Representanter från följande klasser var närvarande: Fb, 1a, 1b, 2b, 3b, 4a, 4b, 5b, 7b, 7c, 8b, 8c, 8d, samt föräldrarepresentant för skolkonferensen, rektorer och lärarrepresentanter
Rapport från skolkonferensens senaste möte i januari
- Det blir en del personalförändringar på skolan, men inga uppsägningar.
- Bokslutet slutar på 1,5 miljon minus. Ronny svarar att det beror på ökade IKT-kostnader, matkostnader och lönekostnader (Kommunal). Att elevantalet är mindre är också ett problem för skolan.
- Utvärderingen som föräldrar hittills fyllt i en gång per år kommer i framtiden endast att delas ut i år 2, 5 och 8. För elevernas del kommer utvärderingen att göras varje år.
Kvalitetsredovisningen kommer att fokusera på språk- och läsutveckling framöver.
Diskussionspunkter till besöket av politikerna från barn- och skolnämnd öster
Många av frågorna som diskuterades handlade om budget. Här kommer förslag på frågor att diskutera:
- Varför har det blivit så stort underskott?
- Varför ser skolpengen ut som den gör?
- Har ambitionsnivån att hålla en hög kvalitet på skolan sänkts? Relationen kvalitet/ekonomi.
- Barnen som har behov av specialskola kostar 2,5 skolpeng, dessutom tillkommer taxikostnader. Är det rimligt att en skola tar så stora kostnader själva? Det kan innebära mycket varierande kostnader för olika skolor.
- Kostnaderna för modersmålsundervisningen för 2008 kommer att öka. Kan detta betalas centralt?
- Utbyggnaden av Påskagänget 1,2 och 3 – var ligger skolan i planerna?
Förhoppningen är att politikerna kan komma till vårt möte 5 maj, om det inte går får vi kanske ändra mötesdatum. Vi bjuder in Föräldraråden vid Hagalund, Torna Hällestad och Skrylleäng också.
Mobbning – vad kan vi föräldrar göra och vad kan skolan göra för att vi ska bli mer delaktiga?
Vi satt i fyra smågrupper och diskuterade mobbning i ca.15 minuter. Därefter redovisade grupperna vilka konkreta idéer man kommit fram till. Här är några idéer som kom fram då:
- Skolledningen ska uppmuntra föräldrarna i klasserna att komma överens om att vi ska kontakta varandra när vi hör talas om att någon blir mobbad eller utsatt för annan kränkning. På samma sätt sker idag med högstadieelever när det handlar om alkohol.
- Kanske bör man ha annorlunda föräldramöten där man låter föräldrarna sitta i grupper och diskutera i högre grad. På så sätt lär föräldrarna känna varandra och skapar nätverk lättare och det kan också bli lättare att kontakta varandra när man hör talas om mobbning.
- När det är problem, be föräldrar komma och vara med under skoldagen. Kanske kan föräldrar bidra till att bryta mönster.
- När signaler kommer om att något är fel, kontakta mentor och/eller skolledning. Ofta kanske inte det utsatta barnet inte vågar berätta, men kompisarna ser.
- Våga ring upp och stötta föräldrar vars barn man vet har det svårt.
- Vi vill ha information om problem i klassen innan det är för sent och barnet byter skola! Kanske vill det utsatta barnet och föräldrarna vara mer öppna med detta än man tror. Om det är omöjligt för skolan att vara öppen med problematiken kanske föräldrarna kan stötta klassen genom att hitta på roliga, positiva saker tillsammans.
- Satsa förebyggande med teambuildingövningar. Här kan föräldrarna hjälpa till om det behövs.
Vi lär återkomma i frågan och följa upp.
Skolledningen informerar
Berit: 69 barn kommer att börja på Nyvångskolan till hösten. Det innebär 23 barn/klass.
Ronny: 8:orna är ute på praktik just nu. Man kommer att få ett besök per elev där man tittar främst ur arbetsmiljöperspektiv, om det finns handledare bl.a.
Övrigt
Godisfri zon på Nyvångskolans område?
Det säljs inget godis i cafeterian längre, i stället går många högstadieungdomar till macken och köper godis där som man sedan äter på skolan. Ronny undrar om han kan få föräldrarådets stöd att införa att skolan är godisfri zon.
En intensiv diskussion bröt ut som varade länge och där det kom fram många roliga och kreativa idéer. Här kommer några tips:
- Många var emot förbud och tyckte att man kunde arbeta med hälsofrågor på olika sätt. Bilda ett hälsoråd med elever som kan jobba med information och roliga happenings.
- Bjud på frukt under en vecka.
- Tävling – vem kan låta bli godis bäst?
- Bättre mellisutbud i cafeterian.
- Sälj frukost på skolan.
- Jobba hälsofrämjande.
- Äta frukost-dag.
- Projekt kring att äta bra.
Vi röstade om vi kan ge skolledningen mandat att gå vidare med frågan och en nästan helt enig föräldragrupp var för Ronnys förslag om att jobba ned ambitionen att göra Nyvångskolan till en godisfri zon.
Schemat för högstadiet fortsatt dåligt för vissa klasser. Enligt Ronny tittar man fortfarande på detta och det kommer att bli bättre till hösten.
Idag blev det inga stadievisa möten.
Nästa mötesdatum; 5 maj 19-21 i personalrummet. Vi ses!
Antecknade gjorde Susanne Bolding
Välkommen att kommentera detta inlägg så kan vi få lite debatt här på bloggen också!!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)