2007-10-29

Kallelse Föräldrarådsmöte Nyvångsskolan

Dag Tisdag 6 november 2007
Tid kl 19-21
Plats Nyvångsskolans personalrum

- Vikarier när gymnastikläraren är sjuk
- Skolfotografering
- Ljudnivån i gymnastikhallens omklädningsrum
- Öppning i staket på lågstadieklassernas skolgård
- Utbildningskvalitet –
- Kan utvecklingen i mattekunskaper följas lika strukturerat som läsutvecklingen (LUS )?
- Rapport från trafikgruppen
- Fronter - kommunikationssystem
- Skolledningen informerar
- Övrigt
- Stadievisa möten


Vad är föräldrarådet?
Föräldrarådet är ett öppet forum för diskussion om frågor som rör våra barn och deras skola. Föräldrarådet är också en kanal för att föra frågor vidare till skolkonferensen.

Från varje klass utses två representanter till Nyvångsskolans föräldraråd. Skolledningen brukar representeras av rektorerna för årskurs F-6 samt 7-9 liksom det finns representanter för lärare och fritidspersonal på de olika stadierna.

Vi börjar med ett gemensamt möte för alla representanter. Efter cirka en timme delar vi oss i en grupp för låg- och mellanstadie och en grupp för högstadiet.

Kallelser, minnesanteckningar och diskussionsforum finns på föräldrarådets egen blogg - www.nyvangskolan.lund.se - klicka på Föräldrar och sedan på Föräldrarådet, eller gå direkt, www.foraldraradetdalby.blogspot.com. Bloggen är öppen för alla, inte bara för utsedda representanter.

Välkomna!

Beredningsgruppen
Katarina Steen Carlsson 200275
Susanne Bolding 209139
Tina Ledje 202256
Ola Hyltén

Beslut trafiksituationen vid Nyvångskolan

Nedan följer ett utdrag ur sammanträdesprotokollet
Tekniska nämnden, arbetsutskottet 2007-10-03

Om du vill läsa hela protokollet finner det här.

§ AU 93
Angående trafiksituationen vid Nyvångsskolan i Dalby
Dnr 07/137/51

Sammanfattning
Ärendet berör trafiksituationen vid Nyvångsskolan och ett antal förslag på åtgärder i gatumiljön i skolans närhet.

Beslutsunderlag
Skrivelse från Föräldrarådet på Nyvångsskolan.
Tjänsteskrivelse samt beslut från Barn- och skolnämnd Lund Öster.
Tekniska förvaltningens tjänsteskrivelse,
Yttrande över förvaltningens tjänsteskrivelse från Föräldraråden på Nyvångsskolan. Informationsblad om barnens väg till och från skola.

Tekniska nämndens arbetsutskott beslutar
att begäran om övergångsställe och målad linje avslås

att en utbyggnad av cykelbana längs Idrottsvägen, mellan Vallmovägen och Norra Fäladsvägen arbetas in i kommande investeringsplaner

att begäran om anläggning av ny avsläppningsplats avslås

att en översyn av övergångstället på Norra Fäladsvägen görs inom ramen för åtgärdsplanen för övergångsställen under 2008 samt möjlighet att flytta den anslutande grusgången utreds

att begäran om en utökning av 30–sträckan på Sandbyvägen avslås

att begäran om att 30 km/timme på Sandbyvägen skulle begränsas till att gälla måndag till fredag klockan 06-18 avslås

att det friliggande övergångsstället med trafiksignal på Sandbyvägen vid Nyvångsskolan kompletteras med en fartdämpande åtgärd och en översyn görs med avseende på cykeltrafiken

samt att bjuda in Nyvångsskolans elever och föräldrar till ett samarbete om trafiksäkerhet och val av transportsätt.

Ärendet expedieras till:
Akten
Förvaltningschefen
Sökanden

Frukost ger smarta ungar

Tips från en lärare om en bra artikel av Fredrik Paulún. Läs och lär mer om hur våra barn ska äta för att klara dagen bättre!

