Mellanmål De gånger det är fil eller gröt bjuds det inte på mjukt bröd. Det finns knäckebröd, pålägg och frukt eller grönsaker som komplement.
Nybygget Ritning finns på http://www.lund.se/Grundskolor/Grundskola-Nyvangskolan/
Att upptäcka dyslexi En förälder tog upp frågan om tillvägagångssätt för att upptäcka dyslexi i god tid. Det finns en handlingsplan för hur en dyslexiutredning ska genomföras. Tester för ev utredning görs tidigast andra terminen i 2:a klass. Alla 7:or gör ett skriv/lästest. Förälder eller lärare kan efterfråga test för ev utredning. Rektor beslutar om utredning ska genomföras och då går remiss till instans i Region Skåne. Förälder kan egenremittera till samma instans. Skolledningen informerar Åk 7-9 Budgetarbete är i full gång Blir av med resurspersonen, i övrigt liknande organisation för nästa läsår. Comenius: 3 lärare och 5 elever åk 8 åker till Littauen v 12. Se mer om Comenius på http://www.lund.se/Grundskolor/Grundskola-Nyvangskolan/Om-skolan/Projekt/ Kulturdepartementets bidrag har bla gått till teaterbesök (Månteaterns föreställning Ide). Eleverna har ännu inte utvärderat upplevelsen. Åk 2-6 behåller sin personalorganisation i stora drag. Inga nationella prov på mellanstadiet föörän i &:an nästa läsår. 5:orna kan göra frivilligt nationellt prov, men blir då samma som gavs ut förra gången. ÅK 3 gör nationella prov nu. Studion kommer att finnas kvar då utfallet av den varit god. Dagens tema: Skolans hantering av kränkningar/mobbning Per-Ola och Eva-Maria berättade om skolans policy och handlingsplaner vid kränkningar och mobbning. Tillbuden är förhållandevis få på Nyvångskolan. Arbete pågår för att tillsätta en vuxengrupp för antimobbning. Mer om handlingsplaner på http://www.lund.se/Grundskolor/Grundskola-Nyvangskolan/Om-skolan/Nyvangskolans-handlingsplaner/
Tema nästa möte 1. Kökschef Rune berätta om skolköket och maten.
Tema 2. Läs- skriv- och språkutveckling. Specialpedagoger berätta om den nya handlingsplanen.
Stadievisa möten Lågstadiet: Diskussion om mobiltelefoner i skolan. Ingen direkt policy finns kring hur man hanterar detta. Frågan om läxors omfång och syfte togs upp och kommer att tas upp för ytterligare diskussion på kommande möte. Läxpolicy finns på http://www.lund.se/Grundskolor/Grundskola-Nyvangskolan/Om-skolan/Nyvangskolans-handlingsplaner/
Nästa föräldraråd Måndagen 9 maj 2011, kl 19.00-21.00, personalrummet

2011-01-23

Föräldrarådsmöte 2011-01-19

Dagens tema: Eva-Marie presenterade nya läroplanen Skola2011 bla genom att visa utdrag från informationsfilm. Filmen och ytterligare information finns på skolverkets hemsida http://www.skolverket.se/.

Tema nästa möte: Om skolans val av metoder för att hantera mobbing (kontinuerliga kränkningar), hur man upptäcker mobbing, statistik mm.

Övriga frågor som diskuterades under mötet:

Fritidsverksamhet under lov
Eva-Marie Urkedal påpekar att anmälningen av barn till fritids under loven inte överensstämmer med de faktiskt närvarande, t ex var 90 barn anmälda till fritidsverksamheten den 22 december 2010, varav endast 54 st närvarade. Ledningen hoppas på mer ackurata anmälningar för att undvika resursslöseri och bättre aktivitetsplanering för de barn som faktiskt närvarar.

Val av Lucia
Diskussion om hur valet till Lucia ska organiseras. Det har under rådande organisering skett ett inslag av röstningsmissbruk som kan uppfattas som kränkande. Föreslogs att de som är intresserade av att bli Lucia själva ska amäla sig till Lucia-röstning. Per-Ola presenterar förslaget för Kulturrådet.

Mellanmål: Viss förvirring råder vad gäller mellanmålen. Hur planeras de, får barnen flera alternativ att välja mellan? Finns det alltid frukt och/eller grönt? Eva-Marie återkommer i frågan.

Trafiksituationen: Planeras parkering vid nybygget? Ledningen återkommer i frågan.

Skolledningen informerar
Måndagen den 24 januari hålls föräldramöte om fördelning av datorerna, som kommer att delas ut till 7:orna så snart som möjligt.
Dags för 5:orna att välja språk inför 6:an.
6:orna ombildas till tre sjuor med ca 79 elever.

Stadievisa möten utgick.