2007-10-06

Föräldraråd 2007-09-17, minnesanteckningar från det gemensamma mötet

22 närvarande, repr. från FA, FB, 1A, 1B, 2A, 3B, 4A, 4C, 5B, 6B, 8B, 8D, 8C, 9C, 9D

Föräldrarådets möten ligger en till två veckor före Skolkonferensen som är ett beslutande organ som också fungerar som stöd för skolledningen. Föräldrarådet fångar upp frågor och åsikter som vid behov förs vidare till skolkonferensen.

På Föräldrarådet diskuterar vi en timme i storgrupp för att sedan dela upp oss i två grupper, en för låg- och mellanstadiet och en för högstadiet.

Läxpolicy
Skolan har kommit en bit på väg med arbetet som påbörjades i våras. Synpunkter har kommit in från personal och elever och i nästa vecka ska ärendet upp i Skolkonferensen. Ett dokument som rör det arbetet kommer att läggas ut på bloggen.

Rapport från trafikgruppen
En rörig trafiksituation kring Nyvångskolan gjorde att det bildades en trafikgrupp bestående av några föräldrar. Arbetet resulterade i en skrivelse som skickats till trafikkontoret. Gruppen har också yttrat sig ang. beslutet (se skrivelserna nedan). Ett av förslagen till beslut i tjänsteskrivelsen är att cykelbana längs hela Idrottsvägen skrivs in i investeringsplanen. Trafikgruppen begärde i sitt yttrande att detta tidsbestäms och läggs in i planen 2008. Det är också viktigt att cykelbanan blir tillräckligt bred, bland annat med tanke på att avstigande från bilar som stannat längs gatan och som öppnar bildörren mot gång och- cykelbanan.. Trafikgruppen arbetar vidare och om någon är intresserad är man välkommen i gruppen.

Vad ska föräldrarådet göra läsåret 2007/08? Form? Frågor?
Mötet menar att nuvarande form fungerar bra med en timmes allmän diskussion och en timme uppdelade i stadier. Det är bra om det finns en agenda som finns på bloggen och mailas ut till klassrepresentanterna som kan sprida den vidare till klassen.

Förslag på frågor att diskutera vid senare Föräldraråd:
Utbildningskvalitet.
Matten, hur kan man göra den roligare? Kanske Mus liksom det finns Lus?
Information från skolan, hur funkar den? Separerade föräldrar kan missa information.
Fronter kommunikationssystem. Vi beslutade att en visning av Fronter görs vid nästa möte 6 november.
Arbetsmiljön på skolan.

Val av representanter till skolkonferensen
Ola Hyltén med ett barn i FA väljs. Han kommer också att vara med i Föräldrarådets beredningsgrupp.

Skolledningen informerar
Läget i låg- och mellanstadiet är lugnt. Det är stora förskoleklasser och barnen har fått gula kepsar för att synas ordentligt.

Just nu är det mycket aktiviteter med lägerskolor, friluftsdagar och vandringar.

På högstadiet är det också mycket lugnt mycket beroende på att skolan nu har ett elevantal på bara 630 barn. Det innebär också mindre pengar till skolan, men det har man lyckats lösa med naturlig avgång. Visstidsanställda har fått sluta. Till nästa år blir det bara tre 7:or. Det tar fyra till fem år tills det vänder igen och blir fler elever.

Man arbetar med kvalitetsredovisnin nu. 60% av 9:orna har VG, vilket är ett bra resultat. Skolan har många elever som är duktiga på matte och ett gäng har läst gymnasieskolans a-kurs. Flera är intresserade av naturvetenskapliga program idag.

Utvärdering har skett om trivsel och mobbing. Innan skolstart fick lärarna höra föreläsningar om bedömning och betyg.

Man fortsätter med Komet-utbildning där några lärare går handledarutbildning för att sedan utbilda sina kollegor. Samtliga lärare deltar. Den går kort ut på att ignorera det negativa och förstärka det positiva beteendet hos eleverna.

Det har varit ganska mycket förstörelse på skolan i sommar; kopparbleck har stulits och ett par bränder har anlagts.

Hagalundskolan har fått en utmärkelse för hållbar utveckling och Nyvångskolan håller på och skriver en ansökan.

Idrottshallen får en tillbyggnad i form av ett förråd under höst/vinter.

Kommande möten
6 november -07
16 januari -08
28 februari -08
5 maj -08

Plats: Nyvångskolans personalrum
Tid: 5 maj

Minnesanteckningar från gruppvisa möten 2007-09-17, högstadiet

Alla klasser utom 9A finns representerad

Polisen har haft mopedinformation för högstadiet. De kommer att göra tillslag under hösten och ville klargöra vad det är för regler som gäller för moppar. Inga mopeder står borta vid Gården nu, utan står där de ska. Ett problem är att bilar parkerar mellan mopederna och det blir väldigt rörigt. Föräldrar? För många skjutsar sina barn. Det är bra om detta tas upp på föräldramötena.

Läget är bra med 9:orna, enligt rektor Ronny. Det har varit en bra start på terminen. Resultatmässigt blir det sämre, fler i åttan klarar inte kärnämnena. Skolledningen träffar barn och föräldrar och diskuterar åtgärder när man märker att det fungerar dåligt.

Många köper godis på Hydromacken under skoltid. Få handlar på kafeterian där man slutat sälja godis och läsk för att det är onyttigt. Kan vi göra skolan till en godisfri zon? Bra om vi kan diskutera detta på föräldramötena. Gruppen är negativ till att det äts godis på skolan.

Det är färre barn som åker skolbuss till skolan, men schemat måste planeras efter bussturerna (14.10 och 15.10). Ronny kollar om det är så att några barn har för lång väntetid från det att skolan slutar tills bussen går.

Föräldrarna upplever att elevernas scheman är bättre i år, men det finns fortfarande problem. Ofta är det för tight mellan lunch och idrott. Vi kan vända oss direkt till schemaläggaren (Per-Ola) om vi har invändningar. Ett förslag om att ha 60-minuterslektioner diskuteras.

Minnesanteckningar från gruppvisa möten 2007-09-17, låg- och mellanstadiet

Följande punkter diskuterades:

Kometprogrammet för användning också på låg- och mellanstadiet.
Berit Andreasson berättade att en specialpedagog (Kerstin Lock) fått utbildning i Komet, för att i sin tur kunna föra ut arbetssättet till låg- och mellanstadiets personal. Arbetssättet med Komet kommer att successivt införas under läsåret.

Informations- och kommunikationsstrategier. Skolans olika vägar för att kontakta föräldrar och sätt att uppdatera kontaktinformation diskuterades. Olika sätt kan passa för olika familjer och barn. Det är viktigt att skolans personal tillsammans med föräldrar i klassen och/eller enskilt kommer överens så att kommunikationen går smidigt.

Trafiksituationen. Föräldrarådsrepresentanterna anser att det saknas tydlig vägledning i trafikrummet för barn och ungdomar längs Idrottsvägen och Långgatan. Gruppen kritiserade förvaltningens slutsats i tjänsteskrivelsen att de övergångsställen och linjemarkeringar inte skulle vara ett värdefullt hjälpmedel för barn och ungdomar i trafiken.

Skolgården.
a) Träd och buskar saknas vid fjärde årskursens skolgård. Barnen upplever att de inte får gå till lågstadiebarnens grönare och mer utmanande skolgård. Berit Andreasson meddelar att en skolgårdsgrupp har tagit kontakt med Schewens skärvor om en skiss för en för barn estetiskt tilltalande och grönare lösning.
b) Konstgräsplanens gummikulor kan vara av äldre modell då man använde gummikulor som innehåller naftalater. Berit Andreasson skall göra vidare efterforskningar om detta stämmer. Rapporter i pressen i våras berättade om naftalaters giftighet.

Skolmaten.
a) Mellanmjölk serveras på Nyvångsskolan. Lättmjölk endast vid felleverans.
b) Diskussion om servering av glass och söta saker. Det är viktigt att sammansättningen inte innebär ett omotiverat sockerintag. Särskilt viktigt är det med tanke på att många barn äter tre måltider på vardagarna (frukost, lunch och mellanmål) i skolan. Barn kan inte förväntas ta ansvar fullt ut för att ta lagom mycket socker och sylt när det exempelvis serveras gröt och pannkakor. Glass serveras på lågstadiets månadskalas på fritis. Diskussion om man kan ha fest utan att äta glass eller andra sötsaker.